5. března 2016 • 18:13

Berdych oslavil v Davis Cupu 50. výhru: Pěkné číslo, chci přidat další

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych už je jednou z nejvýraznějších postav české daviscupové historie a postupně se dostává do popředí i ve statistikách. V Německu dnes s Radkem Štěpánkem vyhráli čtyřhru, přiblížili český tým ke čtvrtfinále a Berdych si připsal jubilejní 50. vítězství v soutěži. Jednadvacátým úspěchem ve čtyřhře vyrovnal český rekord Jana Kodeše.



Padesát daviscupových výher, devětadvacet z dvouhry a jednadvacet ze čtyřhry, dosáhl Berdych v 66 zápasech od roku 2003.

"Jsem rád, že se mi to povedlo za skoro třináct let. Ještě když si uvědomím, že mám možnost hrát maximálně čtyři utkání v sezoně, tak si myslím, že je to docela dobré. Je to pěkné číslo a budu se snažit přidávat další," řekl Berdych po čtyřhře, v které se Štěpánkem zdolali Philippa Petzschnera a Philippa Kohlschreibera.

Ještě předtím se ale opřený na chodbě haly v Hannoveru raději ujišťoval: "Fakt je to dneska? Tak to je hezký. Ale ještě potřebujeme tenhle víkend padesátý první," řekl směrem k nedělní dvouhře.

Třicetiletý tenista si zatím moc neuvědomuje, co tolik vyhraných zápasů znamená. "Možná fakt až časem. Teď to nějak běží, ale jak jsem říkal na začátku, těch milníků přibývá. Je to hezké, že se mi to povedlo, ale že bych to nějak extra řešil...," řekl Berdych, který byl se Štěpánkem strůjcem triumfů v soutěži v letech 2012 a 2013.

"Je to astronomické číslo. Klobouk dolů," ocenil Berdycha kapitán Jaroslav Navrátil, který u většiny jeho výher z lavičky asistoval. "Když vidíme týmy, proti kterým hrajeme, tak je to fantastická bilance. Je to fantastický hráč do Davisova poháru."

Berdych a Štěpánek jsou s bilancí 16:2 nejúspěšnějším českým deblovým párem. A Berdych se s jednadvaceti výhrami ve čtyřhře vyrovnal Kodešovi. "Hmmm, proč ne. Jeden (rekord) máme, tak budeme pracovat na tom dalším," řekl Berdych a se smíchem doplnil: "Vždyť můžu hrát donekonečna."

Lepší než Berdych jsou v celkovém počtu výher z českých tenistů už jen Roderich Menzel (53) a se šedesáti Kodeš, kterého teoreticky může v brzké době vyrovnat. "Deset zápasů není úplně málo, ale určitě na to má," míní Navrátil.

Jednapadesáté vítězství může Berdych doplnit v neděli proti Kohlschreiberovi, s kterým má vysoce pozitivní bilanci 8:1. "Na zápas se těším, bude to těžké utkání. Myslím, že tělo je dobře nachystané, drží v pohodě. Půjdu to dorazit," řekl Berdych. "Bude to o výměnách, ale Tomáš lépe servíruje a hraje rychleji zezadu. Nevím, co bude Kohlschreiber zkoušet, ale věřím Tomášovi," uvedl Navrátil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud