Jiří Punčochář
4. března 2010 • 11:53

Hala v Oseku? Vize je, peníze zatím ne

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen kdyby začala válka nebo se naplnily předpovědi starých Mayů a v roce 2012 nastal konec světa, pak prý by hala pro rychlobruslení ve Velkém Oseku nestála. „Na 99 procent bude,“ říká tamní starosta Jiří Otta.



Ale dopadne to skutečně tak?

Projekt haly sice prý finišuje, ale nejasností je pořád dost. Hlavně peníze stále nejsou pohromadě.

Martina Sáblíková se už do Velkého Oseku nastěhovala, na olympiádě získala dvě zlata. Bude to stačit na stavbu specializované haly? Nebo se stejně jako po olympiádě v Turíně nic nestane a bude se jednat zase až do Her v Soči? Nabízíme hlavní otázky a odpovědi kolem haly.

Co je hotovo?
Hodně a vlastně málo. Existuje rozsáhlá studie, rozpočet, odhad nákladů. V plánech figuruje také hotel a přilehlé plochy, využité na sportování. Hala je velmi přesně rozkreslena, má předběžnou kapacitu zhruba 1500 míst, prodávají se permanentky na budoucí bruslení. Je vydáno územní rozhodnutí, dojednány přípojky na energie.

Martina Sáblíková má druhé zlatoFoto Barbora Reichová (Sport)

Zdálo by se, že pozemky ve Velkém Oseku čekají pouze na příjezd bagrů a začátek stavby. Ale pořád se hraje o to nejdůležitější, a to jsou peníze. A ty jsou velkou neznámou. Investor prý existuje, ale známý není. „Kdyby se představil, aby si hned najal ochranku. Naše společnost není tak dobrá, aby mohl být znám,“ tvrdí velkoosecký starosta Jiří Otta. Spíš to připomíná i válku nervů a čekání, zda se chytí politici a přispějí.

Odkud přitečou peníze?
Obrovská neznámá. O projektu haly pro rychlobruslení se jedná přesně čtyři roky, od olympiády v Turíně, ale financování stále není odtajněno. Nyní ho má zajistit bohatý investor, s nímž probíhají jednání. Jeho identita ale není známá. Navíc Otta tvrdí: „Pokud stát nebude mít zájem podporovat sport, pak můžou (místo haly) vyrůst třeba překladiště nebo parkoviště.“

To by znamenalo, že ne jenom soukromý investor, ale hlavně stát drží v rukou klíčové peníze pro tuto velkou akci. Je to přitom právě financování, co vzbuzuje největší rozpaky. Jeho systém se totiž často mění. Napřed to byl prodej permanentek na bruslení, pak po třetinách peníze od státu, od kraje a z jiných zdrojů.

Může na sebe hala vydělat?
Je potřeba počítat s velkými výdaji. I pokud by celou halu postavil bohatý investor, jak je anoncováno, Český svaz rychlobruslení ji bude mít v nájmu. Ten se bude pohybovat v řádech milionů korun ročně a už to je zátěž pro svaz, jehož rozpočet je dvoumilionový. Daleko vyšší však budou provozní náklady.

Elektřina, voda, teplo, platy zaměstnanců a další výdaje se vyšplhají na několik desítek milionů. „Máme to zpracováno a nezdá se, že bychom měli být ztrátoví. Informovali jsme se v Hamaru a tam ztrátoví ani jednou nebyli,“ je si jist Otta. Naopak podle zpráv z Nizozemska, kde jsou haly plné a ledy poměrně drahé, je i při plném vytížení potřeba velmi drahý provoz dotovat.

Zlatá Sáblíková s dortem
Zlatá Sáblíková s dortem


Kdo má halu provozovat?
Petr Novák, trenér Martiny Sáblíkové a zástupce Českého svazu rychlobruslení. Fakticky je založena společnost, vlastnící budoucí marketingová práva, a podíl v ní mají vedle Nováka ještě Martina Sáblíková a Vladimír Bartoš, manažer z Velkého Oseku.

Rozhodovat z této trojice má ale jednoznačně Novák. Ten věří, že by se velmi brzo po dostavění podařilo získat závody mistrovství Evropy. V Česku nemá s rychlobruslením nikdo větší zkušenosti než on. Jako trenér se osvědčil, jak si povede jako manažer?

Jak se bude platit provoz?
V první řadě z komerčního pronájmu ledu, ať už na rychlobruslení nebo na hokej, který by měl mít dvě plochy uvnitř oválu. Lidé z Velkého Oseku jsou si jisti, že led bude obsazený, přestože v „předprodeji“ o něj zatím projevilo zájem jenom pár desítek osob či subjektů.

Martina Sáblíková se svými třemi olympijskými medailemiFoto Barbora Reichová (Sport)


Další peníze mají přitéct z pořádání velkých akcí, jako jsou Evropský šampionát dospělých či juniorů, a také z přilehlého hotelu. Jako zdroj má posloužit také prodej reklamních ploch v hale a vysílacích práv na velké akce.

Jsou to zatím především plány, žádné konkrétní dohody nebyly oznámeny. Není jasné, zda by se skutečně podařilo pokrýt náklady na provoz, které by měly činit několik desítek milionů korun ročně. Lze očekávat, že dříve nebo později by se provozovatel mohl ozvat, že bez podpory státu nelze náklady utáhnout.

Bude hala využita?
Těžko říct, protože Česko má jenom hrstku rychlobruslařů. V plánu je podle informací deníku Sport akademie, kde by měli růst noví. „S tím bych rád pomohl,“ řekl Jiří Kyncl, účastník olympiády v roce 1988. Ale ani to samo o sobě stačit nebude, navíc Velký Osek není položený tak, aby do něj proudily davy zájemců. Z Prahy se autem jede 45 minut, to je dost třeba pro rekreační hokejisty, z nichž by provozovatel mohl profitovat.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud