19. července 2011 • 11:25

Mladík v pletené čepici dobývá na skejtu Evropu

Autor: Tereza Mojzešová
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přijel, viděl, zvítězil. Tak lze ve zkratce popsat poslední tři týdny života brazilského skateboardisty Kelvina Hoeflera. „Jsem v Evropě poprvé,“ říká osmnáctiletý mladík ze Sao Paula. Čas na rozkoukání ale zřejmě nepotřeboval. Poslední tři podniky světového poháru skateboardistů totiž neznají jiného vítěze. Trojici prvenství zkompletoval Kelvin Hoefler tuto neděli na pražském Mystic Skate Cupu.



Začátkem července byl první v Římě, o týden později v anglickém Shepton Mallet. Na pražské Štvanici byl jedním z největších adeptů na vítězství v 17. ročníku Mystic Skate Cupu.

„Byl jsem hodně nervózní,“ přiznává drobný mladík v pletené čepici. Odhadoval, že vyhraje francouzský profesionál Bastien Salabanzi.

„Když jsem byl mladší, sledoval jsem ho, byl můj idol.“ Salabanzimu, vítězi Mystic Skate Cupu 2005, ale finálová jízda nevyšla podle představ a skončil na 8. místě.

Finále divácky nejatraktivnější disciplíny street se neslo v duchu souboje evropských a brazilských závodníků. Mezi deseti finalisty měla jihoamerická škola plnou polovinu zástupců.

VIDEO: Podívejte se na sestřih toho nejlepšího

Mystic Skate Cup 2011
Video se připravuje ...

„Brazilský skateboarding je na vzestupu, přichází čím dál tím více lidí a každý rok se zlepšují. Brazílie je v současnosti nejlepší,“ míní Kelvin Hoefler. Slova vítěze stvrdil druhým místem jeho krajan Rodil Jr, ve třiatřiceti letech nejstarší účastník finále, jenž v Praze před sedmi lety dokonce slavil vítězství.

České barvy ve finále hájila čtveřice jezdců. Za bouřlivé podpory publika si vyjel třetí místo Tomáš Stejskal, který některými triky doslova zvedal diváky ze sedaček.

Těsně za ním skončil obhájce vítězství Maxim Habanec, který loni jako vůbec první Čech v historii Mystic Skate Cup vyhrál. Arnošt Ceral na devátém a Tomáš Vintr na desátém místě pak uzavírali pořadí finálové skupinky.

Úspěch zaznamenaly domácí barvy také v disciplíně bowl, kde druhý skončil Martin Jurášek, který je už několik let českou jedničkou. Neztratila se ani jediná Češka v soutěži žen – Klára Kašparová se umístila na páté příčce jako nejlepší z Evropanek.

Výsledky:

Muži – street:

1. Kelvin Hoefler (18 let, Brazílie)

2. Rodil Jr. (33 let, Brazílie)

3. TOMÁŠ STEJSKAL (20 let)

4. MAXIM HABANEC (19 let)

9. ARNOŠT CERAL (23 let)

10. TOMÁŠ VINTR (30 let)

Muži – bowl:

1. Ivan Rivado (29 let, Španělsko)

2. MARTIN JURÁŠEK (27 let)

3. Dannie Carlsen (18 let, Dánsko)

Ženy – street:

1. Alexis Sablone (24 let, USA)

2. Leticia Bufoni (18 let, Brazílie)

3. Jessica Ferreira (19 let, Brazílie)

5. KLÁRA KAŠPAROVÁ (21 let)

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud