Jiří Fejgl
7. prosince 2009 • 20:53

Jak dobýt Davis Cup? Berdych musí zabrat

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byli zdánlivě kousek od cíle - vždyť prohráli až ve finále. K tomu, aby dobyli Davis Cup, však měli čeští tenisté zatraceně daleko.



Španělé jim o víkendu v Barceloně ukázali, že je potřeba mnohé vylepšit. „Zkusíme to zase příští rok," notovali si Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, dva nezpochybnitelní tahouni.

Čtěte více:
Pět důvodů porážky: Proč se Lojda dotkl poháru? »
Šmíd: Nechápu, že jel Berdych na dovolenou »

Co všechno se musí stát, aby tým nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila opravdu opanoval neoficiální mistrovství světa tenisových mužstev. Deniksport.cz našel pět podmínek nutných k úspěchu.

Berdychovo zlepšení

Už dávno měl být zlatým chlapcem českého tenisu. Pravda, není to žádná nula, patří mezi světovou špičku. Jenže od Tomáše Berdycha se prostě s jeho talentem čekalo víc.

Trofej českému týmu unikla.
Trofej českému týmu unikla.

„Má na to, aby byl v první pětce," řekl Tomáš Šmíd, vítěz Davis Cupu z roku 1980. „Jenže několik let se už nezlepšuje. Nemá dobrý pohyby a měl by se naučit chodit na síť."

Příznivý los

Ano, i štěstí musí hrát zásadní roli. A zdá se, že příští rok by mohl být příznivý. V prvním kole se Češi představí v Belgii, v případě úspěchu by je čekal úspěšnější z dvojice Chile - Izrael. To všechno jsou hratelní soci.

DÁLE ČTĚTE:
Berdych: Jsme druzí na světě, to není tak špatné >>
Štěpánek byl unavený. Neměl šťávu, lituje Šmíd >>
Fanoušci truchlili, hráči skákali. Nechtěli snad finále vyhrát? >>

Konec českých nadějí. Španělé obhájili zisk Davis Cupu >>


„Ale pozor, ke všem musíme přistoupit s pokorou," varuje Štěpánek. „Teď je prosinec, na jaře bude zase jiná situace," ví i kapitán Navrátil.

Zdraví

Naprosto zásadní záležitost. Především Štěpánek měl v posledních letech velké problémy, například se zády.

„Pokud nebudu zraněný, jdu do toho zase," těší se česká jednička na příští ročník. Je tam však právě to POKUD. Kapitán Navrátil se před každým utkáním modlí, aby se dvěma jeho oporám nic zlého nepřihodilo.

Rozšíření týmu

Tento bod úzce souvisí se zdravím. Za Štěpánka s Berdychem prostě není adekvátní náhrada. „Je to zatím je o těch dvou," vystihl situaci Navrátil. „Kdyby hrál v neděli Radek proti Nadalovi, který odpočíval ve čtyřhře, neměl by vůbec šanci," upozornil Šmíd.

Taktická porada českých tenistůFoto ČTK

Navrátil se proto chystá na příští sezonu více zapojit deblového specialistu Lukáše Dlouhého, šestého muže světového žebříčku ve čtyřhře. „Chci mu dát šanci," naplánoval kapitán. Zásadní zápasy by však měla zase odehrát dvojice Berdych - Štěpánek. I ve čtyřhře...

Finále doma

Davis Cup je tak trochu jako fotbal. Domácí prostředí je klíčové - výrazně ovlivňuje konečný výsledek. Nejde jen o podporu tribun, ale především o výběr povrchu.

Češi by měli proti Španělům mnohem větší šanci, kdyby se hrálo na jejich oblíbeném rychlém povrchu. Místo toho museli bojovat na antuce, na níž jsou Španělé téměř neporazitelní. „Byla by senzace, kdybychom uspěli," řekl trefně český legendární hráč Jan Kodeš.

Naděje však žije. V případě stejného finálového obsazení by se příští rok hrálo v Česku. Bude to tak?

Český tým při slavnostním zakončení.Foto ČTK

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud