10. prosince 2008 • 11:00

Kdo získá ocenění Sportovec roku?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Obhájkyně loňského vítězství rychlobruslařka Martina Sáblíková i všichni olympijští medailisté z Pekingu jsou v desítce nominovaných sportovců v anketě Klubu sportovních novinářů - Sportovec roku 2008.



Mezi kolektivy se do tříčlenného finále dostali fotbalisté i hokejisté Slavie Praha a fotbalisté České republiky do 19 let. Výsledky prvního kola hlasování byly zveřejněny na dnešní tiskové konferenci, vítěz bude korunován 10. ledna.

Favority 50. ročníku ankety jsou olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, majitelka dvou medailí z olympijské střelnice Kateřina Emmons, David Kostelecký, který v Pekingu získal zlato ve střelbě na trap a vítěz Světového poháru v běhu na lyžích Lukáš Bauer.

Veslař Ondřej Synek vybojoval na olympiádě stříbrnou medaili stejně jako vodní slalomáři Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem. Sáblíková se stala rychlobruslařskou mistryní světa i Evropy na pětikilometrové trati, Tomáš Verner vyhrál krasobruslařské mistrovství Evropy a cyklista Roman Kreuziger dojel třináctý na proslulé Tour de France.

Šárka Záhrobská skončila devátá v konečném pořadí slalomu Světového poháru, ale hodně bodů jí u novinářů zřejmě vynesl první triumf v Aspenu jen pár dní před hlasováním.

Ve finálové desítce jsou všechny obhájkyně stupňů vítězů z loňského ročníku ankety. Vedle Sáblíkové se do Top 10 dostaly také loni druhá Špotáková i třetí Záhrobská. Jinak se ale elitní desítka kompletně obměnila.

Lukáš Bauer
Lukáš Bauer


Pořadatelé očekávají, že by se ankety mohlo osobně zúčastnit osm nominovaných. "Dopředu jsme je informovali o termínu konání. Máme přislíbenou účast od Bauera, Emmons, Synka, Kosteleckého a Špotákové. Volf se Štěpánkem by měli být uvolněni ze soustředění v Rakousku, přiletět by měl Kreuziger a doufejme, že na večeru bude i Verner," řekla na dnešní tiskové konferenci Jana Obermajerová z pořadatelské agentury BPA.

Stejně jako při triumfu v minulém ročníku naopak asi bude chybět Sáblíková. "Pravděpodobně bude startovat na mistrovství Evropy v Nizozemsku, ale budeme se samozřejmě snažit udělat maximum. Už teď jsou problémy i se Záhrobskou, která má závody Světového poháru v Mariboru. Uvidíme, jak se to nakonec vyvine," podotkla Obermajerová.

Prvně od roku 1993 není v desítce žádný zástupce kolektivního sportu, zatímco v letech 1994 - 2007 byl zastoupen vždy fotbal i hokej. Poprvé od roku 1999 není mezi deseti nominovanými desetibojař Roman Šebrle, vítěz ankety z roku 2004 skončil letos až osmnáctý.

Jedenácté místo obsadil hokejista Jaromír Jágr, který královskou korunu přebíral v roce 2005. K postupu do desítky mu letos chybělo 53 bodů. Dvanácté místo cyklisty Jiřího Ježka je nejlepším výsledkem handicapovaného sportovce v padesátileté historii ankety.

V družstvech si to "rozdají" fotbalisti a hokejisti Slavie, kteří získali mistrovské tituly, a bronzový tým fotbalistů z mistrovství Evropy do 19 let. Basketbalistky Brna, stříbrné z Evropské ligy, se mezi trojici nejlepších nedostaly o 18 bodů. Hluboko v poli poražených skončila fotbalová reprezentace, která není mezi třemi kolektivy poprvé od roku 2002, kdy nehrála na MS.

Alespoň na jeden bod dosáhlo 56 jednotlivců, mezi kolektivy dostalo minimálně jeden hlas 24 týmů. Za první místo v anketě je odměna čtvrt milionu korun, druhý sportovec dostane 200.000, třetí 170.000 a "prize money" jsou odstupňované až do desáté pozice.

Nejlepší tým si rozdělí 100.000 korun. Udělovat se opět bude také Cena Emila Zátopka pro sportovní legendu a vyhlášen bude také nejlepší junior roku.

V prvním kole hlasovalo celkem 208 členů Klubu sportovních novinářů mezi jednotlivci, v kategorii kolektivů dalo svůj hlas 205 žurnalistů. Uzávěrka druhého kola hlasování je v úterý 16. prosince a slavnostní vyhlášení se uskuteční v přímém přenosu na prvním programu České televize v sobotu 10. ledna od 20:00.

Vzhledem k jubilejnímu 50. ročníku přesunuli pořadatelé anketu do prostor pražského Hudebního divadla v Karlíně. "Zvolili jsme toto prostředí vzhledem ke slavnostním okamžikům, protože jsme na vyhlášení pozvali všechny předchozí držitele Sportovce roku. Příjemně nás překvapily jejich reakce, postupně potvrzují účast," uvedla Obermajerová.

Na slavnostním večeru tak nebudou chybět například tenista Jan Kodeš, diskař Imrich Bugár nebo historicky první vítěz ankety kanoista Vladimír Jirásek. "Já si myslím, že by to měla tentokrát vyhrát atletka," naznačil pětinásobný mistr světa ve slalomu na divoké vodě, že by dal hlas Špotákové.

Stejný názor měli i Bugár a Kodeš. "Konkurence je obrovská. Je tam Emmons, Špotáková, Šárka Záhrobská. Je to složité, ale asi by to měla být ta Špotáková," řekl legendární tenista, jenž zavzpomínal na své vítězství z roku 1973.

"Tehdy samozřejmě nebyla žádná finanční odměna. Dostal jsem trofej, diplom a státní vyznamenání za zásluhy o výstavbu," dodal s úsměvem Kodeš.

Pořadem bude provázet Jakub Železný, o hudební produkci se postará skupina Čechomor v doprovodu filharmonie Bohuslava Martinů. Opět je připravena divácká soutěž, v níž mohou fanoušci na webových stránkách www.sportovecroku.cz hlasovat pro jednotlivé sportovce. Vítěz získá na půl roku zapůjčení vozu Škoda Roomster.

Nominovaná desítka v abecedním pořadí:
Lukáš Bauer (lyžování - běh), Kateřina Emmons, David Kostelecký (oba sportovní střelba), Roman Kreuziger (cyklistika), Martina Sáblíková (rychlobruslení), Ondřej Synek (veslování), Barbora Špotáková (atletika), Tomáš Verner (krasobruslení), Jaroslav Volf - Ondřej Štěpánek (vodní slalom), Šárka Záhrobská (sjezdové lyžování).
Další pořadí:
11. Jágr (hokej) 164, 12. Ježek (handicapovaný cyklista) 138, 13. Čech (fotbal) 129, 14. Nedvěd (fotbal) 117, 15. Šírl (fotbal) 89, 16. Kraus (skikros) 85, 17. Štybar (cyklokros) 72, 18. Šebrle (atletika) 48, 19. Hlaváčková (handicapovaná plavkyně) 46, 20. Hašek (hokej) 43, 21. Jícha (házená) 40, 22. Svoboda (moderní pětiboj) 36, 23. Knapková (veslování) 35, 24. Konečný (box) 33, 25. Svoboda (atletika) 32, 26. Hrdlička - Hasoň (kolová) 32, 27. Cechlová (atletika) 30, 28. Švec (zápas) 28, 29. Kraj (box) 26, 30. Vršecký (motorismus) 24, 31. Šlesingr (biatlon) 22, 32. Janků (atletika) 20, 33. Jankulovski (fotbal) 19, 34. Bába (atletika) 19, 35. Hejnová (atletika) 18, 36. Brožková (orientační běh) 17, 37. Novotný (atletika) 17, 38. Jiroušek (parašutismus) 16, 39. Bartoň (basketbal) 15, 40. Hošek (motorismus) 14.

Nominované týmy:
fotbalisté Slavie Praha, hokejisté Slavie Praha, fotbalisté ČR do 19 let.
Další pořadí: 4. basketbalistky Brna 135, 5. lyžařská štafeta mužů 84, 6. basketbalisté Nymburka 60, 7. čtyřka bez kormidelníka 44, 8. sjezdaři na divoké vodě 3xK1 40, 9. basketbalistky ČR 31, 10. hokejisté Karlových Varů 28, 11. hokejisté ČR 27, 12. střelci v trapu (Kostelecký, Lipták, Gach) 21, 13. střelkyně ve vzduchové pušce (Emmons, Kalná, Sýkorová) 15, 14. parašutisté ČR 15, 15. fotbalisté ČR 11.

Články odjinud


Články odjinud