23. ledna 2010 • 15:40

Churavý obsadil v Schonachu skvělé druhé místo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Sdruženář Pavel Churavý obsadil v dnešním závodu Světového poháru v německém Schonachu druhé místo a poprvé v olympijské sezoně dosáhl na stupně vítězů. Nejlepší český reprezentant v severské kombinaci nestačil pouze na lídra seriálu Jasona Lamyho Chappuise z Francie.



Dvaatřicetiletý Churavý vybojoval pódium v elitním seriálu počtvrté v kariéře. Před dvěma třetími místy v minulé sezoně byl druhý v roce 2002 v Liberci.

V Schonachu však nestartovalo hned několik elitních sdruženářů. Chyběli Norové, Rakušan Felix Gottwald, Fin Hannu Manninen i americké duo Todd Lodwick a Billy Demong. "Samozřejmě jsem si toho vědom, takže to úplně nepřeceňuji a beru to střízlivě. Tyhle výsledky se do Vancouveru nepošlou," řekl v rozhovoru s ČTK Churavý.

Stejně jako v předchozích závodech založil na úspěšný výsledek ve skoku, po němž se dokonce dělil s Italem Alessandrem Pittinem a Wilhelmem Deniflem z Rakouska o vedení. "Tyhle podmínky mi nejvíc sedí," pochvaloval si, že při skoku foukal vítr zezadu. "Takže ti lepší běžci, co moc neumí skákat, skočili málo," vysvětlil.

Po výkonu 92,5 metru na středním můstku odstartoval do desetikilometrového běhu s číslem jedna a útočil na premiérový triumf v kariéře. Churavý byl po startu členem pětičlenné skupiny, do níž patřili ještě Lamy Chappuis a Fin Lauri Asikainen, kteří měli pouze malou ztrátu.

Slabší běžci Asikainen a Denifl však tempo neudrželi a od pátého kilometru zbyla v čele pouze trojice. "Domluvili jsme se, že si pomůžeme, takže jsme se střídali a odvedli dobrou práci," líčil český závodník.

Největší nebezpečí pro vedoucí trio představoval především z dvanáctého místa startující Němec Björn Kircheisen, ani tento elitní běžec však nedokázal náskok Churavého a spol. výrazněji stáhnout. Nakonec dojel čtvrtý s více než půlminutovou ztrátou. "Protože jsme spolupracovali, tak nás nedojel," řekl Churavý.

Pro pátý triumf v sezoně si dojel Lamy Chappuis díky útoku několik set metrů před cílem. "Ujel v kopci, v tom je hodně silný," řekl Churavý. Sám bojoval o druhé místo s Pittinem, Ital však pod tlakem českého soupeře svou snahu vzdal. Člen liberecké Dukly si tak dojel po osmi letech pro svůj nejlepší výsledek v kariéře.

Churavý dnes potvrdil svou mimořádnou vyrovnanost, posedmé za sebou nebyl v závodě SP horší než sedmý. Ze čtrnácti závodů v sezoně nebyl jen pětkrát do osmičky. "Mám perfektní sérii a doufám, že si takovou formu přivezu do Vancouveru," věřil v pokračování výborných výkonů.

Je mu ale jasné, že podobné podmínky a kvalita soupeřů v Kanadě nebudou. Přesto si na sebe mohl uplést bič v podobně tlaku fanoušků na jeho medailový úspěch. "Tak to prostě je, chci závodit nejlépe v každém závodu. Každý ale věděl, že tu není špička, i když jsem porazil několik dobrých závodníků," dodal Churavý.

Do elitní třicítky se v Schonachu vešli ještě 21. Tomáš Slavík a 23. Miroslav Dvořák. Aleš Vodseďálek byl 42. a ani dnes si první body v sezoně nepřipsal.

SP v severské kombinaci v Schonachu (Německo):

1. Lamy Chappuis (Fr.) 21:34,5, 2. Churavý (ČR) -2,1, 3. Pittin (It.) -4,4, 4. Kircheisen (Něm.) -33,7, 5. Edelmann (oba Něm.) -42,9, 6. Heer (Švýc.) 50,6, 7. Denifl (Rak.) -1:03,3, 8. Schlott -1:07,2, 9. Hettich (oba Něm.) -1:07,4, 10. Michielli (It.) -1:08,0, ...21. Slavík -1:31,4, 23. Dvořák -1:35,9, 42. Vodseďálek (všichni ČR) -2:55,8.

Průběžné pořadí SP (po 14 z 19 závodů):

1. Lamy Chappuis 969, 2. Gottwald (Rak.) 589, 3. Moan (Nor.) 542, 4. Edelmann 525, 5. Frenzel (Něm.) 481, 6. Churavý 472, ...24. Dvořák 141, 33. Slavík 85.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud