5. srpna 2010 • 16:54

Demolice Strahova? Musí se změnit územní plány

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0

Praha se k případnému zbourání stadionu na Strahově staví rezervovaně. Magistrát ani městskou část Prahy 6 nikdo z Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) o této možnosti neinformoval. Zástupci města uvedli, že demolice a případná výstavba bytů by vyžadovala změnu územního plánu.



Stadion by také musel být vyškrtnut ze seznamu kulturních památek.Podle Hospodářských novin by ČSTV zbouráním stadionu a prodejem uvolněných lukrativních pozemků developerům chtěl získat peníze na sport. Zástupci svazu dnes uvedli, že to v nejbližší době neplánují.

"Území Strahova je pro Prahu velmi důležité. Prahu ale nikdo neinformoval, nic takového se neprojednávalo," řekl mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Názor metropole by byl pro osud projektu zásadní, neboť Praha vlastní většinu areálu.K možnému zbourání Strahova se nechce příliš vyjadřovat ani Praha 6.

"S plány ČSTV se rádi seznámíme, ale o tom, co se bude na Strahově stavět nerozhoduje představa ČSTV, ale územní plán," řekl ČTK mluvčí šesté městské části Martin Šalek. "Svoji vlastní představu o budoucnosti Strahova zveřejníme v průběhu srpna," dodal.

Nový koncept územního plánu, který magistrát připravuje, počítá se dvěma variantami řešení Strahova. Podle jedné by zůstala zachována na většině území sportovní funkce, k přestavbě na bydlení by byl určen severní stadion.




"Ve druhé variantě je navržené celé území stadionů jako smíšená plocha, což umožňuje jejich zachování i jejich přeměnu téměř na cokoli," uvedl ředitel Útvaru rozvoje města Bořek Votava. Dodal, že útvar v současné době zpracovává připomínky a námitky a o vítězné variantě dosud nebylo rozhodnuto.

Schválení územního plánu ale bude záležitostí několika let.Zbourání někdejšího spartakiádního stadionu v současné době brání jeho zapsání v seznamu kulturních památek. "Strahovský stadion je kulturní památkou a jeho demolice je z tohoto důvodu nepřípustná," řekl ČTK ředitel pražského územního pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Michal Zachař.

Ze seznamu ho může vymazat "z mimořádně závažných důvodů" ministerstvo kultury. "V současné době ministerstvo kultury žádnou žádost od majitele objektu nedostalo. Pokud se tak stane, bude v souladu se zákonem zahájeno správní řízení," uvedl mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. Dodal, že v Česku je v současné době asi 40.000 kulturních památek a ročně jich několik ministerstvo ze seznamu vyjme.

Na ploše Strahovského stadionu má tréninkové centrum fotbalová Sparta, kterou rovněž nikdo nekontaktoval. "Informace o možném bourání Strahova máme pouze z médií. Vycházíme z nepopiratelného a zásadního faktu, že máme podepsanou platnou dlouhodobou nájemnou smlouvu. Budeme čekat, zda klub někdo osloví po oficiální linii a bude se nás dotazovat na nájemní smlouvu a jednat s námi," řekl ČTK mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Sparta zatím nepřemýšlí o tom, že by se musela někam stěhovat. "Tréninkové centrum slouží nejen Spartě, ale i široké mládežnické základně. Pro nás je to optimální zázemí a nepřemýšlíme, že bychom se někam stěhovali," dodal Kasík.

Sparta centrum otevřela v roce 2003, do výstavby tehdy investovala 261 milionů korun.Projekt by narazil také u Českého vysokého učení technického (ČVUT). To odmítá, že by na pozemcích, na kterých stojí koleje, měly vyrůst luxusní byty.

Podle Ilony Prausové z rektorátu ČVUT patří pozemky pod budovami městu, samotné stavby ale vlastní univerzita. "V tuto chvíli nemáme finance na nové koleje a na koupi pozemku," řekla. Stavba bytů proto podle ní není reálná. Připustila ale, že kvůli tomu existuje na ČVUT tlak, protože jsou dané pozemky velmi lukrativní.

O budoucnosti strahovského stadionu se diskutuje dlouhou dobu. Před dvěma lety magistrát vypsal urbanistickou soutěž, jak by mohla budoucnost Masarykova stadionu vypadat. Architekti v ní navrhli sportovní centrum, golfové hřiště, lanovou dráhu, muzeum, multikino, hotely i obytné domy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud