31. října 2008 • 09:53

Takhle dovádí šílenci v oblacích

Autor: koš
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To, co je pro formuli 1 Velká cena Monaka, je pro letecké akrobaty z Red Bull Air Race závod v Perthu. Ten je na programu tento víkend a rozhodne o nejlepším pilotovi světa.



O prestižní titul v kličkované mezi mraky si ve vzduchu "zaboxují" Hannes Arch z Rakouska a Paul Bonhomme z Velké Británie. "A bude se na co koukat," říká specialista přes letectví Drew Searle.

V Austrálii totiž na piloty čeká mimořádně těžká zkouška. "Formuli 1 ve vzduchu" tentokrát nebude rozhodovat rychlost, ale hlavně technická vyzrálost letců. Přichystaná trasa je totiž neobvykle pestrá. Desetitisícovky fanoušků přímo na březích Labutí řeky se mají na co těšit.

Je to zábava pro piloty i divákyFoto Foto pro Blesk - blaszgardi.com a Red Bull Photofiles a Jörg Mitte

S ptáky v oblacích...Foto Foto pro Blesk - blaszgardi.com a Red Bull Photofiles a Jörg Mitte

"Bude to velmi rychlá a členitá trasa," tvrdí Searle. "Navíc v tomto ročním období nikdy nevíte, jaké bude počasí. Může být hodně větrno," dodává.

Archovi k prestižnímu triumfu chybí jediný bod. O to víc je však pod tlakem. "Ten si ale nepřipouštím. Beru to jako každý jiný závod a maximálně se koncentruji," řekl největší kandidát na vítězství Arch.


Co je Red Bull Air Race?

Závodům na nebi se právem přezdívá "Formule 1 ve vzduchu". Ve vzdušném slalomu soupeří nejlepší akrobatičtí piloti světa v nízkém letu na dráze s 20 metrů vysokými nafukovacími pylony nazývanými vzdušné brány, a to rychlostí až 370 km/h a přetížením 12 G

Plán trati v PerthuFoto Foto pro Blesk - blaszgardi.com a Red Bull Photofiles a Jörg Mitte

Vynálezce závodů Beseneyei je sexy dědek!

Čím starší, tím lepší. Druhého nejstaršího závodníka v sérii Red Bull Air Race zdobí šarm! Maďar Péter Besenyei (52) totiž zraje jako víno. Patří mezi ikony akrobatického létání. Obdivně k němu vzhlíží nejen piloti, ale i krásné ženy. Na jejich nezájem si ostatně nikdy nemohl stěžovat. I proto, že dokáže pobavit. Nejen v kokpitu mašin, ale i na večírcích.

Péter Besenyei a jeho harémFoto Foto pro Blesk - blaszgardi.com a Red Bull Photofiles a Jörg Mitter

Respekt si však získal zejména bravurně zvládnutými triky. Některé kaskadérské kousky, třeba proletět jakoby nic pod mostem, dokonce sám vymyslel a převedl v praxi. Je jedním z "vynálezců" Red Bull Air Race. Do seriálu pomohl vybrat ty nejzručnější borce i profily tras.

Články odjinud


Články odjinud