Pavel Novotný
5. května 2011 • 15:13

Syn Čáslavské: Zabil jsem otce a matku dostal do blázince

Vstoupit do diskuse
48
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačil krátký okamžik a život mladého Martina Odložila, syna slavného atleta Josefa Odložila a gymnastky a několikanásobné olympijské medailistky Věry Čáslavské, se změnil k nepoznání. 7. srpna roku 1993 po úderu pěstí tehdy devatenáctiletého Martina zemřel jeho otec Josef.



„Nikdy jsem svého otce nechtěl zabít a ani jej jakkoli zranit, nepoužil jsem žádnou zbraň,“ prolomil čtrnáctileté mlčení v rozhovoru pro Lidové noviny dnes sedmatřicetiletý muž.

Co se vlastně před osmnácti lety stalo? 6. srpna roku 1993 se Josef Odložil vydal za svým synem, aby mu pomohl připravit se na reparát na maturitu.

Cestou se stavil v hospůdce, kde se setkal se svojí bývalou manželkou Věrou Čáslavskou, s kterou se v roce 1987 rozvedl. Po krátkém rozhovoru se od okolo sedících dověděl, že se jeho syn nachází na diskotéce u Cimbury, kam se za ním následně vydal.

Už v té době napjaté vztahy mezi otcem a synem však vyústily v tragédii.
Když si Martin svého táty na diskotéce všiml, nechal mu zahrát písničku od skinheadské skupiny Zelené mozky, ve které se zesměšňuje armáda. Důvodem byla skutečnost, že Josef Odložil se v témže roce vrátil z Iráku, kde sloužil jako velitel mírových sborů OSN.

Věra Čáslavská na vrcholu slávy
Věra Čáslavská na vrcholu slávy

To však horkokrevnému mladíkovi nestačilo. Poté vyšel ven a před diskotékou zničil svému otci auto. Krátce po půlnoci se vrátil do sálu, kde podle výpovědích svědků udeřil svého otce boxerem do hlavy.

Následný pád přivodil Josefu Odložilovi smrtelná zranění, kterým i přes rychlý zásah lékařů podlehl. Bylo mu 55 let.

Martin Odložil byl za zabití svého otce odsouzen, v lednu roku 1997 však dostal na základě amnestie prezidenta Václava Havla milost. K tragickým událostem z roku 1993 se až do této doby nevyjadřoval.

Mlčení prolomil až nyní. "Nezničil jsem přece život jenom sobě, zničil jsem ho třem sourozencům, mojí matce, tátově manželce, jeho příbuzným a přátelům," řekl Odložil.

"Zabil jsem svého otce a maminku dostal do blázince. Myslím, že být někde, kde bych se nemusel dívat na následky svých činů a třeba si mohl namluvit, že jsem si trest vězením vybral, by pro mne bylo nejspíš jednodušší, " dodává sedmatřicetiletý otec roční dcerky.

Martin Odložil v současné době žije v Jeseníkách, kde pracuje jako lesník. Vzpomínky na tragické léto roku 1993 si však vleče sebou nadále.

 

JOSEF ODLOŽIL
narozen: 11. 11. 1938 v Otrokovicích

profese: atlet, běžec, několikanásobný československý reprezentant na středních tratích

ÚSPĚCHY

V roce 1962 byl nominován na ME v Bělehradě. Dostal se do semifinálových běhů, pro zranění předčasně účinkování skončil.

V roce 1964 se dostal na Olympijské hry v Tokiu a zde se probojoval sítem rozběhů až do finále, v němž získal stříbro časem 3:39,6.

V roce 1965 dokázal vylepšit čs. rekordy na tratích 1000, 2000 a 2500 metrů a vrcholný výkon se mu podařil 8. září 1965 u Staré Boleslavi (Houšťka), kde překonal světový rekord na 2000 metrů časem 5:01,2.

I v roce 1966 překonaL čs. rekord na 1500 metrů časem 3:37.

Na LOH 1968 v Mexiku se dostal až do finále.

V roce 1969 svou aktivní účast na závodech ukončil.
Vstoupit do diskuse
48
Články odjinud


Články odjinud