15. července 2011 • 04:00

Bratři drží smutek. Otce Kličků (†64) zabil Černobyl

Autor: Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdrsnější bratrská dvojice světa drží smutek. Boxerští šampioni Vladimir (35) a Vitalij (39) Kličkové ve středu přišli o svého otce Vladimira Rodionoviče (†64), který po dlouhé bitvě podlehl rakovině. Bývalý vysoký důstojník ukrajinského letectva zemřel s vysokou pravděpodobností na následky ozáření při zásahu po tragické havárii jaderné elektrárny v Černobylu.



Otec Kličků nasadil život, aby pomohl ostatním. V době výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu v dubnu 1986 jako plukovník letectva aktivně pomáhal minimalizovat následky katastrofy, když koordinoval přelety vrtulníků nad zničeným reaktorem. Mnoho jeho přátel brzy poté zemřelo na nemoc z ozáření.

Vladimir Rodionovič už v minulosti bojoval s rakovinou lymfatických žláz. Jednou nad zákeřnou nemocí vyhrál. Tentokrát se mu to už nepodařilo.

I přes svůj špatný zdravotní stav si ještě nenechal ujít 2. července bitvu o titul mezi jeho synem Vladimirem a Britem Davidem Hayem, kterou sledoval v televizi z postele hamburské kliniky. Kličko slavně zvítězil a otec už měl jen jediné přání – návrat domů do Kyjeva, aby se tam rozloučil s přáteli a mohl zemřít v rodném domě.

Rodina bratří Kličků, uprostřed stojí jejich zesnulý otec Vladimir Rodionovič (†64)
Rodina bratří Kličků, uprostřed stojí jejich zesnulý otec Vladimir Rodionovič (†64)

Bratři po smutné zprávě okamžitě přerušili turné po světě a zamířili na Ukrajinu. Právě otec je naučil být těmi nejlepšími a nejtvrdšími. „Když budeš bojovat, musíš bojovat tak, abys pokaždé vyhrál,“ vštěpoval jim už v dětství, které zčásti strávili v tehdejším Československu, kde Kličko senior sloužil.

Boxeři právě na těchto pět let rádi vzpomínají. Po pár letech byla hlava rodiny převelena do Německa jako armádní atašé na ukrajinské velvyslanectví. Za věrnou službu vlasti byl nakonec povýšen na generála tehdejším prezidentem Ukrajiny Leonidem Kučmou. Nyní ho čeká velký pohřeb s vojenskými poctami.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud