24. února 2011 • 15:16

Pětibojaře čeká revoluce, budou střílet laserem

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Verdikt odvolací komise: Rada stihne začátek příští sezony
VŠECHNA VIDEA ZDE

Laser, laser, laser. O ničem jiném se týdny, dny ani hodiny před startem nové sezony mezi moderními pětibojaři nemluví. Od čtvrtka začal nový ročník Světového poháru. Víkendová klání v americkém Palm Springs, cca 180 kilometrů východně od Los Angeles v Kalifornii, budou historická, revoluční, zlomová. Ale hlavně laserová.



Poprvé v dějinách tohoto olympijského sportu budou pětibojaři používat laserové pistole, místo těch, z kterých vycházely diabolky.

Češi vstoupí do závodů s výrazným handicapem. Nových zbraní se totiž dočkali pouhých deset dní před odletem do zámoří a v tréninku měli jen minimum času si je pořádně vyzkoušet. „Nešlo o naši chybu, pistole a k nim nutné díly jsme objednali včas, ale dodavatel měl týdny zpoždění,“ konstatoval reprezentační trenér Jakub Kučera, který dodávku pistolí řešil již od listopadového rozhodnutí Mezinárodní federace moderního pětiboje (UIPM), že se Světový pohár bude poprvé konat s tímto typem zbraní.

Kučera chtěl vybavit celé reprezentační družstvo, ale to se mu nepodařilo. Také proto, že například čínských svaz objednal v první vlně 380 pistolí. V desítkách je nakupovali také Maďaři a Němci. Češi tak doplatili na to, že licenci má zatím jediný výrobce – německá společnost IQ-Shooting – který nestíhal uspokojovat poptávku.

Srovnání nového a starého tyxpu zbraněFoto Vít Chalupa

Mezinárodní federace zatím odmítla „připustit“ do konkurenčního souboje českého výrobce laserových zářičů Apeom, jehož díly Češi na podzim úspěšně testovali a který se jevil spolehlivější než předepsaně používané zbraně. Nová laserová pistole stojí v přepočtu 40 tisíc korun, laserový zářič na stávající typy zbraní vyjde na 20 tisíc korun.

Za základní soutěžní terč se platí 7500 korun, precizní terč s analytickým kamerovým systémem zobrazujícím přesné místo každého zásahu (a mnoho dalších informací) vyjde od IQ-Shooting na 52 tisíc korun, obdobný systém českého výrobce Apeom stojí 29 tisíc korun.

Čeští reprezentanti se k používání laserových pistolí staví sice rezervovaně, ale profesionálně, nestěžují si a vědí, že se s touto novou skutečností musejí vyrovnat. „Zase takový rozdíl to není,“ míní jediný český mistr světa Michal Sedlecký a s mírnou nadsázkou dodává: „Vlastně jde pořád jen o to trefit terč. Teď to však bude rychlejší a uvidíme, co to udělá s taktikou pro závody a také výsledky.“

Právě v rychlosti střelby vidí poslední dva evropští šampioni Ondřej Polívka a David Svoboda největší rozdíl a shodně tvrdí: „Chce to klid.“ Polívka si také všiml jiných pocitů v držení zbraně. „Ano, je to jiné, když z hlavně vyletí diabolka. Tyto pistole jsou sice také plynové, ale ten zpáteční tlak po výstřelu není tak veliký, tedy zatím nezvyklý,“ říká technicky založený reprezentant.

Detail laserové zbraněFoto Vít Chalupa

Svoboda si celých deset dnů „hrál“ s vyvážením pistole. Laserový zářič je totiž výrazně delší než předchozí typ. „Ještě jsem nenašel ten ideál, ale už se k němu blížím,“ hlásí úřadující mistr Evropy z Palm Springs. Ví však jedno: „Protože laserová střelba je přibližně o dvě sekundy rychlejší na jednom pokusu, je nutné se umravnit, uklidnit a nemyslet si, že to půjde jako ze samopalu.“

Proč se střelba zrychlila? Při používání původních zbraní museli závodníci po každém výstřelu zbraň položit na stůl před sebou a do hlavně vsunout diabolku, následně odjistit, zamířit a vystřelit. Nyní se po každém pokusu sice také musejí zbraní dotknout podložky před sebou, ale při tom jen jedním pohybem odjístí laserový zářič pro další „výstřel“.

Jako první na velkých závodech dospělých otestují revoluční změnu ženy. Ty čeká ve čtvrtek kvalifikace. Do ní vstoupí Natálie Dianová a Lucie Grolichová, která řeší především, jak se při střelbě, která patří do kombi disciplíny s během, co nerychleji a nejvíce zklidnit.

„Z tréninku víme, že taková střelba vyžaduje novou techniku dýchání. Nyní se mezi pokusy ´vejde´jeden nádech a to bývá po běhu málo. Proto hledám cestu, jak se umravnit a nestřílet co nejrychleji, k čemuž to svádí.“

První významný pětibojařský závod s laserovou střelbou se konal v srpnu 2010 při letní olympiádě mládeže v Singapuru. Sezona 2011 není jen laserově historická, ale také předolympijská a má hned čtyři vrcholy. Kromě mistrovství světa a mistrovství Evropy jsou jimi také finále Světového poháru. Jeho vítězové se přímo kvalifikují na olympijské hry 2012 v Londýně. A Prezidentský pohár v Moskvě, který je na pozvání, a v němž se poprvé v dějinách moderního pětiboje bude závodit také o milionové dotace (1,8 milionu pro závod žen a stejná částka pro muže).

Na olympijské hry do Londýna se mohou kvalifikovat maximálně čtyři Češi, dvě ženy a dva muži. Pokud jich splní kritéria Mezinárodního olympijského výboru a UIPM více, o jmenovité nominaci rozhodne Český svaz moderního pětiboje. Kvalifikovat se lze díky vítězství ve finále Světového poháru, postavení na žebříčku UIPM a umístěním na MS a ME.

Program Světového poháru 2011:
24. až 27. února Palm Springs (USA); 14. až 17. dubna Sassari (Itálie, Sardinie); 5. až 8. května Budapešť (Maďarsko); 26. až 29. května Chengdu (Čína); 8. až 10. června finále SP - Londýn (Velká Británie).

Program Světového poháru v Palm Springs – čtvrtek 24. února 2011:
kvalifikace žen; pátek 25. února: kvalifikace mužů; sobota 26. února: finále žen; neděle 27. února: finále mužů.

Ostatní vrcholné akce
mistrovství světa, Káhira (Egypt) - 9. až 14. září mistrovství Evropy, Medway (Velká Británie) – 28. července až 7. srpna Prezidentský pohár, Moskva (Rusko) – 11. až 12. června

Nominace Čechů do USA:
Natálie Dianová, Lucie Grolichová, Michal Michalík, Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a David Svoboda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud