25. ledna 2012 • 20:00

Organizátor zápasů MMA: Klec je bezpečnější než ring

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR | Snaží se dokázat, že bojovníci MMA nejsou vyznavači fyzické agrese a tvrdí, že oktagon, neboli klec, v níž jsou během zápasů zavření, je bezpečnější než boxerský ring. Ladislav Erdelyi, zakladatel MMA v Příbrami povídá o galavečeru GCF: Back In The Fight, který se koná 10. února v příbramské sportovní hale.



Zápasy v kleci mnozí považují za agresivní souboje bez pravidel, můžete čtenářům ve stručnosti pravidla MMA vysvětlit?
Ano, jistěže mnozí tzv. "zápasy v kleci" považují za zápasy bez pravidel. Vždyť se podívejte z jednostranného úhlu pohledu, no a co vidíte? Jsou ti, co na to koukají také vyznavači fyzické agrese, nebo naopak mnozí z nich mají širší rozhled a k celkovému posouzení si utvoří naopak několik úhlů pohledu? Jsem zastánce jednoho rčení: To, že někdo na něco kouká, nemusí nutně znamenat, že to skutečně vidí. Je to hodně o informovanosti lidí a možnosti si prohlédnout obě strany mince. A MMA zápasy mají regulérní pravidla a "klec" (oktagon). Ta je konstruována tak, aby co nejvíce zamezila možnému zranění zápasníků. Oproti ringu je bezpečnější. A vysvětlit zde stručně pravidla by bylo obsáhlé. Můžu však povrdit zásadní skutečnost, že rozhodčí velmi obezřetně sledují každý pohyb bojovníků a okamžitě zasahují, pokud se pravidla nedodržují, obvzláště pak v amatérských zápasech.

Galavečer v Příbrami se koná pod hlavičkou prestižní společnosti GCF, jaké výhody z této spolupráce plynou?
Společnost GCF (Gladiator Championship Fighting) působí na české scéně MMA více jak rok. A za tu krátkou dobu si získala velkou oblibu především u vyznavačů bojových sportů a umění. Jejich profesionální přístup k vývoji MMA v České republice je značkou férovosti a spolehlivosti, což tento velmi fyzicky náročný a tak komplexní bojový sport potřebuje. Nejsou to jenom plané řeči, je to holá skutečnost. A lidé, kteří trénují a zápasí ve stylu MMA si zaslouží minimálně úctu sportovců - atletů a ne opovržení ve smyslu předsudků, že jsou to "vymlácené palice".

Během večera diváci uvidí celkem 16 zápasů, na který z nich jste osobně nejvíc zvědavý?
Já jsem zvědavý na všechny zápasy. Pozornost si zaslouží každý. V každém zápase je tolik situací, ze kterých lze velmi poučně čerpat.

Zápas Davida Ziopuluse s Janem Šedivým je jako jediný vypsán na 3x5 minut, má to nějaký důvod?
Důvodů je několik. Ale ty podstatné se dají shrnout do jednoho. David Ziopulos a Jan Šedivý se měli utkat na prestižním GCF: REDEMPTION v Praze. Jejich zápas byl zařazen do předzápasů talentovaných zápasníků MMA, kteří už něco odzápasili na předešlých akcích GCF v průběhu minulého roku. Jenže David Ziopulos se v průběhu náročného tréninku zranil a lékař v žádném případě nedoporučil, aby pokračoval v tréninku a natož podstoupil zápas. Tak tento zápas bude jakousi náhradou, která splňuje hlavně očekávání tří kol po pěti minutách, což je dle profi pravidel GCF.

Raritou je i zápas Dana Jerlinga a Pepy Veselého uvnitř klece, ale podle pravidel K1. V čem může být jiný oproti klasickému ringu?
Tyto vsazené zápasy ve stylu K1 do MMA kolotoče právě v oktagonu jsou součástí zpestření galavečera pro diváky. Styl K1 je pro vyznavače bojových sportů velmi populární, tak proč je nevidět přes drátěnku klece? Hlavně tento úhel pohledu chceme nabídnout divákům a fanouškům v Příbrami tak, jako to bylo umožněno fanouškům v jiných městech i ve světě.

Kde si mohou diváci zakoupit lístky a kolik budou stát?
Diváci si mohou zakoupit vstupenky prostřednictvím Ticketstreamu. Ale bude možnost i zakoupení a vyzvednutí si vstupenek převážně Příbramáků ve Sportbaru JUMP FALL (v areálu bývalé Mototechny,ul. Boženy Němcové) vedle Centrum Bojových Sportů - KBC. Ceny jsou opravdu přijatelné, od 150 Kč do 370 Kč. A je na co se těšit. Pochopitelně bude i možnost vstupenky zakoupit na místě konání od 18.00 hodin dne 10. února 2012, sportovní hala - plavecký bazén Příbram, ulice Legionářů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud