27. února 2009 • 09:32

Kraus vybojoval dvě zlata

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již čtyři medaile vybojovali na mistrovství světa v akrobatickém lyžování čeští reprezentanti. O dvě nejcennější se postaral skikrosař Tomáš Kraus, stříbro přidali boulařka Nikola Sudová a další skikrosař Stanley Hayer.



Na nadcházejícím MS v Inawaširu bude Kraus útočit na třetí titul za sebou, v pořadí dvanáctý světový šampionát startuje v Japonsku v pondělí právě skikrosem

.Na předloňském MS v Madoně di Campiglio Kraus obhájil zlato z premiéry skikrosu, triumf českých barev podtrhl druhým místem Hayer, jenž už ale opět závodí za rodnou Kanadu. Neztratili se ani další čeští závodníci - boulařka Sudová vybojovala páté a deváté místo, skokan Aleš Valenta skončil osmý.

Nejúspěšnější výpravou předchozího šampionátu se stala Kanada, o jejíž tři tituly se zasloužili boulaři Pierre-Alexandre Rousseau, Kristi Richardsová a Jennifer Heilová. Obě skokanská zlata brala díky Chan Siao-pchengovi a Li Ni-na Čína, po jednom primátu si vedle Čechů připsali i Australané (boulař Dale Begg-Smith) a Francouzi (skikrosařka Ophelie Davidová).

Zlatem z MS 2005 ve finské Ruce ukončil Kraus čekání českých akrobatů na medaili. "Úžasně se bavím, a jestli píšu historii, to nesleduji. Ale jestli je to tak, tak jsem rád a určitě mě to těší," prohlásil po svém vítězství premiérový skikrosařský král.

Na stejném šampionátu zazářila i Sudová, která ve finále "mogulů" nestačila jen na Američanku Hannah Kearneyovou.Nejúspěšnější závodnicí historie MS je se čtyřmi zlatými a třemi stříbrnými medailemi norská boulařka Kari Traaová.

Nejlepší zemí jsou USA s 54 cennými kovy včetně 20 titulů, následují Kanada (51) a Francie (34).Mezinárodní lyžařská federace uznala akrobatické lyžování jako jedno z lyžařských odvětví v roce 1979, premiérové mistrovství světa hostilo francouzské středisko Tignes o sedm let později.

Vedle skoků a jízdy v boulích se tehdy udělovaly medaile i za balet a kombinaci.Kombinace byla zrušena v roce 1997, balet měl derniéru o dva roky později v Meiringenu, kdy naopak přibyla paralelní jízda v boulích. Před čtyřmi lety rozšířily program mistrovství světa skikros a U-rampa, v níž se však předloni nesoutěžilo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud