10. ledna 2013 • 16:46

Legendární Čáslavská vyzývá: Nevolte komunisty!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

I osobnosti českého sportu se zapojily do kampaní některých prezidentských kandidátů. Nejvýrazněji je slyšet legendární gymnastka Věra Čáslavská, která vyzývá voliče, aby nedávali hlasy kandidátům s komunistickou minulostí.



Věra Čáslavská se stala jedním ze symbolů odporu proti nedemokratickému komunistickému režimu v Československu a z této pozice vyzývá národ, aby nepustil na Hrad bývalé členy komunistické strany. Celý svět pochopil její tichý protest, když při vyhlášení vítězů na olympiádě 1968 v Mexiku odvrátila hlavu od sovětské vlajky a vyjádřila tak nesouhlas s okupací země vojsky Varšavské smlouvy.

„Celý život se zajímám o veřejné dění, byť jsem v politice nikdy nepůsobila. Mé poslední dva veřejně viditelně činy byl jednak podpis 2000 slov, který jsem nikdy neodvolala, a tichý protest proti okupaci mé vlasti. Oboje jsem si pěkně odskákala – do slova a do písmene,“ napsala Čáslavská ve své výzvě.

„Přesto, anebo právě proto, nechci, aby prezidentem mé milované vlasti byl bývalý člen zločinné strany. Vím, že mnoho slušných lidí pod tlakem okolností do strany vstoupilo a dnes toho i litují. Ti však nekandidují na prezidenta. Tvrdím, že bývalí komunisté nemají morální právo kandidovat na hlavu našeho státu! Prosím, nevolte je!“

Čáslavská připomíná, že za svobodných časů nikdy nebyl prezidentem člen KSČ. „A taky to mělo být i nadále. Myslím, že tu mohu s klidem užít veledůležitou větičku, která proklouzla cenzorům v dobách nejhorších - z filmu Pyšná princezna, slova moudré babičky: Kdo zlu neodporuje, sám se proviňuje,“ píše Čáslavská.

„Ve světě máme stále ještě vysoký kredit a já na vás dnes apeluji: prosím, nepokazme si ho tím, že si jako svého reprezentanta zvolíme ´nesprávného´ prezidenta.“

Čáslavská to ve svém apelu nezmiňuje, ale je známo, že bývalými členy komunistické strany z kandidátů na prezidenta byli Miloš Zeman a Jan Fischer, dlouhodobí lídři průzkumů. V poslední době však především Fischerova čísla klesají a přibližují se k němu Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg.

Právě Schwarzenberga otevřeně podporuje Čáslavská. Do jeho kampaně se zapojil také stříbrný olympijský medailista na divoké vodě Vavřinec Hradilek. Fischera zase podpořili osobnosti z hokejového prostředí – Vladimír Růžička a Patrik Eliáš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud