Marie Sehnálková
Premium
26. listopadu 2023 • 20:00

Manipulace, potíže s příjmem potravy. Teď je z Češky hvězda parkouru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Léta zasvětila sportovní gymnastice. Snášela přehnaný tlak, urážky od trenérů i manipulaci. „Dlouhou dobu jsem se pak smiřovala s vlastní postavou. Myslela jsem, že když skončím s gymnastikou, už nikdy ničeho nedosáhnu,“ vypráví Adéla Měrková. Teď jí doma visí medaile z mistrovství světa i zlato za absolutní vítězství ve Světovém poháru v parkouru a trénuje taky s Alešem Valentou.



Většinu rozhovoru mluví v množném čísle. Má totiž dvojče Vendulu. „Odmalinka děláme všechno spolu, už si ani nedokážeme představit, že bychom bez sebe jely na závody,“ usmívá se o minutu mladší Adéla.

Obě sestry reprezentovaly Česko v gymnastice a nyní i v parkouru. A společně sdílí i vášeň pro další disciplínu. Pod dohledem olympijského vítěze Aleše Valenty trénují akrobatické lyžování a doufají, že by se jednoho dne mohly dostat až na olympiádu.

S parkourem jste začala před pěti lety. Proč jste ho vyměnila za sportovní gymnastiku?
„Gymnastice jsem obětovala celé dětství a dospívání. Byla to velká součást mého života. To díky gymnastice jsem v parkouru dosáhla, čeho jsem dosáhla. Odmalička jsme se ségrou trénovaly od nevidím do nevidím a docela jsme kvůli tomu zanedbávaly i školu. Strašně jsme si to vydřely a aktuálně z toho pořád těžíme. Nakonec to ale dopadlo tak, že jsme s gymnastikou za docela nehezkých podmínek přestaly. Já jsem na tom nebyla dobře fyzicky, ségra kvůli trenérům zase psychicky.“

Jak to?
„Trenéři nás toho naučili opravdu hodně, takže z určitého úhlu pohledu svoji práci odváděli dobře. Neměli ale bohužel cit, jak se chovat k dospívajícím holkám. Až moc na nás tlačili a chtěli po nás výsledky. Docela časté byly také narážky na váhu. Z celého družstva jsem si tohle asi nejvíc protrpěla já, protože

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud