4. prosince 2009 • 14:35

Nadal smetl Berdycha a Španělsko vede

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Berdych nestačil v prvním finálovém zápase Davisova poháru na světovou dvojku Rafaela Nadala, kterému podlehl hladce ve třech setech. Ke druhému utkání nastoupí česká jednička Radek Štěpánek a domácí David Ferrer.



Nadal - Berdych 3:0 (7:5, 6:0, 6:2)

BOHDAN ULIHRACH: "Výsledek je až moc krutý na to, jak to v prvním setu byl hezký tenis. Od té doby už pak byl Nadal jediný hráč na kurtě. Tomáš byl od výhry v prvním setu hodně blízko, je to velká škoda. S tímto bode ale stejně nikdo moc nepočítal, takže zatím jde finále podle plánu, tak jak se čekalo. O Nadalovi všichni říkali, že není ve formě, ale říkal jsem, že až přijde na antuku, tak to bude úplně jiný hráč."
Sport ulihrach Sport ulihrachFoto sport

Český tenista začal první set ve velkém stylu, po většinu úvodní sady byl lepším hráčem, zatlačil svého soupeře do defenzívy. Koncovka setu však patřila Španělovi.

Nadal se postupně dostával do tempa, ve druhé sadě jasně vládl, českého soupeře přehrával dokonce i na podání, když nasázel šest es, Berdych pouze jedno.

I ve třetí sadě byl průběh jasně dán. Nadal stejně jako v obou předcházejících sadách sebral svému soupeři hned na úvod servis, a když to samé zopakoval i při druhém podání Berdycha ve třetím setu, bylo rozhodnuto. Berdych uhrál gam až po neuvěřitelné šňůře třinácti vyhraných gamů Nadala v řadě.

Rafael Nadal nezačal nijak impozantně, ale pak se zvedl a dostal Tomáše Berdycha pod tlak.
Rafael Nadal nezačal nijak impozantně, ale pak se zvedl a dostal Tomáše Berdycha pod tlak.


6:2 Je konec. Tomáš Berdych podlehl světové dvojce jednoznačně 3:0 na sety.

40:15
Vynikající križný forhend Nadala znemená dva mečboly.

30:15
První podání Nadala znamená důležitý bod. Od vítězství dělí domácího hráče dva míče.

15:15
Páska zastavuje Berdychův forhend.

0:15
Nadal se naprosto překvapivě zjevil na síti, Berdychův bekhend ho však vykázal do patřičných mezi.

5:2
Berdych si na síti došel pro bod a upravuje výsledek na 2:5. S největší pravděpodobností to však bude znamenat jen kosmetickou úpravu výsledku. Na podání jde Nadal a pokud uspěje, připíše pro domácí tým první důležitý bod.

40:15
Nadal lehkovážně vyhazuje dva jednoduché míče za sebou, bude se pravděpodobně soustřeďovat na své podání.

15:15
Tomáš hraje zjevně v křeči, ve výměnách od základní čáry moc šancí nemá a ani na síti si s precizně hrajícím Španělem neví rady.

Hraje se na tři body a budeme bojovat, slibuje Štěpánek >>>

5:1
Nadal nenechává nic náhodě a nadále zásobuje svého soupeře přesnými údery do rohů dvorce. Vede o čtyři gamy a na podání jde Berdych.

40:40
Berdychovi se po hodně dlouhé době povedl perfektní bekhendový úder po čáře. Vyrovnáno.

30:30
Dvojchyba Nadala dává aspoň záblesk naděje pro rodáka z Valašského Meziříčí.

30:00
Stejná písnička. Nadal si vodí svého soupeře po dvorci jak potřebuje a naprosto suverénně kráčí za vítězstvím.

Poté, co Tomáš Berdych vyhrál po dlouhé době gam, zazněla v hale písnička od českého zpěváka Ivana Hlase. Bohužel písnička "Na kolena" se hodí ke hře Berdycha, který na Nadala nemá. A je na kolenou.

4:1
Třináct her v řadě vyhrála světová dvojka, než dovolila svému soupeři získat hru. Přesto se zdá o výsledku prvního finálového klání rozhodnuto. Na podání půjde Nadal.

40:15
Nadal si hlídá průběh třetí hry, Berdych se dopracoval k dvěma šancím na zisk gamu.

30:00
Berdych bojuje aspoň o svůj první gam od prvního setu.

POSTŘEHY Z BARCELONY
Utkání sledují Železný, Neumannová a Koller
České tenisty přijely na finále podpořit i české sportovní celebrity. Utkání tak přímo z hlediště sleduje olympijský vítěz v oštěpu Jan Železný, olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová či fotbalový kanonýr Jan Koller.

4:0 Ani teď to nevyšlo. Třináctá hra v řadě ve prospěch Nadala. Na podání Berdych a může mít poslední šanci jak uhrát aspoň gam.

A:40
Tomáš bojuje, ale na bezchybného Španěla je to stále málo.

40:40
Obrovská škoda! Těsný out Berdycha znamená vyrovnání v čtvrté hře třetí sady.

30:40
Dlouhá výměna a Nadal trošku překvapivě kazí jednoduchý míč. Brejk pro Čecha.

30:30
Milimetry teď dělily Tomáše Berdycha od dvou brejbolů. Je vyrovnáno.

15:15
Berdych hraje systémem buď a nebo. Nic jiného už mu prakticky nezbývá.

3:0
Trapas vrcholí! Nadal vyhrává dvanáctou hru v řadě a svého soupeře doslova drtí. O vítězi je prakticky rozhodnuto, Berdych se může pokusit zabránit alespoň ostudě.

0:40
Další tři brejboly pro Nadala. Berdych vyhodil jednoduchý forhendový úder daleko za základní čáru.

0:30
Berdychovo podání nefunguje a utkání se mění v jasnou exhibici Španěla. Kraťas znamená další nadějný náskok pro domácího tenistu.

0:15
Berdych prohrál již deset her v řadě a ani ta jedenáctá nevypadá pro českého tenistu moc dobře. Nadal přesným a tvrdým forhendem honí bezmocného Čecha po dvorci a jasně vládne.

2:0
Frustrace Čecha vrcholí! Nadal čistou hrou získává své podání a svého soupeře drtí doslova ve všech směrech. Utkání směřuje k rychlému konci.

1:0
Berdych se trápí a opět prohrává svůj úvodní servis v setu. Stejně jako v předcházejících případech nemůže najít recept na precizní hru světové dvojky, který českého hráče častuje přesnými údery a celodvorcovou hrou.

40:40
Nadalův bezchybný forhend po čáře znamená shodu.

40:30
Na podání je Berdych a opět má se svým soupeřem velké problémy. Dlouhé výměny od základní čáry patří povětšinou španělskému favoritovi.

BOHDAN ULIHRACH: "Teď se dá snad jen modlit, aby si Nadal zvrtnul kotník. Jinak nevím. Musel by si na začátku třetího setu prohrát blbě servis, aby se Tomáš dostal na koně. Na druhou stranu, že to, co hrál Tomáš v prvním setu, nemůže vydržet furt. Prohrané to není, ale strašně těžko se to bude obracet. Ani nevím, jestli nadal někdy prohrál zápas, když ztrácel 0:2 na sety. Nadal by musel nějak znervóznět, ale už je hodně zkušený. Navíc hraje doma a na antuce."
Sport ulihrach Sport ulihrachFoto sport

Druhý set se nesl jasně ve znamení světové dvojky, která se na rozdíl od prvního setu vyvarovala nevynucených chyb a naopak jednoznačně převzala aktivitu. Berdych nedokázal reagovat na tlak ze strany Nadalova forhendu, který dostávál Čecha pod tlak. Berdycha nepodržel především první servis a ani jeho v prvním setu spolehlivý forhend nenacházel uplatnění.

6:0 Hotovo. Nadal vyhrává druhý set bez ztráty kytičky a ujímá se vedení v zápase 2:0 na sety.



40:30
Nadal otáčí gam ve svůj prospěch a má ve druhém setu první setball.

Ulihrachova obava se naplnila - Nadal ztratil počáteční nervy a rozjel hru ve velkém stylu
.

0:30
Nadal chce trošku ukvapeně ukončit druhý set. Zatím ho však sráží zbytečné chyby, které dávají šanci českému hráči.

BOHDAN ULIHRACH: "Bohužel se stalo to, co jsem říkal. Nadal si dovoluje úplně něco jiného než v prvním setu. Diktuje tempo hry. Jestliže v prvním setu zatlačil Tomáše třikrát, tak teď je to opačně. nadal si dovolí zahrát míčky, které v prvním setu jen vracel."
Sport ulihrach Sport ulihrachFoto sport

5:0 První set směřuje k velkému debaklu. Berdych nezvládl ani své třetí podání a opět odevzdává gam svému soupeři. Na podání jde rozjetý Nadal a bude se řešit jen otázka, zda český hráč dostane nepopulárního "kanára."

30:40 Tomáš se vydal v zoufalém útoku na síť, Nadal svého soupeře prohodit nedokázal.

15:40 Je zle. Berdych kupí chybu za chybou a po jednoduché chybě nabízí svému soupeři další dva brejboly.

15:30
Bekhendový úder po čáře v podání hostujícího hráče směřuje do autu.

15:15
Tomášovi nevychází dle představ první podání a je otázkou, zda již nebude šetřit síly na třetí sadu.

 

Tomáš Berdych zachycen těsně před podáním.Foto ČTK



4:0
Nadal hraje svojí typickou hru plnou přesných a dlouhých úderů k základní čáře. Chyby z průběhu prvního setu se u něj prakticky nevyskytují a Tomáš Berdych získává body jen přes maximální riziko ze své forhendové strany.

3:0
Berdych v obrovské defenzívě nestačí na světovou dvojku a prohrává i své druhé podání ve druhé sadě.

40:40
Vyrovnáno. Zbytečné chyby Nadala a první servis znemená naději pro českého tenistu.

 

15:40 Vynikající obhoz Nadala následuje přesná hra od základní znamená dva brejky pro domácího hráče. Berdych je v kritické situaci.

BOHDAN ULIHRACH: "Zatím je to krásný tenis, úplná extratřída. Jsem překvapený, že Nadal hodně čeká na chyby. Ale je to tím, jak agresivně hraje Tomáš. Musí tak pokračovat i dál. Jenže se obávám, že z Nadala spadne ta počáteční nervozita. Ví, že je krok dopředu. Bojím se, aby to teď Nadal nerozehrál ve velké stylu."
Sport ulihrach Sport ulihrachFoto sport

2:0 Škoda.Berdych měl šanci vyrovnat stav utkání ve druhém setu, Nadala však podržel servis a jde do dvougamového vedení.

40:30
Výborný první servis Nadala znemená gamball pro Španěla.

15:30
Vynikající stopvolej Berdycha.

15:15
Český reprezentant je v útlumu, aktivitu převzal jednoznačně Nadal.

1:0
A opět mizerný úvod Čecha. Berdych prohrává hned svůj první servis ve druhém setu a stejně jako v první sadě prohrává úvodní podání.

0:40
Tři brejboly pro domácího hráče. Nadal je teď jednoznačně lepší při hře od základní čáry, každý vítězný míč doprovází vítězným gestem, kterým dostává publikum do varu.

0:30
Rodák z Mallorky začal druhý set podstatně agresivněji a vyplácí se mut to.

0:15
Berdych se znovu vydal na síť, Nadalův forhend však směřoval přímo pod nohy českého tenisty, který těžký volej nezvládl.

Druhý set začíná, na podání jde česká dvojka.

BOHDAN ULIHRACH: "Je to to škoda, Tomáš už vedl při podání Nadala 30:0, byl jeden míček od setbolu. Co se týká hry, není Tomášovi co vytknout. Ale je vidět, když trochu zkrátí míč, tak je druhej. Nadal ho pak strašně žene. Ten gam, co Tomáš prohrál servis, byl hrozně dlouhej, ale pak Tomášovi trochu odešlo podání. V tom gamu dal jen jeden první servis, to je proti Nadalovi hrozně málo."
Sport ulihrach Sport ulihrachFoto sport

7:5 První set patří Nadalovi. Český tenista nicméně předvedl velmi dobrý výkon, svého soupeře často dostával pod velký tlak, vítězné míče však příliš často prokládal zbytečnými nevynucenými chybami. Rodák z Valašského Meziříčí jednou vzal svému soupeři podání a byl dva míče od vítězství v prvním setu. Nadal se postupem času dostával do tempa a jeho hra má vzestupnou tendenci. První sada trvala 68. minut.

40:15 Nadal má setbol. Hraje svůj nejlepší tenis v dosavadním průběhu utkání.

30:00
Nadal je v laufu a za pomoci horkokrevného barcelonského publika se blíží k vítězství v prvním setu.

Rafael Nadal nezačal nijak impozantně, ale pak se zvedl a dostal Tomáše Berdycha pod tlak.
Rafael Nadal nezačal nijak impozantně, ale pak se zvedl a dostal Tomáše Berdycha pod tlak.

5:4 Tomášovi nevychází první servis a tentokrát nezafungoval ani do této doby výborný forhendový úder, který končí za základní čarou. Nadal podruhé proráží servis Čecha a jde do vedení. Španěl bude podávat na vítězství v první setu.

40:A
Skvělá výměna na síti proložená sérií kraťasů znamenala důležitý bod pro domácího tenistu. Třetí brejk.

40:40
Excelentní hra Tomáše. Český tenista přesnými údery k základní čáře honil světovou dvojku po dvorci a přesně zakončil.

40:A
Nadal podstatně zpřesnil hru a je v těchto fázích aktivnějším hráčem. Po každém úspěšném míči se hecuje a má další brejbol.

40:40
Štěstí pro Berdycha! Nadal měl brejkbol a nahraný míč, který mohl znamenat zisk gamu, naštěstí nezakončil přesně.

POSTŘEHY Z BARCELONY
Domácí diváci jsou zakřiknutí chybami Nadala
Atmosféra při zápase není tak bouřlivá, jak se čekalo. Španělští fanoušci jsou zakřiknutí z toho, jak moc chyb dělá jejich miláček Nadal.

30:30 Berdych se stále snaží o maximálně aktivní tenis. Po skvělém forhendovém úderu po čáře přichází nevynucená chyba z forhendové strany. Vyrovnáno.

15:15
Fantastické bekhendový obhoz Nadala nedává Berdychovi šanci na body.

5:5
Milimetrový Berdychův aut z forhendu znamená vyrovnání. Na podání jde český tenista.

40:30
Nadala podrželo první podání a obrací stav utkání v desáté hře první sady ve svůj prospěch.

15:30
Obrovská škoda! Páska zastavila kraťas Berdycha.

0:30 Berdych teď hraje vynikající tenis. Nadal je pod obrovským tlakem Čecha při hře od základní čáry a zjevně zatím marně hledá zbraň na agresivní hru české dvojky.

4:5 Dvacátý hráč světa se neustále nutí k aktivní hře tak, jak je mu vlastní a většinou mu to vychází. Nadal se dostává pod velký tlak a devátou hru prohrává čistou hrou.

40:00
Tomášovi vychází první servis a Nadal na to zatím nemá adekvátní odpověď. Berdych je blízko vedení.

 

BOHDAN ULIHRACH: "Oba hráči měli při svých podání problémy, ale zachránil je skvělý servis, Nadala navíc eso. Proti tomu se nedá nic dělat. Celkově má Tomáš navrch, hraje přesně tak, jak musí. Kdyby s ním hrál výměny a čekal na jeho chybu, tak Nadal je tam schopný běhat deset hodin. To by se nemusel dočkat. Vypadá to, že to směřuje do tie-breaku, tam je možné všechno. To je jako penalty ve fotbale."
Sport ulihrach Sport ulihrachFoto sport

4:4 Jasná záležitost pro světovou dvojku. Čistou hrou vyrovnává na 4:4. Na podání jde Berdych.

30:00
Vynikající forhendový úder Nadala do rohu dvorce připoměl časy, kdy Španěl hrál ve vrcholné formě. Gam má ve svých rukou.

V hale je celkem bouřlivá atmosféra, pár volných míst je, dobré je, že jsou Češi také hodně slyšet a vydatně podporují českého tenistu.

3:4
A další dvě vynikající první podání Čecha. Berdych jde do vedení 4:3 na gamy a má přeci jen mírně navrch.

30:30
Skvěle! Dvě první podání znamenají zisk dvou bodů a vyrovnaný stav v sedmé hře první sady.

0:30
Do hry Tomáše Berdycha se vkrádají zbytečné chyby od základní čáry a český tenista musí odvracet nepříjemný dvoubodový náskok soupeře.

3:3
Škoda. Berdychův forhendový úder zastavila páska sítě. Je opět vyrovnáno. Na podání Berdych.

A:40
První podání a vítězný míč od základní čáry znamená otočení stavu ve prospěch domácího hráče.

30:40
Brejk pro Čecha! Berdych poslal míček do protipohybu Nadala a má šanci na zisk šesté hry prvního setu.

30:30
Typická riskantní hra českého tenisty tentokrát k bodům nevedla. Vyrovnáno.

0:30
Berdych stále drží světovou dvojku v hluboké defenzívě. Nadal dělá pod tlakem chyby a dává českému tenistovi příležitost na brejk.

BOHDAN ULIHRACH: "Dojem ze hry Nadala? Jsem překvapený, jak moc kazí. Ale Tomáš hraje hodně agresivně a to se musí. Jinak nemá šanci uspět."
Sport ulihrach Sport ulihrachFoto sport

3:2Tomáš Berdych se nadále snaží agresivní hrou k základní čáře nutit svého soupeře k chybám a aktivní přístup mu prozatím vychází.

2:2
Nadal si bez problémů udržel své podání a vyrovnává stav utkání na 2:2. Na podání jde Berdych.

BOHDAN ULIHRACH: "Tomáš ztratil úvodní servis, což není na antuce nic neobvyklého. Bylo strašně důležité, že Nadala brejknul zpátky, i když měl Nadal předtím dvakrát výhodu. Tomáš byl ze začátku trochu nervózní, hned druhé podání dal dvojchybu."
Sport ulihrach Sport ulihrachFoto sport

1:2 Berdych držel opratě třetí hry jasně ve svých rukou a dostal světovou dvojku pod velký tlak. Český tenista poprvé v zápase vede.

40:15
Český tenista se trefil do prvního servisu a nese to své ovoce.

30:00
Berdych má teď navrch. Je agresivnější ve hře od základní čáry a zaslouženě vede.

1:1
Skvěle! Vyrovnáno. Berdych se potřetí objevi na síti a perfektním bekhendovým volejem na základní čáru bere svému soupeři servis a vyrovnává. Na podání půjde rodák z Valašského Meziříčí.

40:A
Nadal si není od základní čáry tak jistý a Berdych ho výborným returnem nutí k chybám. Druhý brejk.

A:40
Další dvě dlouhé výměny od základní čáry končí auty v podání českého hráče. Výhoda pro Nadala.

40:A
Nadal kazí jednoduchý úder od základní čáry. Brejk pro českého tenistu.

40:40
Opět vyrovnáno. Berdych střídá výborné údery se zbytečnými chybami.

30:30
Berdych se vydal podruhé na síť a opět je úspěšný. Šance na prolomení podání Španěla žije.

15:15
Nadal evidentně čeká na chyby českého hráče. První dlouhá výměna zápasu však patří Berdychovi. Vyrovnáno.

1:0
Neštastný úvod pro českou dvojku. Berdych prohrává hned své úvodní podání a publikum je ve varu. Nadal držel českého tenistu daleko za základní čarou a ten zbytečnými nevynucenými chybami přišel o první hru.

30:40
Nevynucená chyba Berdycha. Brejbol pro Nadala.

30:30
Berdych poprvé na síti a je úspěšný.

15:30
Vysoké míče Španěla drží českého tenistu daleko za základní čarou. Nadal vede.

15:15
Dvojchyba. Vyrovnáno!

15:00
Berdych začíná přesným forhendovým úderem po čáře, na který jeho soupeř nedosáhl.

Vše je připraveno k zápasu, hráči nastupují na kurt, podávat začne český tenista.

Oba tenisté se rozehrávají, utkání za pár okamžiků začne. Rafael Nadal je oblečen v národních červenožlutých barvách, Berdych v tradiční modročervené kombinaci.

Domácího favorita Rafaela Nadala a Tomáše Berdycha dělí na světovém žebříčku osmnáct míst, Španěl se letos radoval z pěti turnajových triumfů, včetně Australian Open, Tomáš Berdych si podobný pocit mohl letos vychutnat v jediném případě v Mnichově, kdy porazil ve finále Michaela Južného. Finále si čtyřiadvacetiletý tenista zahrál i ve finále turnaje Sunrise ve Spojených státech, kde nestačil na Söderlinga.

Český tým již má slavnostní nástup za sebou, divákům se představují domácí tenisté v čele s Rafaelem Nadalem. Halou zní hymny obou zemí.

Na tribunách je i početná skupina českých fanoušků, kterých by podle předběžných odhadů mělo být na utkání až kolem 2 tisíc.

Na dvorci probíhá slavnostní úvod, oba týmy se představují zaplněným tribunám, na kterých se tísní 16 tisíc fanoušků.

Poprvé se oba tenisté utkali již v roce 2005 ve finále turnaje v Bastadu, kde se radoval Nadal, v následujících třech zápasech však kraloval český tenista. Poslední čtyři měření sil se uskutečnily v letech 2007 a 2008, vždy odcházel z kurtu jako vítěz rodák z Mallorky. Na antuce se odehráli jen dva zápasy, první v již zmíněném Bastadu, druhý v roce 2007 v semifinále turnaje v Monaku, kdy zvítězil také Nadal jasně 6:0, 7:5.

K prvnímu zápasu nastoupí od 16:00 česká dvojka Tomáš Berdych proti světovému hráči číslo dvě Rafaelu Nadalovi. Oba tenisté se spolu utkali v osmi případech, třikrát vyšel ze zápasu jako vítěz rodák z Valašského Meziříčí, pětkrát se radoval Nadal.

15:50
Krásné páteční odpoledne, vítejte u online přenosu z daviscupového finálového utkání mezi tenisty Španělska a České republiky. Hosté se poprvé a naposledy radovali ze zisku salátové mísy v roce 1980, o které se v největší míře zasloužila dvojice Ivan Lendl a Tomáš Šmíd.
Dnešní soupeř Čechů má z finálovou účastí mnohem více zkušeností, v posledních deseti letech se zde objevil hned pětkrát, třikrát se radovali z celkového vítězství.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud