8. prosince 2011 • 22:26

Z olympioniků budou fešáci! Synek představil oblečení pro Londýn

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO - I když se na londýnské Hry 2012 budete dívat jen v televizi, klidně se můžete obléci jako čeští olympionici. Sportovní část kolekce, která byla představena včera, totiž bude kompletně ke koupi. A stejně jako loni na Hrách ve Vancouveru, kde byli Češi k nepřehlédnutí, bude originální. Inspirací pro motiv byl totiž abstraktní obraz Amorfa – Dvoubarevná fuga od Františka Kupky.



Šátky se jmény fanoušků. Nepromokavé bundy, které v typickém britském dešti ožijí barevným motivem. I takové kousky s sebou povezou příští rok čeští sportovci na olympiádu do Londýna.
„Doufám, že tahle kolekce vzbudí stejný zájem jako ta zimní ve Vancouveru. Je povedená, snad se bude líbit i ostatním ve světě,“ říká skifař Ondřej Synek, který se v rámci včerejšího představení sportovní části vybavení v Národní galerii promenoval na předváděcím molu.

Na loňské zimní olympiádě byla česká výprava na dálku viditelná díky výraznému motivu, její oblečení vyhrálo v hlasování čtenářů Huffington Post. Pro stejný designérský tým tentokrát navrhl akademický malíř Milan Jaroš jako inspiraci dílo Amorfa – Dvoubarevná fuga od Františka Kupky, které je považováno za první abstraktní malbu v dějinách moderního umění. Patří k nejcennějším ve sbírkách Národní galerie, na trhu by jeho cena mohla být v řádech stovek milionů korun.

„Umělec se inspiroval dívkou, která si hrála s míčem,“ říkal Milan Jirásek, předseda Českého olympijského výboru. Obraz je vyveden převážně v národních barvách, vznikal čtyři roky, tedy tolik let, jak dlouhý je olympijský cyklus.

Byl svého druhu první, což by mělo být inspirací pro sportovce. A jeho autor také cvičíval. „V prapůvodní řecké podobě, tedy nahý. Za to byl několikrát předvolán na policii pro porušování mravní výchovy,“ líčil Jiří Kejval, místopředseda ČOV.

Takhle budou vypadat olympionici. Modelové spolu se stříbrným medailistou z Pekingu Ondřejem Synkem představili oblečení pro výpravu na Hry do Londýna 2012Foto Pavel Mazáč Sport


Historie obrazu, od jehož představení uplyne příští rok sto let, je spojena s moderními technologiemi. „Používáme speciální materiály, dáváme důraz na prodyšnost, nepromokavost, ekologický původ,“ říká Václav Hrbek, zakladatel firmy Alpine Pro.

Sportovci tak třeba oblečou trika z materiálu ICE Caffé, který nezapáchá, na jejich jinak bílé bundě se za deště objeví vzor, na částech potažených teflonovým filmem neulpí voda ani špína. „Což je výhoda u světlého oblečení, kolekce je převážně bílá,“ dodal Hrbek.

Sportovci, kteří se podílejí na vývoji, tentokrát nemohli ovlivnit design, ale jen funkčnost a střihy. „Testoval jsem všechny materiály při sportu, ale i při běžném nošení. V tričku jsem chodil i na oběd, ale jen u nás v jídelně, protože jak jsem v něm hodně sportoval, tak jsem ho nechtěl moc nosit mezi lidi,“ říkal se smíchem Synek. Žádal jen o odstranění škrcení u krku. „Bylo příjemné, že se na tom člověk může podílet. Není to pak tak, že dostane kus hadru a jde závodit.“

Synek je velkou českou nadějí na medaili. Ale zatímco loňský světový šampion si ještě počká na vydávání olympijského oblečení, fanoušci si už ode dneška mohou koupit soupravu, v níž by si skifař mohl příští rok jít pro placku.

Tentokrát se bude v obchodech Alpine Pro prodávat celé sportovní vybavení (nástupové oblečení bude představeno až příští rok), nikoli jen jeho část jako v případě vancouverské kolekce.

Takhle budou vypadat olympionici. Modelové spolu se stříbrným medailistou z Pekingu Ondřejem Synkem představili oblečení pro výpravu na Hry do Londýna 2012
Takhle budou vypadat olympionici. Modelové spolu se stříbrným medailistou z Pekingu Ondřejem Synkem představili oblečení pro výpravu na Hry do Londýna 2012

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud