27. listopadu 2009 • 14:02

Zátopková dostala předvánoční dárek. Obraz od boxera Osičky!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Štědrého dne sice zbývá ještě téměř měsíc, slavná česká olympionička Dana Zátopková však už dostala předčasně vánoční dárek. A ne ledajaký. Boxerská legenda Rostislav Osička ji nechal vybrat jeden ze svých obrazů, jejichž malováním tráví téměř všechen svůj volný čas. Chtěl tak ukázat svůj obdiv olympijské vítězce v hodu oštěpem z roku 1952, která je i boxerskou fanynkou.



"Dany si moc vážím jako člověka a velkého sportovce. Dokázala toho strašně moc. Sám vím, jak je to těžké přivézt medaili. Její výkony jsou úžasné. Mám moc velkou radost z toho, že jsem jí mohl dát svůj obraz," řekl ČTK Osička, který na nápad věnovat Zátopkové obraz přišel na nedávném boxerském Memoriálu Julia Tormy.

"Dana navštěvuje boxerská utkání. Naposledy jsme se potkali právě na Memoriálu Julia Tormy, kde dostala kytici lilií, ze kterých měla velkou radost. A já jí slíbil, že jí dám květinu, která bude věčná. Tak jsem ji dnes pozval, aby si obraz vybrala," uvedl jeden z nejslavnějších českých boxerů.

I když box je pro třiapadesátiletého Osičku stále hlavní součástí života, malování se mu již stalo velkou konkurencí. "Maluji od dětství. Dnes už bych bez malování nemohl být. Dostává mě to do úplně jiných sfér. Zapomenu na všechny problémy okolo nás a soustředím se jen na své pocity, které chci dostat do obrazu," prozradil Osička.

Dana Zátopková dostala obraz od boxerské legendy Rosti Osičky Dana Zátopková dostala obraz od boxerské legendy Rosti OsičkyFoto ČTK


Ateliér si vybudoval přímo ve své kanceláři ve fitness centru v pražské Vinohradské ulici hned vedle tělocvičny, kde dává lekce boxu. "Vyšli mi tu vstříc a můžu tak malovat v podstatě kdykoli mě to chytne. Malováním trávím většinu svého volného času. Často tu zůstávám i v noci a o víkendech," řekl o prostoru, který zdobí jeho obrazy - portréty jeho dcery a bývalé ženy, květinová zátiší, obrazy moře, koní, krajiny, ale také malby znázorňující historii boxu. "Snažím se tím ukázat vývoj boxu od dob holých pěstí po dnešek. Ukázat, že box je čestný bohatýrský sport," dodal.

Osička má za sebou již několik menších výstav, nyní však pracuje na větším malířském projektu věnovaném bojům o libyjský Tobruk za druhé světové války. Na projektu spolupracuje s režisérem Václavem Marhoulem, který na stejné téma nedávno natočil film. "Na příští rok plánuji s Václavem velkou výstavu, zatím mám ale jen tři obrazy a mělo by jich být okolo třiceti. Měla by z toho vzniknout válečná epopej. Uvidíme, jak se to povede," odtajnil Osička své plány.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud