19. května 2022 • 00:00

Vybíráte elektrokolo? Na tyto aspekty se určitě soustřeďte

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořízení nového elektrokola dnes není žádnou novinkou. Vždyť si ho není nutné kupovat jako alternativu kola klasického bez motoru. Hodí se především na delší trasy, které už by byl se standardním kolem hodně náročné a nejspíše nereálné. Nabídka elektrokol je nesmírně pestrá a volit je možné spousty zajímavých modelů různých značek. Vyplatí se být maximálně obezřetný a při výběru je nutné brát v potaz hned několik důležitých aspektů. Jakých? To vám prozradíme v následujících řádcích. 



Kolo si nejprve půjčte a promyslete účel jeho využití  

Určitě není od věci se na elektrokole nejprve projet. Až poté sami uvidíte, jestli je pro vás skutečně stvořené. Půjčit si kolo můžete samozřejmě u známých nebo u mnohých prodejců, kteří tuto službu nabízejí zdarma. Určitě také popřemýšlejte o částce, již hodláte do elektrokola investovat. Často se jedná o desítky tisíc korun. Klasiku představují městská elektrokola, která jsou nejlevnější. Cenově se pohybují kolem 30 až 40 000 korun. Kola určená pro jízdu v přírodě stojí už klidně i o 10 až 20 000 korun více. Sehnat se dají i ještě dražší a sofistikovanější kola klidně i kolem 100 000 korun. Cykloturistika na elektrokole je krásná, ale něco na počátku stojí.  

Na velikosti kola záleží  

U elektrokol se v podstatě nesetkáme s dámským nebo pánským rámem. Volit musíte takový, který vám bude dokonale sedět. Velikost kola se vyplatí vyzkoušet přímo na živo. Jinak se velikost uvádí v palcích. Zajímavé jsou mnohé modely i proto, že mají různě tvarovanou horní trubku. Velikost lze vybírat i podle tabulek, které jsou k dispozici u různých výrobců na jejich webech. Ostatně i při prodeji různého oblečení lze na internetu zjistit správnou velikost podle tabulek.  

Jaká je pro vás optimální kapacita baterie?  

To se odvíjí především od množství kilometrů, které hodláte s kolem ujet. Pokud budete v sedle třeba nějakých 100 kilometrů, bude vám stačit model se standardní baterií. Počítat byste ale měli s tím, že musíte také solidně šlapat. Obecně se u mnohých elektrokol uvádí kapacita pohybující se právě okolo 100 km, nicméně jet byste takto měli po rovině a pomáhat si elektrickým motorem pouze do jisté míry. Při úplné pomoci a cestě do kopce se logicky baterie vybije mnohem rychleji. Cena baterie se rovná zhruba jedné třetině ceny elektrokola, takže byste zcela jistě neměli nic podcenit. Jinak je dobré věnovat se také umístění baterie na kole. V mnohých případech jsou baterie přímo integrovány v rámech, takže fakticky nejdou vidět. O to složitěji se mohou a nemusejí měnit.  

Umístění motoru  

U mnohých elektrokol je motor umístěn vzadu ve středu zadního kola. U takovéhoto umístění počítejte s tím, že přidávání a ubírání pomocníka nebude nijak výrazně plynulé. Naopak, spíše vám bude kolo hodně pomáhat. Ideální je umístění motoru přímo ve středu kola. Vše je pak plynulé a vy si rozmyslíte, do jaké míry potřebujete pomoct. Výborná jsou v tomto ohledu třeba elektrokola Crussis.

Články odjinud


Články odjinud