7. února 2011 • 12:23

Zadlužené Sazce pomůže společnost Penta

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loterijní společnost Sazka přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Novinářům to dnes řekl předseda ČSTV Pavel Kořan.



Akcionářská struktura Sazky se nemění, dodal Martin Ulčák z E-Investu. Cílem je podle Kořana odvrátit hrozbu vyhlášení úpadku a zabezpečit krytí všech právoplatných závazků Sazky.

Společnosti mají Sazce poskytnout prostředky k plné finanční stabilizaci, doplnil Kořan. Podnikatel Radovan Vítek, který je největším věřitelem Sazky, o dohodě podle Ulčáka ví.

"Zainvestoval nemalé peníze, řádně se sním vyrovnáme," dodal. Partner Penty Marek Dospiva uvedl, že Penta ustoupila z požadavku na stoprocentní ovládnutí Sazky. Podepsaná dohoda podle něj dává Pentě i E-Investu podíl na zisku Sazky.



Sazka čelí problémům především kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech. Od 17. ledna s ní soud vede insolvenční řízení na návrh podnikatele Radovana Vítka.

Ten skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.

Sazka před týdnem zveřejnila v insolvenčním rejstříku, že její majetek činí 14,16 miliardy Kč, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun.

Český olympijský výbor v pátek spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Akcionáři žádají změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení loterijní společnosti a odvolání generálního ředitele Aleše Hušáka ze všech funkcí.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Největším je s téměř 68 procenty Český svaz tělesné výchovy, ČOV vlastní dvě procenta.






Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud