Pavel Novotný
20. září 2010 • 12:00

Komik Djokovič: Hrál divadlo a fanynky plakaly

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být tou nižší překážkou, přes kterou se český tým přehoupne do vysněného finále Davisova poháru. Nakonec tomu bylo přesně naopak. Janko Tipsarevič se stal základním stavebním kamenem na cestě Srbska do prosincového finále proti Francii. Své si však na dvorci "odehrála" i největší hvězda domácích Novak Djokovič.



"Zvedli jste nás ze dna. Vám patří náš dík," děkoval srbskému publiku po rozhodujícím vítězném zápase s českou dvojkou Janko Tipsarevič.

Pozadu nezůstal ani Djokovič: "Dostali jste nás z nemožné situace. A zvláště mě," rozplývala se nad domácími fandy světová dvojka.

Tomáš Berdych oddychuje v zápase s DjokovičemFoto ČTK


Nutno říct, že divadelník Djokovič svým hereckým vystoupením a s velkou pravděpodobností předstíraným zraněním publikum vyhecoval.

Djokovič dal srbským ambicím naději vítězstvím v první nedělní dvouhře nad Tomášem Berdychem, kdy srovnal stav zápasu na 2:2. Zatímco u příznivců domácích je světová dvojka za hrdinu,  u českých fanoušků si sympatie rozhodně nezískal. Na tom mu však momentálně asi pramálo záleží.

Po prohraném prvním setu se za stavu 3:2 na gamy ve druhém při dobíhání míče zřítil k zemi jako zasažený bleskem. S bolestivou grimasou se nechal na lavičce ošetřovat, což nejedna domácí fanynka sledovala se slzami očích.

V srbském týmu však mají pravděpodobně zázračné lékaře, protože během pár minut běhala světová dvojka takovým stylem, za který by se nemusel stydět ani sprintér Bolt.



"Cítil jsem bolest, ale fanoušci mi vlili do žil obrovskou energii, bylo to úžasné," okomentovala sporný moment srbská jednička.

Od svého "zranění" byl Djokovič jako vyměněný. Na dvorci dominoval, Berdych se do zápasu již nedostal. Je nutno objektivně říct, že za vítězstvím třiadvacetiletého tenisty nestojí jen jeho herecký výstup, pravděpodobně by vládl i bez něho.

"Je to velký bojovník, stačí mu málo a vrátí se do špatně rozehraného zápasu," ocenil soupeře Berdych. "Jeho zranění však komentovat nebudu," dodala výmluvně česká jednička.


Novak Djokovič naslouchá řevu fanouškůFoto Reuters


A co čeká Srby ve finále?

"Ať už přijede na prosincové finále za Francii kdokoliv, rozhodně nebude favoritem," posílá výhružky svému soupeři o salátovou mísu třiadvacetiletý tenista. A jeho slova mají v tomto případě váhu. Srbský tým má v domácí aréně skvostnou bilanci čtyř vítězství a žádné porážky.


V úspěch Srbů věří i Niki Pilič, který dovedl k vítězství v Davisově poháru Německo či Chorvatsko: "Věřím, že tito kluci mohou vyhrát. Jsou velmi motivovaní a natěšení hrát za svou zemi. Získat proti Francii tři body však bude nesmírně obtížně. Je to jako  zdolat Mount Everest, ale oni ukázali, že se to může podařit. Vyhrát oba nedělní duely proti Čechům také bylo velmi obtížné."


Teď však čerství finalisté na Francii ještě nemyslí a užívají si oslav. "Janko je náš hrdina," řval do hlediště při postupových oslavách Djokovič. A oprávněně. Tipsarevič na světovém okruhu sice nepředvádí výkony, které by šokovaly tenisové odborníky, v Davisově poháru se však za svou zemi bije skvěle. Z posledních deseti utkání devět vyhrál, na pažbu si po skončeném víkendu může vyrýt i jména světové osmičky Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

Novak Djokovič se nechává v zápase proti Berdychovi ošetřitFoto ČTK


"V prvním setu snad neudělal jedinou chybu, ale druhou sadu jsem měl vyhrát," litoval po nedělní porážce Rodák z Karviné. "Kdybych tu sadu získal, mohl to být úplně jiný zápas. Ale na dvorci jsem nechal vše, prohrál jsem prostě s lepším hráčem," dodal Štěpánek.

"Kdybych prohrál druhou sadu a hrálo by se na čtyři či pět setů, vůbec si nejsem jistý, co by se dělo. Začínal jsem už cítit únavu," dává českému hráči za pravdu Tipsarevič.



Djokovič během pauzy na ošetření.
Djokovič během pauzy na ošetření.


Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud