Květoslav Šimek
8. července 2010 • 16:03

Valenta: Ukrajinci jsou ve Štítech jako doma

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukrajinské hvězdy akrobatického lyžování jsou na místě, na potvrzení účasti běloruských šampionů se stále čeká. Taková je aktuální situace před sobotním závodem letního Světového poháru v akrobatických skocích na lyžích Česká spořitelna Freestyle Czech Open v Acrobat parku ve Štítech u Šumperku. Kvalifikace závodu startuje ve 14 hodin, finále bude poprvé v historii pod umělým osvětlením od 21 hodin. Vstup je pro diváky zdarma.



„Ukrajinští závodníci jsou ve Štítech jako doma, je to prakticky jejich letní základna, takže ti už jsou na místě,“ informuje šéf závodu Aleš Valenta, olympijský šampion ze Salt Lake City. Právě akrobatičtí skokané z Ukrajiny ovládli poslední dva ročníky. Před rokem vyhrál Olexandr Abramenko, před ním se radoval Enver Ablaev.

Oba budou patřit ke žhavým favoritům i tentokrát. „Perfektně znají můstek, i podmínky, navíc patří ke světové špičce,“ říká Valenta. „Dokáží toho v závodě také patřičně využít. Zejména Ablaev má vždy připravené hodně zajímavé kousky, těšit se na ně můžeme i tentokrát.“

Do kvalifikace půjde třicet až čtyřicet závodníků. Startovní listinu mužů i žen budou pořadatelé uzavírat až těsně před závodem. „Jsou to všechno profíci. I kdyby přijeli v den závodu, jsou schopni vyseknout parádní věci,“ říká Valenta. Do mužského finále postoupí dvanáct nejlepších skokanů, do ženského šest.



„Ve finále půjdou všichni znovu od nuly a nejlepší borci z kvalifikace budou startovat jako poslední. Chlapi ve finále ukáží tři skoky, ženy dva. A na rozdíl od mistrovství světa, nebo Světových pohárů, u nás platí pravidlo, že žádný skok se nemůže opakovat. Pokaždé musí závodník ukázat jiný skok, což je pro diváky velmi atraktivní.“

Do superfinále se probojují nejlepší tři muži. V něm už se podle Valenty skáčí nejžhavější novinky a vyslovené šílenosti.

„Třeba Ablaev už má připravené čtverná salta, takže to bude opravdu podívaná.“Jestli závod oživí také výprava z Běloruska s úřadujícím olympijským šampionem z Vancouveru Alexejem Grišinem, Valenta zatím neví.

„Přihlášení jsou každý rok, ale jestli dorazí, to uvidíme až v pátek večer. Vím, že Grišin i Dašinski, který má stříbro z Turína a bronz z Nagana, by přijeli rádi. Ale vždycky záleží na rozhodnutí trenéra.Jaký model přípravy vymyslí. Přihlášení jsou, tak uvidíme. Věřím, že tentokrát opravdu dorazí. A kdyby ne, nic se nestane, protože i tak bude startovní listina pořádně našlapaná.“

České akrobaty budou zastupovat Roman Dobřanský a Monika Konopová. Oba mají podle Valenty velkou šanci na finále. „Roman skončil loni pátý i s dvojitými skoky a letos už skáče trojité. A Monika byla na olympiádě, takže i ona má šanci na pódiové umístění.“

Závody bude provázet řada atraktivních doprovodných akcí. Na motorkách se představí freestyle motokrosaři, na můstku snowboardisté a jezdci freeski. Na večerní after party vystoupí kapely Toxique a G-Strinx. K tomu je připravený ohňostroj a laserová show. „Pro diváky to všechno bude rozhodně atraktivní podívaná,“ dodal Valenta.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud