10. listopadu 2008 • 18:35

Nadal se z finále Davis Cupu omluvil

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová jednička Rafael Nadal nepomůže španělským tenistům ve finále Davisova poháru v Argentině. Dvaadvacetiletý tenista se z utkání omluvil kvůli zánětu šlachy v pravém koleni. Finále se uskuteční 21. až 23. listopadu.



Zraněné koleno trápí Nadala od turnaje v Paříži, kde kvůli němu musel vzdát čtvrtfinále s Rusem Nikolajem Davyděnkem.

Rodák z Mallorky vinou zranění přišel také o nynější Turnaj mistrů v Šanghaji. Vynucenou pauzu se rozhodl věnovat léčení, aby byl na finále Davisova poháru připraven. Dnešní vyšetření u lékařů španělské tenisové federace však Nadalův start vyloučily.

Stihne Nadal finále Davis Cupu?

"Po skvělé sezoně jsem přišel o oba její vrcholy - Turnaj mistrů a finále Davis Cupu," citovala Nadalovo prohlášení agentura EFE.

"Je to velmi těžká chvíle, ale dělal jsem, co jsem mohl. Jsem zvyklý hrát v bolestech, ale s touhle bolestí to nejde," uvedl Nadal, jenž letos vyhrál Roland Garros, Wimbledon a olympijský turnaj.

"Nevím, jestli za zranění může můj boj o post světové jedničky. Tolik turnajů jsem zase nehrál, ve skutečnosti jsem hrál jen tam, kde jsem si mohl vylepšit postavení v žebříčku. Za to mě nemůže nikdo kritizovat. Rozhodně jsem kvůli prvnímu místu nedělal nic šíleného," prohlásil Nadal, který si dělal zálusk na druhý triumf v týmové soutěži po úspěchu v roce 2004.

Podle lékaře španělského týmu Angela Ruiz-Cotorra zranění Nadalovu budoucí kariéru neohrozí, nebylo však možné ho vyléčit do začátku finále Davisova poháru.

"Rafa má za sebou velmi náročný rok a tělo ho už nějakou dobu varovalo. Je to akutní zranění, které musí vyléčit. Kdyby proti Argentině hrál, mohlo by se zhoršit," uvedl.

Nadalova absence je před finále v argentinském Mar del Plata pro španělský tým velkou ranou. Domácí tenisté by se totiž měli na tvrdém povrchu představit v plné síle s účastníkem Turnaje mistrů Juanem Martínem del Potrem a Davidem Nalbandianem, který postoupil do finále Masters v Paříži.

"Nepřeji mu samozřejmě nic špatného, ale z našeho pohledu je to dobrá zpráva," řekl argentinský nehrající kapitán Alberto Mancini. "Argentinští fanoušci chtějí vidět Nadala, ale také chtějí vyhrát Davis Cup. A Nadalova absence hraje v náš prospěch," dodal.


Nehrající kapitán španělské reprezentace Emilio Sánchez musí nominaci pro finále Davisova poháru oznámit do úterý.

Nadala s největší pravděpodobností nahradí Tommy Robredo nebo Nicolas Almagro. Zbytek týmu by měli tvořit David Ferrer, Feliciano Lopez a Fernando Verdasco.

Články odjinud


Články odjinud