10. srpna 2010 • 14:36

Dobrá zpráva: Ministr nechá peníze ve sportu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce udržet současný objem peněz pro sport, podle něj není v oblasti sportu prostor pro krácení státní podpory. Řekl to po pondělním jednání s předsedou Českého svazu tělesné výchovy a sportu (ČSTV) Pavlem Kořanem a předsedou Českomoravského fotbalového svazu Ivanem Haškem. Dnes o tom informovalo ministerstvo (MŠMT) na webových stránkách.



Ministr se se zástupci sportu shodl na potřebě pracovat na novele loterijního zákona a na novém zákoně o podpoře sportu. Novým zdrojem peněz pro sport mohou být podle ministerstva například příjmy z reklam České televize.

ČSTV minulý týden důrazně apeloval na stát, aby se začal vážně zabývat otázkami financování sportu a prosadil navýšení rozpočtu. Žalostná ekonomická situace by prý mohla mít v příštích letech pro sport fatální následky.

"Po diskusi se obě strany shodly na klíčových úkolech, na kterých budou společně pracovat v nadcházejících týdnech a měsících, s cílem nedopustit rozpad systému péče o sport a posílit jeho podporu," sdělilo MŠMT.

V "nejkratší možné době" by měla podle MŠMT společná pracovní skupina připravit návrh novely loterijního zákona. V součinnosti by měla být zahájena příprava nového zákona o podpoře sportu. Jedním ze zdrojů, o kterých se hovoří, jsou příjmy z reklam České televize - obě strany prý budou pro tento zdroj peněz hledat politickou podporu.

MŠMT se sportovními organizacemi pracuje na novém konceptu podpory sportu delší dobu. Některé návrhy představil náměstek pro sport Jan Kocourek už v lednu, v době, kdy byla ministryní Miroslava Kopicová. Tehdy například řekl, že by sport mohl získat peníze ze zdravotního pojištění, z autorských práv a změnou loterijního zákona.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud