8. září 2015 • 11:05

Do baráže Davis Cupu bez jedničky! V české nominaci chybí Berdych

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté odehrají baráž o Světovou skupinu Davis Cupu proti Indii bez Tomáše Berdycha. V nominaci jsou Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Radek Štěpánek a Adam Pavlásek. Složení týmu dnes oznámil kapitán Jaroslav Navrátil. Zápas se uskuteční 18. až 20. září v Dillí.



Složení týmu dnes oznámil kapitán Jaroslav Navrátil pár hodin poté, co Berdych vypadl v osmifinále US Open s Francouzem Richardem Gasquetem. Uvedl, že absenci šestého hráče světa v boji o záchranu mezi daviscupovou elitou chápe a respektuje.

"Cesta do Indie by od něj byla velkou obětí a riskováním výsledků v závěru sezony. Boj o Světovou skupinu je důležitý, ale je třeba mít též na paměti, jak cenné a důležité zápasy odehrál Tomáš v minulých letech, a jak přispěly ke dvěma našim vítězstvím," uvedl Navrátil v tiskové zprávě na adresu daviscupového šampiona z let 2012 a 2013.

"Přesto by bylo alibistické letět do Indie se skloněnými hlavami. I bez Tomáše máme natolik zkušený a silný tým, že by měl v baráži uspět a Světovou skupinu vybojovat," řekl český kapitán.

Vyslovili to, na co v duchu všichni mysleli

Na tom, že Berdych baráž vynechá, se s ním a manažerem Miroslavem Černoškem dohodl v noci na dnešek. "Tomáše po US Open čeká velmi náročný konec sezony. Usiluje o sedmou účast na Turnaji mistrů v řadě, což je sportovně nesmírně cenná a prestižní záležitost, od které se odrazí celá sezona 2016. Proto jsme si zavolali a společně nahlas vyslovili to, na co zřejmě všichni v duchu mysleli, totiž že Tomáš v dané konstelaci do Indie nepoletí," uvedl Černošek, jehož společnost Česká sportovní české zápasy v Davisově poháru zajišťuje.

"Tomáš v minulých letech udělal pro daviscupový tým mnoho a výrazně přispěl ke dvěma vítězstvím, proto má nyní plné právo na to soustředit se na své potřeby. Již proto, že letošní rok velmi dobře začal a všichni mu přejeme, aby ho ještě úspěšněji skončil. K potřebnému úspěchu by cesta do Indie v žádném případě nepřispěla," dodal Černošek.

Indové nominovali už dříve. V jejich výběru nechybí dvaačtyřicetiletý Leander Paes, který doplnil v nominaci dalšího deblového specialistu Rohana Bopannu, Somdeva Devvarmana (152. ve světovém žebříčku dvouhry) a Yukiho Bhambriho (145.).

Český tým bude hrát baráž po čtyřech letech poté, co v březnu podlehl v Ostravě v oslabené sestavě bez Berdycha a Štěpánka australským tenistům 2:3. S Indy hráli čeští reprezentanti naposledy v roce 1997, kdy je v Příbrami porazili 3:2. Papírovými favority budou i nyní, neboť Veselý (48.) i Rosol (87.) jsou v žebříčku výrazně výš než soupeři. Pavlásek figuruje na 149. příčce, Štěpánek po zdravotních problémech spadl na 285. místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud