2. prosince 2010 • 12:12

John: Šárko, Martino a další, chci 35 medailí!

Autor: Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítejte ve starých časech, v dobách pětiletek a na sto dvacet procent plněných plánů. Vítejte na ministerstvu vnitra! Závan socialismu se prohnal rezortem Radka Johna a jeho návrhem rozpočtu pro rok 2011, ve kterém předseda Věcí veřejných požaduje po sportovcích zaměstnaných ministerstvem zisk 35 medailí z evropských a světových šampionátů.



Blesk.cz

Jediné, co naštěstí chybí v porovnání s komunistickou Severní Koreou, jsou postihy za nedodržení rozkazu.

Sportovci, kteří jsou v Centru sportu ministerstva vnitra, se budou muset v příštím roce pořádně ohánět. Obzvlášť když letos získali na šampionátech jen osm medailí.

Pokud připočteme i olympijské úspěchy Šárky Záhrobské a Lukáše Bauera, dostaneme se na jedenáct cenných kovů - tedy stále o čtyřiadvacet méně, než kolik říká nový plán. V jejich sbírání budou muset zapomenout právě na Bauera, který vnitro vyměnil za Duklu (tedy ministerstvo obrany).

Šárka Záhrobská při sjezdu superkombinaceFoto ČTK/AP


Nicméně jelikož opačným směrem v létě putovala Martina Sáblíková, náhradu za běžce na lyžích získali více než dobrou. I tak však rychlobruslařka může přispět maximálně šesti medailemi.



Jak se na tlak, který Johnova »jednoletka« přináší, tváří samotní sportovci? „Mně osobně o nějakých plánech nikdo neřekl, ale na tlak jsme zvyklí,“ řekl Lidovým novinám trenér Sáblíkové Novák.

„To je dobrý, to se se mnou asi nepočítá,“ pousmál se atlet Petr Svoboda, který letos smolně přišel o zlato z ME v Barceloně, když zakopl o překážku. „Něco podobného bylo i před Barcelonou, kdy trenér Dvořák také plánoval, kolik toho přivezeme,“ vzpomíná na medailové fiasko Svoboda a dodává: „Když si ale sportovec věří, tak ho nějaké plány pod tlak nedostanou.“

Martina Sáblíková na pětikilometrové tratiFoto Barbora Reichová (Sport)


Možným cílem ministra Johna je snížení náskoku konkurenční Dukly. Ta letos získala z velkých akcí 97 medailí, na druhou stranu však pracuje s dvojnásobným rozpočtem oproti vnitru - se 100 miliony kor korun oproti 47 milionům. Vyjádření Radka Johna se včera Blesku nepodařilo získat.

Čeští sportovci tak sice dostali od vnitra plán, ale oproti kolegům ze Severní Koreji mají naštěstí tu výhodu, že v případě jeho nesplnění neskončí na nucených pracích. V živé paměti je ještě přijetí na fotbalovém MS neúspěšných korejských hráčů, kteří museli po návratu šest hodin stát a čelit kritice státníků. Jejich trenér byl údajně vyhozen ze strany a poslán pracovat na stavbu.

Kdo také závodí pod Johnem
* Martina Sáblíková (rychlobruslení)
* Šárka Záhrobská (sjezd. lyžování)
* Kateřina Emmons (střelba)
* Petr Svoboda (atletika - 110 m přek.)
* Miroslava Knapková (veslování)
* Jana Horáková (cyklistika - four cross)
* Petra Kvitová (tenis)
* Jiřina Ptáčníková (atletika - tyč)
* Michal Šlesinger (biatlon)
* Kateřina Novotná (short track)

Johnův plán »Velké oči«


* účast 135 sportovců (seniorů a juniorů) na MS a ME
* zisk 35 medailí (seniorských a juniorských) z MS a ME
* zisk 130 titulů mistra republiky
* vytvoření 25 nových českých rekordů

Martina Sáblíková na pětikilometrové trati
Martina Sáblíková na pětikilometrové trati

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud