Pavel Novotný
2. prosince 2015 • 19:59

Murray o Davis Cupu: Změna formátu? Přijdeme o to nejcennější

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez přehánění lze říct, že Andy Murray se z devadesáti procent postaral o to, že Velká Británie mohla po 79 letech slavit zisk Davisova poháru. Slavná týmová soutěž se však potýká s celou řadou problémů, které spočívají především v neochotě špičkových hráčů hrát za svoji zemi. "Formát je v pořádku, změnit je třeba termíny," má jasno o možném řešení světová dvojka.



Problém (ne)účasti špičkových tenistů trápí Davis Cup už celá léta. Poslední rok nebyl výjimkou. Obhájcům titulu ze Švýcarska chyběli v prvním kole jak Roger Federer , tak Stanislas Wawrinka, úvodní klání svých zemí si nechali ujít i Rafael Nadal , Novak Djokovič či Tomáš Berdych .

Murray to dokázal! Britský tenista pro svou zemi vyhrál Davis CupFoto EPA

Mezi možnostmi, jak vyřešit daný problém, se objevovaly návrhy na konání Davis Cupu jednou za dva roky či uspořádání závěrečného turnaje na jednom místě podobně jako tomu bývá u Final Four v basketbalu či volejbalu.

Proti této variantě však kromě jiných vystupuje i Andy Murray , který se obává o ztrátu atmosféry, již přinášejí zápasy konané v jedné z účastnických zemí.

Právě Velká Británie si v letošním ročníku užila podpory domácích fanoušků s plnou parádou. Kromě finálového zápasu v Belgii odehrála všechna tři předcházející střetnutí proti Spojeným státům, Francii a Austrálii před vlastními fanoušky.

"Formát Davisova poháru je v pořádku. Problém je s načasováním zápasů. Bylo by chybou, kdyby se měnil způsob, jakým se soutěž hraje. Přišli bychom o jedinečnou atmosféru, která je oproti běžným turnajům zcela výjimečná.  To nesmíme dopustit," říká britský hrdina.

Vlastní kariéra, nebo týmový úspěch?

Semifinále Davisova poháru, stejně jako zápasy o udržení, se hrají týden po US Open a finále týden po Turnaji mistrů, což si tento rok na vlastní kůži ověřil právě osmadvacetiletý Brit.

První kolo je pro změnu naplánováno většinou týden po Australian Open a čtvrtfinále krátce po Wimbledonu, na což si většina hráčů ze světové špičky stěžuje.

Bratři Andy a Jamie Murrayové se postarali ve čtyřhře o druhý bod pro Velkou BritániiFoto Reuters
"Tohle je důvod, proč špičkoví tenisté Davis Cup nehrají. Je strašně těžké připravit se na týmovou soutěž týden po Wimbledonu, respektive US Open. Nemluvě o tom, že finále je na programu jako vůbec poslední akce v roce, takže na přípravu na novou sezonu máme minimum času," pokračuje Murray.

"Grandslamy jsou nesmírně vyčerpávající fyzicky i psychicky. Hráči pak jednoduše už nemají na Davis Cup síly. Celý problém je ve špatném načasování daviscupových zápasů. Řada z nás si v takových chvílích musí vybrat, zda dá přednost individuální kariéře před týmovou soutěží," pokračuje dvojnásobný grandslamový vítěz.

A příští rok bude rozhodování pro tenisty ještě těžší. Kromě každoročních grandslamů do sezony zasáhnou i olympijské hry v Riu.

Murray by měl v prvním kole nového ročníku Davisova poháru proti Japonsku nastoupit, dál už však svoji účast považuje za velmi nejistou. Stejným směrem se vydal i Tomáš Berdych, který nastoupí v březnu proti Německu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud