23. dubna 2019 • 13:00

Víme, jak má vypadat nový Fed Cup. Finálový týden by mohl být v Praze

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední fedcupový ročník ve formátu, jak ho známe dnes, uzavřely Češky jasnou barážovou výhrou 4:0 nad Kanadou. Tým se znovu sejde až v únoru příštího roku, to už se bude hrát ale podle nových not. Jakých? Mezinárodní tenisová federace (ITF) představí model až za měsíc během Roland Garros, podle dobře informovaných zdrojů Sportu ale bude reforma vypadat následovně...



Světová skupina se ze současných osmi týmů rozšíří na šestnáct. Ty se utkají v únoru příštího roku v prvním kole, které proběhne stejně, jak bylo dosud zvykem. Tedy systémem doma/venku a na tři vítězné body.

Osmička vítězů si pak vybojuje postup do finálové části Fed Cupu, která se uskuteční během jednoho týdne na jednom zatím nespecifikovaném místě. Finálového týdne se dohromady zúčastní 12 družstev. Přímý postup mají zajištěný finalistky z minulého roku, v nejbližším případě tedy Australanky a Francouzky.

Jistý start bude mít i tým pořadatelské země a posledním výběrem pro finále bude ten, který dostane volnou kartu od ITF. Týmy budou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin, z nichž pouze vítězky postoupí do semifinále. Zápasy se budou hrát na dva singly a jeden debl.

Gratulace Lucii Šafářové od manažera Miroslava Černoška
Gratulace Lucii Šafářové od manažera Miroslava Černoška

O pořádání závěrečné akce má zájem i česká strana, jak Sportu potvrdil Miroslav Černošek, šéf agentury Česká sportovní. „S napětím čekáme, jaké změny Fed Cupu budou ITF definitivně přijaty. V každém případě máme o případné pořádání finálového turnaje velký zájem. Jeho navržený termín však koliduje s play off boji hokejové extraligy, což je velká komplikace, protože jediné místo v Česku, které přichází v úvahu, je O2 arena s její novou halou Universum. A místo konání se bude muset hlásit dlouho dopředu, bez znalosti vývoje příštího ročníku extraligy. Budeme se každopádně snažit udělat vše pro to, aby se hrálo v Praze.“

Reforma Fed Cupu je velmi podobná té daviscupové, kde bude hrát letos v Madridu finálový turnaj hned 18 týmů. I Fed Cup má být zahrnut pod iniciativu financovanou společností Kosmos. Ta investuje do ITF coby pořadatele obou soutěží 3 miliardy dolarů za 25 let. Zakladatelem a prezidentem firmy je obránce fotbalové Barcelony Gerard Piqué, za sebou má kapitál japonské společnosti Rakuten, což je obří internetový obchodník, jemuž se přezdívá „japonský Amazon“.

Podporu projektu slíbil i americký miliardář Larry Ellison, vlastník turnaje v Indian Wells. Možností je, že by se v blízké budoucnosti vyvrcholení Fed Cupu i Davis Cupu spojilo na jedno místo a mohlo by se hrát právě v dubnu v Indian Wells.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud