22. prosince 2008 • 13:38

Janda: Letos tam jedu skoro s ničím

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skokan na lyžích Jakub Janda možná pojede na Turné čtyř můstků naposledy, navíc bez velkých ambicí, které by vítězi ze sezony 2005/06 odpovídaly.



Před ostře sledovaným čtyřdílným seriálem je ale na rozdíl od trápení z posledních dvou let opět ve velké pohodě, o kterou se postarala obnovená spolupráce s trenérem Vasjou Bajcem.

"Na jaře jsem byl naštvaný, už jsem si dokonce sehnal práci a chtěl se vším praštit," řekl dnes Janda před odjezdem na turné na tiskové konferenci v Praze. Prý už byl rozhodnutý, že se stane obchodním zástupcem a bude prodávat pračky, což dělal už krátce po maturitě.

"Pak mě ale podržela Dukla, nabídla mi, že mě bude ještě platit. Skutečný obrat k lepšímu potom přišel s Vasjou," popisoval Janda letošní cestu zpět ke svéráznému slovinskému trenérovi.

Nejblíže konci kariéry prý byl v létě, kdy s Bajcem poprvé znovu trénoval. "Řekli jsme si, že když to nepůjde, vykašleme se na to. Jenže místo toho mě to začalo děsně bavit a domů jsem jel celý nadšený," uvedl Janda, který teď má ovšem o starost víc. "Dělá pro mě zadarmo, jen za nějaké procento z prémií. Tak by to chtělo ještě skákat do první desítky, abych mu to mohl vrátit," usmál se skokan.

K tomu ovšem potřebuje ještě o něco přidat. "V létě vypadaly některé skoky fantasticky, teď se trochu peru s technikou. Ale lepší se to," řekl Janda. V létě si dokonce odskočil za Bajcem do Turecka, kde slovinský kouč působí jako skokanský misionář. "Ti kluci skáčou rok, a když viděli, co zvládám já, dost se lekli. Tak jsem jim vysvětlil, že já skáču dvaadvacet let," řekl Janda.

Nyní už se ani se svým koučem nemusí příliš vídat. "Teď mi cestou z letiště přišla textovka, že mám v mailu od Vasji plán přípravy," líčil skokan, který stále oficiálně patří do českého B-týmu. Na Turné ovšem pojede s elitou, vždyť se letos střídá o roli jedničky s Romanem Koudelkou. "Sedli jsme si takhle všichni pod můstek s Richim (trenérem A-týmu Richardem Schallertem) a řekli si, jestli mu nevadí, když se budu připravovat po svém. A on že prý ne," řekl ČTK Janda.

Na Turné tentokrát odcestuje bez velkých ambicí. "Letos tam jedu skoro s ničím. Posledních pár let se ode mne hodně čekalo a přestalo to vycházet," vysvětlil Janda, který pojede už na jedenácté Turné. "Může být poslední, stejně tak jich ale ještě můžu absolvovat pět," podotkl a musel čelit dotazu, jestli bude atakovat rekord Jaroslava Sakaly, který Česko reprezentoval ještě v pětatřiceti.

Janda už se skákáním zase především baví a je to na něm vidět. Ještě nedávno ztrápený, teď baví novináře, jen co se chopí na tiskové konferenci mikrofonu. "Normálně ho používám leda při karaoke," smál se dobře naložený skokan. Tuhle zábavu z nočních podniků si ale na německo-rakouském seriálu na přelomu roku bude muset odepřít, i když si silvestrovskou půlnoc ani v nabitém programu nenechá ujít.

"Půjdeme s klukama na bowling, počkáme na půlnoc, ťukneme si šampaňským a teprv pak zalehneme," popsal své silvestrovské plány Janda. A pak už bude pomalu spřádat plány na únorové mistrovství světa v Liberci. Ještě před třemi lety mělo být vrcholem jeho kariéry, dva roky poté se ho málem vzdal docela. Teď už ho o něj může připravit jenom počasí. "I kdyby tam ten sníh měli vozit z Alp, tak se musí závodit," dodal Janda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud