6. dubna 2011 • 12:37

Rakoncaj má 60. Na Everest mu chybělo 200 metrů

Autor: Blesk Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je legendou českého horolezectví, jako jediný člověk na světě dokázal bez pomoci kyslíkových přístrojů dvakrát zdolat obávanou K2. Přesto Josef Rakoncaj, který dnes oslaví šedesáté narozeniny, nikdy nestanul na Mount Everestu, nejvyšším místě této planety. Vyhýbal se totiž normálním cestám pro "turisty" a při výstupech hledal výzvy.



O Everest se Rakoncaj pokoušel třikrát a nejblíže byl při druhém ataku v roce 1987. Tehdy mu chybělo při stoupání těžkou jihozápadní stěnou dvě stě výškových metrů.

Jenže se rozhodl vrátit – nechtěl tak vysoko bivakovat. „Mrzí, nemrzí... Nevylezl jsem x dalších výstupů,“ říká o neúspěších na Everestu.

Důvodem, proč český horolezec nechtěl přespávat těsně pod vrcholem, byla jeho zkušenost z druhého výstupu na K2.

Tehdy musel s Italem Agostinem da Polenzou přenocovat ve výšce 8550 metrů, což je považováno za jeden z nejvyšších bivaků v historii. „Už bych to nikdy nechtěl prožít,“ vzpomínal po letech.

Rakoncaj dlouhodobě patří k velkým kritikům současných turistických poměrů v Himálajích. Na vrcholy směřují davy začátečníků, které tam prostě vytáhnou.

Josef Rakoncaj slezl i Petřínskou rozhlednu
Josef Rakoncaj slezl i Petřínskou rozhlednu

„Nechci se k tomu moc vyjadřovat. Je to totální devastace,“ poznamenává a dodává: „Tohle skončí tím, že tam Číňani postaví lanovku.“

„Nejlepší pocit je, když se leze nahoru. To je takové motivační. A pak, když se vrátíte do základního tábora,“ tvrdí zkušený horolezecFoto www.sirjoseph.cz

Dnes šedesátiletý lezec už velké kopce dlouho nezdolává.

„V zimě jsem dvakrát týdně chodil na umělou stěnu, jezdil jsem na běžkách, byl jsem lézt na Maltě,“ vyjmenovává, čemu se věnuje, když se zrovna nestará o svou firmu, která vyrábí horolezecké vybavení.

Oblečení do hor si začal sám šít už v sedmdesátých letech, po revoluci rozjel byznys naplno.

„Vždy jsem chtěl, aby mě to jednou živilo,“ říká o podnikání, do kterého zapojil i syna Lukáše a dceru Lucii.

Ačkoliv zatím oslavu narozenin kvůli cestě do amerického Utahu odkládá, přípitek je namístě.

Horolezectví často provází smrt – Josefovi se však na rozdíl od mnoha jeho kamarádů vyhnula. „Splnil se mi sen, že jsem to všechno přežil,“ říká s oblibou.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud