29. května 2009 • 21:00

Královnou bílé stopy se stala Záhrobská

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Šárka Záhrobská se stala nejlepší českou lyžařkou uplynulé sezony. Vicemistryně světa ve slalomu dostala od veřejnosti více hlasů než loňský vítěz a stříbrný medailista z libereckého šampionátu v běhu na lyžích Lukáš Bauer.



Z rukou obhájce trofeje dnes Záhrobská převzala korunku pro Krále bílé stopy 2009.

Z trůnu pak slalomářka odpověděla na otázku, jak pomoci bílému sportu. "Musela bych popřemýšlet, ale potřebovali bychom hodně fanoušků, hodně lidí v ochozech, aby bylo komu dělat radost, a se zbytkem si už poradíme," řekla čtyřiadvacetiletá Záhrobská.

Vyhlášení se uskutečnilo při slavnostním galavečeru v Praze na Žofíně. O celkovém vítězi rozhodla veřejnost, která mohla hlasovat přes internet a pomocí sms zpráv od 25. dubna celý měsíc.

Záhrobská, která je druhou sjezdařskou vítězkou lyžařské ankety po Olze Charvátové-Křížové (1986), vedle stříbrné medaile z MS ve Val d'Isere vyhrála v sezoně poprvé slalom SP v Aspenu a dvakrát skončila třetí v závodu SP včetně finále v Aare. V konečném hodnocení seriálu obsadila ve slalomu 2. místo a v celkovém pořadí 12. pozici.

Šárka Záhrobská v róbě s hrstí plnou křišťálů
Šárka Záhrobská v róbě s hrstí plnou křišťálů


Nejlepší česká slalomářka na sebe na podiu prozradila, že když je nervózní, tak se klepe. "Ale tady není k nervozitě důvod, když jde o příjemný večer," usmála se a diplomaticky odvětila na záludnou otázku moderátorky večera Haliny Pawlovské, v které alpské zemi mají nejhezčí muže. "Krásný chlapy najdete všude," podotkla.

Odborná komise pak ocenila také jejího otce a zároveň trenéra Petra Záhrobského, který byl podruhé zvolen koučem roku. Podle jeho slov závodníka více motivuje kritika než chvála. "Kritika je to asi z osmdesáti procent a chvála z dvaceti, což mám ověřeno dlouholetými zkušenostmi. U sportovce je potřeba pracovitost a, jak říkám, zabejčenost, protože talent mnohdy nestačí," řekl Záhrobský.

Záhrobská i Bauer vyhráli své kategorie, které zvolili odborníci. Nejlepším akrobatem se stal skikrosařský vítěz SP Tomáš Kraus. "Tu disciplínu dělám jako můj koníček, takže si myslím, že nebezpečná není," řekl Kraus. Sdruženářem roku je Pavel Churavý, ve skocích na lyžích zvítězil Roman Koudelka, snowboardistou roku je krosař Michal Novotný, nejlepší juniorkou snowboardistka Šárka Pančochovová a nejlepší lyžařkou na trávě Zuzana Gardavská.

Churavý se v uplynulé sezoně zaskvěl dvěma umístěními na stupních vítězů při Světovém poháru, Koudelkovými nejlepšími výsledky byla dvě devátá místa na MS v Liberci a čtvrtá pozice v SP v Zakopaném. Snowboardcrossař Novotný dokázal vyhrát jeden z dílů SP a v celkovém hodnocení skončil nečekaně na čtvrtém místě.

Anketu už od roku 1973 vyhlašuje Svaz lyžařů České republiky, od roku 2005 rozhoduje o celkovém vítězi veřejnost. Historicky prvním držitelem ocenění byl skokan na lyžích Rudolf Höhnl. Celkem sedm prvenství si odnesla běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

Anketa o českého lyžaře roku Král bílé stopy:

Král bílé stopy:
Šárka Záhrobská (sjezdové lyžování).
Sjezdové lyžování: Šárka Záhrobská.
Běžecké lyžování: Lukáš Bauer.
Akrobatické lyžování: Tomáš Kraus.
Skok na lyžích: Roman Koudelka.
Severská kombinace: Pavel Churavý.
Snowboarding: Michal Novotný.
Lyžování na trávě: Zuzana Gardavská.
Junior roku: Šárka Pančochová (snowboarding).
Trenér roku: Petr Záhrobský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud