8. listopadu 2014 • 18:30

Kurt pro finále Fed Cupu je moc rychlý! Hrozí Češkám trest?

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky spoléhaly na rychlý finálový povrch. Tahle výhoda však byla tentokrát vyšroubovaná lehce přes hranu. Kurt je rychlejší, než by podle pravidel měl být. Za to čeká tenisový svaz možná pokuta. ITF o ní rozhodne do patnácti dnů.



Problém se řešil ve středu, když i opakované měření takzvaného CPR (court pace rating) přesáhlo povolených 50 bodů. Jen o kousek, hodnota byla 52. I proto hlavní rozhodčí zápasu Stefan Fransson ze Švédska uznal dvorec jako hratelný. Němky nakonec nepodaly ani oficiální protest.

„Kurt na finále byl připravovaný jako vždy v minulosti. Naší snahou bylo, aby podle přání kapitána i hráček byl co nejrychlejší. I když se v minulosti měřilo, nikdy jsme neznali přesné hodnoty. Nyní jsme se po měření dozvěděli, že hranice je padesát a my ji o dva body překračujeme. Výsledkem je, že kapitáni byli informováni, že je kurt nad normu a hlavní rozhodčí podle ustanovených postupů informoval také fedcupový výbor. Ten po svém zasedání zaujme stanovisko. Očekáváme upozornění nebo výtku,“ sdělil mluvčí týmu Karel Tejkal. Podle pravidel však může přijít i pokuta.

Martina Navrátilová chytila míček v hledišti a předala mu polibek pro štěstí
Martina Navrátilová chytila míček v hledišti a předala mu polibek pro štěstí

Česká strana si však žádného pochybení není vědomá, ani Němky nepřisuzovaly dvě jasné sobotní porážky povrchu. „Měření rychlosti je poměrně složitá záležitost. Provádí se stroji, které sem speciálně cestují. Připravovali jsme kurt jako vždy, neměli jsme důvod k obavám. Navíc sami nemáme jak jeho rychlost ověřit,“ dodal Tejkal, podle kterého nejde o žádné neférové jednání.

„Tohle je pořád férovější, než když se celý týden trénuje na antuce a kurt se těsně před zápasem dosype nebo pokropí...“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud