19. ledna 2016 • 11:13

Hořký Nadalův konec. Úder dne nestačil, Rafu vyřadil Verdasco

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na rozdíl od loňského roku dorazil Rafael Nadal na Australian Open s dostatečným sebevědomím, v dobré kondici a s plánem, jak se zase víc přiblížit absolutní světové špičce. Plán dostal trhlinu hned v 1. kole úvodního grandslamu roku, kdy pátý hráč světa nestačil v pěti setech na nevyzpytatelného krajana Fernanda Verdaska. Na cestě z Melbourne bude Nadalovi fuk, že jeden z jeho úderů z prohrané bitvy (6:7, 6:4, 6:3, 6:7, 2:6) vyhlásili na oficiálním webu turnaje úderem dne.



„Snažím se jít víc do kurtu, odtud dostávat soupeře do obtížných situací,“ vysvětlil Rafael Nadal, po dlouhé roky známý jako neúnavný běžec za základní čarou, s čím chce být v roce 2016 úspěšný.

Porážku s Verdaskem, teprve třetí v historii jejich vzájemných soupeření, však na málo zažitou taktiku nesváděl. „Největší problém je, když zůstanete někde mezi. Nehrajete ani útočně, ani obranně. Hrajete polovičatě a tím pádem neděláte na kurtu nic,“ zkritizoval svůj výkon.

Je to sedm let, co se oba dva střetli na Australian Open v semifinále. Tehdy se mluvilo o duelu dvou klonů, dvou velmi podobných hráčů. Nadal kamaráda hladce smáznul ve třech setech.

Dnes měl svůj den Verdasco. V pátém setu se nadechnul k velkému představení. „Zavřel jsem oči a práskal tam vítězné údery jeden za druhým, ani nevím jak,“ řekl.
Nadal uznal, že ho soupeř předčil. „Hrál lépe, hrál agresivněji, víc riskoval a vyhrál. Pravděpodobně zaslouženě,“ uznal.

Problém neviděl až v rozhodující páté sadě, ale hned v té první, kterou prohrál o dva míče (6:8) v tie-breaku. Výkon v úvodní fázi utkání se mu nepozdával.

„Škoda je první sady. Tam Fernando nebyl v ideální formě. Měl jsem toho využít,“ sypal si popel na hlavu.

„Vzhledem k tomu, že se nehraje na jeden set, ale na pět, to mělo svoje důsledky. Tenis je nyní bláznivější v tom, že většina hráčů se snaží udeřit vítězný úder skoro odkudkoliv, ve většině výměn. Váš úkol je to soupeři co nejvíc ztížit, poslat ho do míst na kurtu, odkud bude mít hraní winneru těžší. Jakmile mu dáte prostor a nezatlačíte ho do obrany, je s vámi konec,“ meditoval pátý tenista žebříčku ATP.

Španělský tenista Rafael Nadal vypadl na Australian Open v úvodním kole. Vítěz melbournského grandslamového turnaje z roku 2009 prohrál s krajanem Fernandem Verdascem 6:7, 6:4, 6:3, 6:7, 2:6.
Španělský tenista Rafael Nadal vypadl na Australian Open v úvodním kole. Vítěz melbournského grandslamového turnaje z roku 2009 prohrál s krajanem Fernandem Verdascem 6:7, 6:4, 6:3, 6:7, 2:6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud