4. prosince 2021 • 15:40

Davis Cup: Chorvaté udolali Srby a slaví finále, v něm vyzvou Rusko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisté Chorvatska postoupili počtvrté v historii do finále Davis Cupu. Vítězové z let 2005 a 2018 v semifinále v Madridu porazili 2:1 Srbsko se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Ve finále se utkají s Ruskem, které si v sobotu zajistilo postup s Německem už po dvouhrách.



Chorvaty nasměrovala za výhrou senzace finálového turnaje Borna Gojo. Prakticky neznámý hráč, jemuž v žebříčku patří 279. místo, zdolal 4:6, 6:3, 6:2 Dušana Lajoviče a připsal si třetí výhru nad lépe postavenými soupeři.

V duelu týmových jedniček podle očekávání srovnal Djokovič, který porazil 6:4, 6:2 Marina Čiliče a připsal si devatenáctou singlovou výhru v Davis Cupu za sebou.

Na rozdíl od čtvrtfinále s Kazachstánem se Srbům obrat nepodařil. Chorvaté se totiž mohou na turnaji opřít o nejlepší deblový pár světa Nikola Mektič, Mate Pavič, jenž porazil Djokoviče s Filipem Krajinovičem 7:5, 6:1 a odstartoval postupovou chorvatskou radost.

Rusové o třetí triumf

Ruští tenisté si v semifinále s Německem zajistili postup už po dvouhrách, v nichž neztratili ani set, a v neděli se v Madridu utkají s Chorvatskem o třetí titul. Salátovou mísu zvedli Rusové nad hlavu v letech 2002 a 2006, u obou triumfů byl současný kapitán Šamil Tarpiščev.

Dnes nejprve pátý hráč světového žebříčku Andrej Rubljov porazil Dominika Koepfera 6:4, 6:0. Vzápětí jej napodobila světová dvojka Daniil Medveděv, jenž zdolal dalšího hráče z šesté desítky žebříčku Jana-Lennarda Struffa dvakrát 6:4.

S Chorvaty, kteří v pátečním semifinále přemohli Srby, se Rusové v Davis Cupu utkali dvakrát. V roce 2005 v semifinále těsně prohráli, naopak předloni ve skupině finálového turnaje jasně zvítězili.

Chorvatsko - Srbsko 2:1

Gojo - Lajovič 4:6, 6:3, 6:2
Čilič - Djokovič 4:6, 2:6
Pavič, Mektič - Djokovič, Krajinovič 7:5, 6:1

Rusko - Německo 2:0

Rubljov - Koepfer 6:4, 6:0
Medveděv - Struff 6:4, 6:4

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud