26. prosince 2008 • 11:28

Turné je pro skokany vždy velkou výzvou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen, Ahonen, Weissflog, Wirkola, Hannawald - to jsou základní opěrné body prestižního Turné čtyř můstků ve skoku na lyžích.



Zatímco první čtyři představují zimní střediska, v nichž se klání již 55 let každoročně na přelomu prosince a ledna koná, zbývající jména patří jeho největším legendám. Nový ročník německo-rakouského turné, které je tradiční součástí Světového poháru, odstartuje v pondělí v Oberstdorfu.

Na startu se již neobjeví Fin Janne Ahonen, s pěti celkovými primáty rekordman Turné. "Páté vítězství pro mě znamená hrozně moc, i když ho asi opravdu docením až za pár let," uvedl po letošním pátém prvenství Ahonen, jenž v létě ukončil kariéru. Do historie Turné se zlatým písmem zapsali i dva Češi: v roce 1971 triumfoval Jiří Raška, o 35 let později ho napodobil Jakub Janda.

Mezi velké postavy Turné patří i čtyřnásobný šampion Jens Weissflog z Německa, třikrát se radovali Nor Björn Wirkola a Helmut Recknagel z NDR. Weissflog a Wirkola mají na kontě rekordních deset vítězných závodů. Úctyhodný primát drží Němec Sven Hannawald, jenž v sezoně 2001/02 jako první a dosud jediný skokan ovládl všechny čtyři závody. Čeští a českoslovenští reprezentanti dosáhli na dílčí výhru celkem jedenáctkrát.

Historie někdejšího Intersportturné sahá do počátku 50. let 20. století. V lednu 1951 uspořádal s velkým úspěchem mezinárodní závody ve skoku na lyžích Innsbruck, k němuž se postupně přidala další zimní střediska Bischofshofen, Garmisch-Partenkirchen a Oberstdorf.

Německo-rakouské turné odstartovalo za účasti skokanů z šesti zemí na Nový rok 1953 v Ga-Pa. První závod vyhrál před dvacetitisícovou návštěvou Nor Asgeir Dölplads, premiérovým celkovým vítězem se stal Rakušan Sepp Bradl.

Reprezentanti Československa se na Turné poprvé představili v roce 1956, o devět let později obsadil Dalibor Motejlek konečné třetí místo. Na celkové stupně vítězů se později vedle zlatých Rašky a Jandy probojovali ještě Zbyněk Hubač (třetí v letech 1969 a 1971), Jiří Parma (třetí 1988), František Jež (druhý 1990) a Jaroslav Sakala (třetí 1993). V předchozím ročníku byl z českých skokanů nejlepší jedenáctý Roman Koudelka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud