1. prosince 2021 • 00:15

Jak na pojištění kola proti krádeži?

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od jara do podzimu na kolo, v zimě na lyže či na snowboard. Stále často dochází ke krádežím sportovního vybavení. Jak si pojistit kolo, lyže nebo snowboard, když vyrážíte za svými oblíbenými sporty? Na co všechno se takové kolo nebo lyže dají pojistit? Víte, jaké máte možnosti?



Pojištění vaše lyže či jízdní kolo před krádeží sice neochrání, ale finanční náhrada škody z pojistného plnění vám dá příležitost vzniklé problémy uspokojivě řešit. Pojištění jízdního kola a lyží proti krádeži je možné sjednat samostatně nebo jako extra připojištění k jiným pojistným smlouvám, kdy získáte ještě další slevu za propojištěnost.

Ideální je speciální pojistná smlouva

Vaše sportovní výbava bude komplexně pojištěna speciálním produktem, který je přesně nastaven pro amatérské sportovní nadšence. Jde o druh pojištění, který se vztahuje na celou vaši sportovní výbavu, tedy nejen vaše lyže a kolo, ale třeba i vaše golfové hole, tenisovou raketu či potápěčskou výzbroj. Bude se vztahovat i na ochranné pomůcky, které k danému sportu potřebujete a využíváte, v případě kol a lyží tak i na zařízení určená k jejich přepravě.

Jaké sportovní vybavení lze pojistit:

  • lyže
  • snowboard
  • kolo
  • koloběžka
  • golfové hole
  • tenisová raketa
  • potápěčská výbava
  • horolezecká výbava
  • loď
  • a další..

Takovéto pojištění běžně kryje škody způsobené krádeží, vloupáním i poničení vandalem či přírodními živly. Platí i v případě, kdy dojde k poškození sportovního vybavení například během jeho přepravy nebo používání při sportu.

Co kryje pojištění sportovního vybavení:

  • krádež
  • vloupání
  • poničení vandalem
  • přírodní živly

Pojištění vybavení v rámci pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti vám pomůže především v případě, kdy řešíte bezpečnost lyží či kola během jejich skladování, například v kočárkárně, garáži či ve sklepě. Obvykle pojištění kryje odcizení, poškození – dopustí-li se někdo na vaší sportovní výbavě vandalismu – či škody způsobené živelnou událostí. Zpravidla běžné bývá, že věci budou proti krádeži pojištěné i mimo tento skladovací prostor, například když jedete na dovolenou, převážíte je na chatu či je budete mít odložené v penzionu, ve kterém bydlíte na dovolené.

Náhradu škody můžete uplatnit i z pojištění zavazadel, které je součástí pojištění  vozidla nebo z cestovního pojištění

Na vaše kola nebo lyže se vztahuje i pojištění zavazadel – pokud ho máte sjednané k povinnému ručení, nebo havarijnímu pojištění. V tomto případě budou vaše kola či lyže pojištěna proti odcizení, nebo poškození ve chvíli, kdy budou uložena ve vozidle, na nosiči, nebo v boxu. Uhradíme i škody na vozidle způsobené pádem zavazadel, nosičů nebo boxů při jejich montáži na vozidlo, demontáži z vozidla, při nakládání do vozidla, při vykládání z vozidla, nebo při jízdě vozidla.  

Pojištění lyží i pojištění na lyže – dovolená bez zbytečných starostí. Pojištění lyží i pojištění na lyže – dovolená bez zbytečných starostí.Foto Kooperativa pojišťovna

I z cestovního pojištění, respektive z připojištění zavazadel v rámci této služby, můžete získat náhradu při škodách na sportovním vybavení způsobených odcizením. A to ve chvíli, když s nimi jedete na dovolenou. Platí pro zničení i poškození.

Neponechávejte své sportovní vybavení náhodě

Ve všech případech máte povinnost předcházet vzniku pojistné události. Proto se kolo či lyže snažte maximálně zabezpečit. Nenechávejte vybavení neuzamčené, ani v autě přes noc.

Na přesný rozsah pojištění a možné výluky se předem informujte – buď u pojišťovacího specialisty, nebo v pojistných podmínkách. Před sjednáním pojistné smlouvy si předem promyslete i výši částky, na kterou budete mít svoje sportovní vybavení pojištěné – pojistné krytí je zpravidla zastropováno limitem. Je důležité být si vědom i spoluúčasti, kterou můžete při pojištění kol a lyží nést.

U které pojišťovny si pojistit sportovní vybavení?

Doporučujeme pojišťovnu Kooperativa, která byla vyhlášena jako pojišťovna roku.

Články odjinud


Články odjinud