Pavel Novotný
28. října 2009 • 04:58

Česko versus Nadal. Naděje tu je, ale...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to naprosto klíčová věc! Nastoupí ve finále Davisova poháru proti České republice Rafael Nadal, nebo ne? Na účasti světové dvojky závisí do velké míry osud Štěpánka a spol. Oba čeští hráči se již se s antukovým králem několikrát utkali. A bilance? Optimismus rozhodně není na místě.



Když řeknete, že Tomáš Berdych má s Nadalem negativní bilanci 3:5, nemusí se to zdát jako tak tragický výsledek. Vždyť kdo ze světové špičky může říct, že nad světovou dvojkou vyhrál z osmi duelů hned tři. Při bližším pohledu na výsledky obou tenistů se však optimistické výhlídky trošku rozplývají v mlze.

Porazit Rafaela Nadala na antuce je představa stejně utopická, jako věřit tomu, že český fotbalový mistr bude na evropské scéně trápit slavnou Barcelonu. Víceméně jste bez šance.

Poprvé poznal sílu antukového fenoména rodák z Valašského Meziříčí v roce 2005, kdy podlehl tehdy devatenáctiletému mladíčkovi ve finále turnaje ve švédském Bastadu 2:1 na sety.

Tomáš Berdych se ve druhém kole US Open pořádně zapotilFoto ČTK/AP


Pak však přišel "zlatý hattrick" českého reprezentanta. Ve stejném roce svému soupeři porážku vrátil na betonech v Cincinnati, o rok později si to zopakoval na stejném povrchu v Torontu a nakonec dokonce na domácí půdě rodáka z Mallorky - v Madridu.

Rok 2006 je však také posledním, kdy se podařilo španělské torpédo eliminovat. Od té doby již odcházel náš tenista s hlavou dole. Rok 2007 a porážka na antuce v Monaku následovaná vyřazením ve čtvrtfinále Wimbledonu od stejného hráče. Loni Španěl vládl i Miami a zatím poslední vzájemný střet se datuje do letošního roku - Cincinnati, kdy favorit vydřel vítězství 6:4, 7:5.

Sečteno a potrženo: na antuce se oba borci utkali ve vzájemných duelech zatím dvakrát, v obou zápasech vládl Nadal. Berdych si připsal vítězství v jediném setu právě při prvním vzájemném zápase ve finále turnaje v Bastadu. Ale to se motor s iniciály RN teprve rozehříval.

Nadal v souboji s Tomášem Berdychem na letošním turnaji v Cincinnati.


Nadal versus Štěpánek

Jestli si Tomáš Berdych může na základě svých tří vítězství dělat aspoň nějaké šance na úspěch, o podobných pocitech se Radkovi Štěpánkovi může jen zdát. S fenomenálním Rafou se utkal čtyřikrát a pokaždé bušil na dveře vedoucí za vítězstvím marně.

Poprvé změřili oba tenisté síly již před pěti lety na koberci a dokonce v rámci Davisova poháru v Brně. Mladičký Nadal již tehdy ukázal svůj potenciál a svého zkušenějšího kolegu poslal do šaten již po třech setech v poměru 7:6, 7:6 a 6:3.

Vítězné gesto Radka Štěpánka.Foto ČTK

O rok později na španělské půdě v Barceloně a navíc na antuce neměl rodák z Karviné šanci - pohledl ve dvou setech. Stejný rok a znovu antuka. Jen jiné místo. Ani v Římě však český tenista neuspěl. Aby toho nebylo málo, čtvrtý vzájemný souboj opět spadá do stejného roku 2005. Ovšem i v Madridu Štěpánek svého soupeře nezdolal.

Od té doby se oba borci na světových dvorcích nepotkali.

Nadal a ostatní čeští hráči

O jedinou zkušenost se španělským supermanem se může podělit z hráčů přicházejících pro daviscupové finále v úvahu jen Jan Hernych, který hodil svému sokovi rukavici před třemi lety v Indian Wells, kde podlehl ve dvou setech 4:6, 4:6. S deblovým specialistou Lukášem Dlouhým se Nadal celkem pochopitelně neutkal, stejně tak jako s Janem Hájkem a Ivo Minářem, který díky dopingovému trestu do finále zasáhnout stejně nemůže.

Rafa už není nepřemožitelný

Přesto není třeba jít do finálového mače s poraženeckou náladou. Ani nepřemožitelný Rafa totiž po své dvouměsíční absenci zaviněné problémy s koleny a natrženými břišními svaly už zdaleka neválcuje soupeře rozdílem dvou tříd, jak byl dosud zvyklý.

Naopak. V Montrealu končil v semifinále, ve stejné fázi turnaje na US Open vypráskal antukového krále z dvorce v poměru třikrát 2:6 Del Porto, v Pekingu španělského toreadora zesměšnil opět v semifinále po výsledku 1:6, 3:6 Čilič a naposledy Nadal narazil ve finále turnaje v Šangaji, kdy nestačil na Davyděnka.

Pravda, výsledky jsou to fantastické a většina tenistů na ně během své kariéry nikdy nedosáhne. Ale na kdysi bezchybného Španěla je to přeci jen trochu málo. "Zranění budou Nadala provázet po zbytek kariéry. Nadalova a Federerova éra pomalu končí," říká André Agassi. Zda je to pravda, se již brzy ukáže.

Finále proběhne 4. - 6. prosince. Španělé budou jasným favoritem ať již s Nadalem, nebo bez něj. Přesto lze věřit v úspěch. Čeští tenisté nebudou pod takovým tlakem jako domácí a především... Ve sportu a zvláště v Davisově poháru je možné vše.

Tomáš Berdych se ve druhém kole US Open pořádně zapotil
Tomáš Berdych se ve druhém kole US Open pořádně zapotil


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud