1. prosince 2015 • 09:57

Murray vyhrál Davis Cup a pustil se do Britů: Děláme tenis špatně!

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V belgickém Gentu jestě doznívala radost britských tenistů, kteří po sedmdesáti devíti letech vyhráli Davis Cup, ale Andy Murray, strůjce vítězství, už měl jinou náladu. Velkou kritiku nasměroval na adresu tenisové asociace na ostrovech, která podle jeho mínění pracuje špatně. Není sám, kdo si myslí, že astronomických 25 milionů liber (960 milionů korun) za posledních osm let investovali zodpovědní lidé špatně.



Je to zhruba měsíc a půl, co se Andy Murray definitivně naštval ve svém dlouhodobě nevyrovnaném vztahu s vedením britského tenisu. Kritizoval ho ve své první biografii, když ještě nepatřil k nejužší světové špičce, a půtky s ním vede dosud.

V polovině října dorazil druhý tenista světa do Národního tenisového centra v Roehamptonu, aby se po návratu z turnajů v Asii udržel v tréninkovém rytmu, a po dva dny v řadě nenašel uvnitř nikoho, kdo by na kurtech hrál.

Nenašel uvnitř vůbec nikoho.

„Dorazil jsem v pondělí a pak znovu v úterý ve tři odpoledne a ani na kurtech, ani v posilovně, nebylo živé duše. Vyfotil jsem si to tam, protože to centrum stálo 40 milionů liber (1,532 miliardy korun) a nikdo v něm nebyl. Nemusí se tam nutně bez zastavení jet celý den, ale tam se nedělo vůbec nic. A to je škoda,“ kroutil hlavou Murray.

Z útlumu britského tenisu Murray viní šéfa asociace Michaela Downeyho, se kterým se prý potkal pouze na deset minut v březnu před úvodním zápasem letošního Davis Cupu proti USA.

„Někdy si říkám, že i to byla ztráta času, protože se nic nestalo. Takže svůj čas nechci marnit vykládáním o ničem,“ mávl rukou.

Tenisté Velké Británie se radují ze zisku Davis Cupu
Tenisté Velké Británie se radují ze zisku Davis Cupu

Situace je nápadně podobná té, která nastala po českých daviscupových vítězstvích. I po nich se ozvaly kritické hlasy vůči nejvyššímu muži tenisu, v Česku proti prezidentu asociace Ivu Kaderkovi. Radek Štěpánek v roce 2013 prohlásil, že před Kaderkou zamykal šatnu, aby do ní nemohl, a že kdyby záleželo jen na jeho práci, Davis Cup by v Česku nebyl. Letos na jaře oba znesváření muži válečnou sekeru zakopali.

Murray, který si ziskem „salátové mísy“ splnil jeden ze svých posledních tenisových snů, má ke smíru zatím daleko. Vadí mu útlum mladé britské generace, se kterou na ostrovech nikdy nebyly problémy.

Kapitán letošních daviscupových vítězů Leon Smith vidí problém už v roce 2006 za vlády předchozího šéfa Rogera Drapera.

„Nastoupil a zavřel dvě národní akademie v Bathu a Loughborough, protože si myslel, že nefungují. Během dalších osmi let nasměroval 25 milionů liber do mládeže, ale asi je investoval příliš jednostranně. Nefunguje to, juniory nemáme,“ konstatuje Smith.

Murray doufá, že triumf z Gentu, který lze de facto připisovat pouze jemu jako jednotlivci, pomůže britskému tenisu víc než jeho vítězství ve Wimbledonu před dvěma lety.

„Včera bylo pozdě, aby se s tím začalo něco dělat. Z Wimbledonu (v roce 2013) se nevytěžilo nic, a už to je rok a půl. Je čas dělat pozitivní změny,“ lamentuje.

Bratři Murrayové ve vítězné čtyřhře finále Davis Cupu proti Belgii
Video se připravuje ...

Finále Davis Cupu: Murray uspěl i na neoblíbené antuce
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud