Jan Jaroch
1. prosince 2021 • 10:06

Kauza Rosol a peníze v Davis Cupu: jak probíhalo jednání o prémiích

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Rosol zahájil právní kroky vůči tenisovému svazu. Ten tvrdí, že šestatřicetiletý tenista na Davis Cup do Innsbrucku neodjel kvůli tomu, že nejdříve nepřijal ponížený a konečný návrh reprezentační smlouvy na 50 000 dolarů (1,1 milionu korun) a v reakci na něj obvinil svaz z vydírání. Ačkoliv návrh smlouvy hráč později podepsal, tým mu neumožnil do Rakouska odcestovat. „Přes to, že se řádně dostavil k odjezdu, nemohl odjet s odůvodněním, že si to pan Kaderka nepřeje,“ stojí v prohlášení právní zástupkyně Rosola, které zaslala Sportu. Proč k tomu mohlo dojít? Rosola mezitím vyřadili z nominace.



Dobrý dojem z vystoupení mladých českých tenistů na finálovém turnaji Davis Cupu, kde jednadvacetiletý Tomáš Macháč porazil dva favority a tým až do posledního zápasu bojoval o čtvrtfinále, střídá aféra. Jde, jak jinak, než o peníze, které nový formát bojů o salátovou mísu rozdává plnými hrstmi. ITF spolu se společností Kosmos nalila do letošního ročníku 10 milionů dolarů na prize money pro hráče a 5,3 milionu pro národní tenisové federace.

Pro ty, kteří figurují ve spodních patrech žebříčku, jde o zásadní gáži. A to platí i pro české tenisty. Šestatřicetiletý Lukáš Rosol si za letošní sezonu, během níž vyhrál jen téměř každý třetí zápas (bilance 13:24), přišel podle záznamů ATP na 93 090 dolarů.

Ač jeho vztahy s Jaroslavem Navrátilem nejsou zrovna idylické, nominoval ho nakonec kapitán do týmu pro finálový turnaj Davis Cupu, i když se vážně uvažovalo o tom, že v sestavě nebude. I Rosol měl tedy právo dělat si nárok na část ze zhruba 400 000 dolarů, které obdržel každý z týmů vyřazených v základní skupině. Hráči, tedy Rosol, Jiří Veselý , Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Zdeněk Kolář dostali původní návrh reprezentační smlouvy 13. listopadu, tedy necelé dva týdny před turnajem.

„Následně se všichni výše uvedení hráči dohodli na změně výpočtu hráčské odměny, s čímž pan Rosol souhlasil, podepsal novou Smlouvou o účasti ve sportovní soutěži, která mu byla ze strany ČTS zaslána, a dne 18. 11. 2021 ji osobně odevzdal sekretáři ČTS,“ stojí v prohlášení právničky Evy Ondřejové, která tenistu zastupuje.

Z nového návrhu smlouvy vyplývalo, že Rosol inkasuje za start 81 000 dolarů, tedy 1,84 milionu korun. Tato verze musela projít schválením svazu a jeho prezident Ivo Kaderka ji zamítl. „Chlapec to pojal tak, že si na našich mladíčcích chtěl vynutit souhlas k tomu, že dvojka týmu Tomáš Macháč bude mít nějakých šedesát tisíc. A on, který by v Innsbrucku mohl nastoupit možná do tramvaje, ale určitě ne na kurt, chtěl mít 81 tisíc dolarů. U týmových soutěží jsem nikdy nic absurdnějšího neviděl, aby si třetí náhradník říkal o skoro dva miliony korun za týden za nic,“ citoval Kaderku web Hospodářských novin.

Rosolova strana naopak tvrdí, že debatu o přerozdělení peněz neinicioval on, ale týmová jednička Jiří Veselý. Buď jak buď, svazový prezident ve vzkazu adresovaném hráčům zkritizoval jejich aktivitu a zdůraznil, že o rozdělování odměn rozhoduje on a kapitán Navrátil. A v pátek 19. listopadu, tedy den před odjezdem, jim svaz zaslal konečný návrh smlouvy s tím, že kdo nepodepíše, nejede. V něm na Rosola vycházelo 50 000 dolarů.

Tenista na to podle zákulisních informací reagoval ostrou zprávou. „Reagoval tak, že žádá o dodržení pravidel minulé smlouvy (na 81 000 dolarů) a pokud ne, bude to nucen řešit právní cestou. Ve sdělení ještě obvinil svaz z vydírání,“ popsal Karel Tejkal, mluvčí daviscupového týmu.

Na základě ostré reakce, která se střetla s egem prezidenta Kaderky, došlo k zásadnímu třesku – Rosol byl vyřazen z nominace. A to i přesto, že tenista později návrh smlouvy na 50 000 dolarů podepsal. Dokument už ale odmítla signovat druhá strana a kapitán Navrátil tenistovi sdělil, že nemá dostatečnou výkonnost i odpovídající počet odehraných turnajů, pročež je vyřazený.

„I přes to, že se řádně dostavil k odjezdu, nemohl odjet s odůvodněním, že si to pan Kaderka nepřeje,“ stojí v prohlášení hráčovy právničky. „Způsob, jakým byl pan Rosol vyřazen z nominace, stejně jako způsob, kterým byl vynucován podpis smlouvy s jednostranně určenou výší odměny, je v přímém rozporu s obecně uznávanými právními principy, platným právem, pravidly ITF pro rozdělování prize money i Etickým kodexem ITF,“ dodává právnička.

Svaz naopak rozporuje verzi, že by se všichni tenisté shodli na návrhu rozdělení odměn, který měl Rosolovi garantovat prize money 81 000 dolarů. „K tomu nikdy nedošlo,“ zdůrazňuje mluvčí Tejkal zásadní sporný bod.

Zdá se, že českému tenisu hrozí soudní pře. „Nezbývá tak, než podat toto vyjádření a následně podniknout veškeré právní kroky, které pan Rosol uzná za vhodné,“ stojí v prohlášení právničky Ondřejové pro Sport. „V žádné zemi a reprezentaci nerozhodují o své nominaci hráči, ale kapitáni a vedení svazu. A je nepředstavitelné, aby si ji sportovci vynucovali u soudu,“ kontruje mluvčí Tejkal.

Lukáš Rosol v Davis Cupu

  • vítěz z roku 2012 a 2013

  • bilance 16 výher a 13 porážek

  • jeho nejslavnějším zápasem je čtvrtfinále v Kazachstánu 2013, kdy uhrál dva body v singlech včetně toho vítězného a týmu, jemuž chyběl Tomáš  Berdych  a po operaci nerozehraný Radek  Štěpánek  nastoupil jen ve čtyřhře, tak nakonec umožnil obhájit salátovou mísu

  • mezi jeho největší daviscupové výhry se řadí triumfy nad Jo-Wilfriedem Tsongou či Alexandrem Zverevem v pátém rozhodujícím utkání

Vyjádření Evy Ondřejové, právní zástupkyně tenisty: ČTS zastoupen panem Kaderkou jednal nepoctivě

Pan Rosol původně vůbec nechtěl veřejně komentovat spor s panem Ing. Ivo Kaderkou, který je prezidentem Českého tenisového svazu (dále jen „ČTS“). Nicméně vzhledem k tomu, že pan Kaderka jménem ČTS veřejnosti předložil nepravdivé informace, které vrhají negativní světlo na pana Rosola, je nucen se k věci vyjádřit.

Dne 13. 11. 2021 pan Rosol podepsal Smlouvu o účasti ve sportovní soutěži připravenou a zaslanou mu ČTS, jejíž součástí bylo mj. ujednání o hráčské odměně, na jejíž výši se shodli všichni hráči nominovaní na Davis Cup za Českou republiku (tj. vedle pana Rosola také pánové Jiří Veselý, Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč a Jiří Lehečka).

Následně se všichni výše uvedení hráči dohodli na změně výpočtu hráčské odměny, s čímž pan Rosol souhlasil, podepsal novou Smlouvou o účasti ve sportovní soutěži, která mu byla ze strany ČTS zaslána, a dne 18. 11. 2021 ji osobně odevzdal sekretáři ČTS.

ČTS však i přesto, že předmětné smlouvy odeslal panu Rosolovi s výslovnou žádostí o jeho podpis, ani jednu z výše uvedených hráčských smluv následně nepodepsal. Následně dne 19. 11. 2021 (několik hodin před plánovaným odjezdem na Davis Cup) pan Kaderka jako prezident ČTS nechal všem shora jmenovaným hráčům rozeslat vzkaz, ve kterém jednostranně určil výši jejich odměny, a odeslal jim nový návrh smlouvy se sdělením, že „kdo smlouvu v této podobě nepodepíše, na Davis Cup neodjede.“

Následně byla smlouva zaslána panu Rosolovi (v 19.31 hod) s tím, že ČTS, resp. pan Kaderka očekával, že smlouva s takto jednostranně stanovenou odměnou bude ještě týž den podepsána. Pan Rosol žádal o respektování dřívější dohody všech nominovaných hráčů a o podepsání smlouvy předjednané s hráči. Právě z toho důvodu, aby mohl reprezentovat Českou republiku na Davis Cupu, pak podepsal i smlouvu s jednostranně stanovenou hráčskou odměnou, kterou mu pan Kaderka přibližně 14 hodin před odjezdem zaslal.

I přes vše výše uvedené bylo kapitánem daviscupového týmu, panem Jaroslavem Navrátilem, panu Rosolovi sděleno, že byl z nominace vyřazen, a i přes to, že se řádně dostavil k odjezdu, nemohl odjet s odůvodněním, že si to pan Kaderka nepřeje.

Pan Rosol zdůrazňuje, že byl připraven podepsat každý návrh smlouvy, který mu ČTS zaslal, avšak i tak došlo k tomu, že naopak ČTS zastoupen panem Kaderkou jednal nepoctivě a svůj závazek nedodržel. Navzdory tomu, že pan Rosol v důsledku nepoctivého jednání ČTS nemohl s týmem odjet a ani na vlastní náklady se později k týmu připojit, opakovaně pana Kaderku, resp. ČTS kontaktoval v zájmu smírného vyřešení tohoto absurdního sporu.

Veškerá iniciativa pana Rosola však byla zcela ignorována. Způsob, jakým byl pan Rosol vyřazen z nominace, stejně jako způsob, kterým byl vynucován podpis smlouvy s jednostranně určenou výší odměny, je v přímém rozporu s obecně uznávanými právními principy, platným právem, pravidly ITF pro rozdělování prize money i Etickým kodexem ITF.

Pan Rosol měl zájem věc řešit smírně, poctivým a neveřejným jednáním s ČTS, avšak pan Kaderka se rozhodl věc obrátit proti panu Rosolovi na veřejnosti. Nezbývá tak, než podat toto vyjádření a následně podniknout veškeré právní kroky, které pan Rosol uzná za vhodné.

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud