30. října 2021 • 15:35

Světová premiéra v Praze: bublina a strategické šachy. Jako v Normandii...

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pobyt na hotelu, cesta autem na trénink a tenis v hale. Účastnice Poháru Billie Jean Kingové se ze své bubliny prakticky nedostanou. Další specifikum velkolepé tenisové akce, která v pondělí naplno vypukne v Praze? Při startu dvanácti světových týmů připomíná tvorba tréninkových plánů vojenské manévry.



Od čtvrtka se v pražské O2 areně, hlavním dějišti premiérového ročníku nového formátu tradičního Fed Cupu, připravuje na úvodní souboj i český tým. Kapitán Petr Pála poslal trénovat na centrkurt hlavní hvězdu Barboru Krejčíkovou, ke které se přidala týmová dvojka Markéta Vondroušová, zatímco Tereza Martincová pilovala hru v menší hale. Od večera už je tým komplet včetně Kateřiny Siniakové a Lucie Hradecké a logistické šachy vypukly naplno.

„Každý den se dělají rozpisy tréninků, což typově připomíná vylodění v Normandii,“ přibližuje s úsměvem Karel Tejkal, mluvčí českého BJKC týmu.

V pátek už časně ráno zamířila část hráček do tréninkové haly v Hloubětíně, kde následovalo i další dopolední tréninkové okno. Zbytek týmu čekal podvečerní trénink v centru turnajového dění.

Kompletní český tým pro domácí Billie Jean King Cup 2021
Kompletní český tým pro domácí Billie Jean King Cup 2021

„Hráčky se musí na tréninku protočit. Do toho se musí domluvit, kdo bude kdy na masáži, kdo bude mít kdy rehabilitaci. Není jednoduché, aby všechny byly maximálně spokojené. Nikomu se nechce vstávat ráno na trénink, ale přednost na centrkurtu mají hráčky, u kterých je pravděpodobnost, že budou hrát ostré zápasy v O2 areně,“ vysvětluje Tejkal.

Vznikla tak nová pozice označená anglicky team leader. Ten domlouvá transport hráček z hotelu na kurt, zařizuje veškeré nezbytnosti.

Turnaj funguje ve třech bublinách. V té s označením 1 jsou odděleně umístěny všechny týmy. Česká bublina čítá 18 jmen. „Lidé, kteří jsou v týmu, by se po celou dobu neměli na kratší vzdálenost potkávat s někým, kdo není součástí bubliny,“ konstatuje mluvčí.

Krejčíková na startu BJK Cupu: Chceme navázat na úžasnou éru
Video se připravuje ...

Zjednodušeně to znamená, že hráčky a členové týmu se mohou pohybovat pouze na trase hotel a hala. Cesty absolvují v autě maximálně ve dvou a od řidiče jsou oddělení plexisklem. „Nesmíme si jít ani nic dokoupit třeba do přilehlého obchodního centra. Nikdo nemůže jít na kafe do kavárny.“

Pokud se někomu pravidla zdají přísná, tak tenistky si na anticovidový režim dávno zvykly z předchozích turnajů. A jsou velmi disciplinované. „Žijí v tom už rok a půl a berou to jako samozřejmou a nedílnou součást jejich profesního života. Disciplína ohledně nošení respirátorů nebo dezinfikování rukou je stoprocentní. Logicky se z toho stala rutina,“ konstatuje Tejkal.

Se stejnou samozřejmostí, jako jsou rozcvička, strečink, regenerace či rehabilitace, nyní pečují o vlastní zdraví. Každý se snaží minimalizovat riziko nákazy. „Realizační, hráčský i širší organizační tým je plně očkovaný,“ upozorňuje Tejkal. „V manuálu existuje možnost, kdy by někdo očkovaný nebyl, ale je to velmi diskomfortní.“

Finále BJK Cupu

(1. - 6. listopadu, O2 arena)
Skupina A: Francie, Rusko, Kanada
Skupina B: Austrálie, Bělorusko, Belgie
Skupina C: USA, Španělsko, Slovensko
Skupina D: ČESKO, Německo, Švýcarsko
Vítězové skupin postoupí do semifinále.

Co se týká svobodného pohybu, pravidla rozhodně nejsou tak striktní, jaká všichni zažili před Australian Open, kdy během povinné karantény nemohli na krok z hotelového pokoje. „Není to ale tak, že by nikdo nemohl opustit hotel, může si jít zaběhat, může jít vyvenčit pejska. Není to jako ve vězení, nikdo nás nehlídá,“ říká Kejval a dodává, že si tenistky volný čas během vzácného domácího turnaje tolik neužijí. „Dřív někdo dotrénoval a šel se projít po Praze, zajel si za rodiči nebo šel nakupovat. Teď musí do hotelu. A tam odpoledne bude nejspíš sám se sebou, s knížkou, případně v lounge s někým z týmu na kafi.“

V hotelu má každý tým vlastní salonek, kde se podávají snídaně a večeře (výdejnu jídla má každý tým i v rámci své tenisové restaurace v ochozu O2 areny).

„Máme vlastní vstup do hotelu i speciální výtahy. Ve společenském lounge se mohou hrát deskové hry,“ přibližuje Tejkal. „Na Rubikovu kostku se zrovna moc necítím. Máme ale i nějaké vědomostní hry, holky dovezly karty. Možná bude i Člověče, nezlob se,“ líčila po prvním tréninku Krejčíková. Hrát se bude však jen za podmínky, že na tým zrovna nevyjde večerní trénink a sejde se dřív než třeba v 9 večer. „Máme toho tolik, že si to ani všechno nestihneme zahrát,“ konstatovala s úsměvem česká jednička.

Zorganizovat turnaj velikosti Poháru Billie Jean Kingové stojí nemalé úsilí. S pořádáním fedcupových zápasů vlastně nesrovnatelné. Akci po dlouhých letech neorganizuje Česká sportovní, ale Český tenisový svaz.

„Dřív přijel jen jeden tým. Teď je jich tady dalších jedenáct a každý má své zvyklosti, tradice, požadavky, nároky. Jedenáct starostí a problémů. Jsou tady dvě arény. A v neposlední řadě je to něco nevyzkoušeného,“ upozorňuje Tejkal, že Prahu od pondělí čeká velká světová premiéra.

Praha hostí jedinečný turnaj

Nově koncipované mistrovství světa ženských tenisových družstev, dřívější Fed Cup, se uskuteční od pondělí do soboty. Finálový turnaj se měl původně hrát na antuce v Budapešti, ale loni byl zrušen kvůli koronaviru, letos nejprve odložen a v květnu se maďarská metropole akce vzdala. Domácí hráčky se spoléhají na Barboru Krejčíkovou, letošní královnu Roland Garros a spolu s Kateřinou Siniakovou i olympijskou vítězku čtyřhry. Tým vedle Siniakové doplňují stříbrná medailistka dvouhry z Her v Tokiu Markéta Vondroušová, Tereza Martincová a Lucie Hradecká.

Soutěž se hraje turnajovým systémem. Dvanáct celků je rozděleno do tří skupin. Hrát se bude v O2 areně i menším O2 universu. Češky začnou boje ve skupině D v O2 areně v pondělí od 17.00 s Němkami, které se opírají o Angelique Kerberovou. Druhé utkání se Švýcarskem vedené olympijskou vítězkou Belindou Bencicovou sehrají o tři dny později. Do semifinále postoupí jen vítězky skupiny. V dalších třech skupinách jsou Austrálie, Bělorusko, Belgie, vítězky posledního ročníku soutěže z roku 2019 z Francie, Rusko, Slovensko, Španělsko, USA a Kanada.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud