Pavel Novotný
23. května 2018 • 04:10

Francouzi mají jasno. Černí koně French Open? Mezi TOP 5 jsou i Češky

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo by mohl na French Open překvapit?Kdo by mohl na French Open překvapit?FOTO: sport

    Rafael Nadal, Simona Halepová, Caroline Wozniacká či snad obhájkyně titulu Jelena Ostapenková? Favority nadcházejícího French Open není těžké vybrat. Oficiální stránky Roland Garros však uveřejnily jména pěti tenistů, kteří by mohli oproti předpokladům zazářit. A na seznam případných překvapení zapsali hned dvě česká jména - Karolínu Plíškovou a Petru Kvitovou.

    Buď se jim na grandslamových turnajích příliš nedaří nebo antuka není povrchem, na který by hned po probuzení s láskou mysleli. Nekonečné výměny od základní čáry nejsou nic pro ně, mnohem více sází na tvrdý servis a agresivní hru. Přesto právě jim letošní ročník French Open může vzhledem k aktuální formě sednout. Kdo podle webových stránek rolandgarros.com patří mezi možné černé koně turnaje?

  • Alexander Zverev

    Alexander Zverev slaví triumf v MadriduFoto Reuters

    NA ŽEBŘÍČKU: 3. místo
    MAXIMUM NA FRENCH OPEN: 3. kolo (2016)

    Je světovou trojkou a očekávaným vládcem světového tenisu. Jediné, co jednadvacetiletému Zverevovi chybí, je větší úspěch na grandslamech. Na těch se mu zatím vůbec nedaří. Jeho maximem zůstává wimbledonské osmifinále z roku 2017.

    Na French Open si mladičký Němec zatím zahrál třikrát, v roce 2016 zde došel do třetího kola, jinak dvakrát končil hned na prvním soupeři.

    To vše by se mohlo zlomit právě teď. Antukovou část sezony totiž rozjel fantasticky. V Monte Carlu si Zverev zahrál semifinále, v Mnichově finále, v Madridu už přemožitele nenašel vůbec. Jeho zatím posledním vystoupením na antuce byl turnaj v Římě, kde až ve finále podlehl po třísetové bitvě Nadalovi.

  • Petra Kvitová

    Petra Kvitová má letos na kontě už čtvrtý turnajový titulFoto Reuters

    NA ŽEBŘÍČKU: 8. místo
    MAXIMUM NA FRENCH OPEN: semifinále (2012)

    Na trávě či tvrdém povrchu je často nezastavitelná. Její dva grandslamové tituly z Wimbledonu o tom vypovídají jasně. Konečně, ze svých 24 turnajových triumfů získala hned 20 na tvrdém povrchu.

    Už o mnoho hůř se česká šampionka cítila na antuce. Aspoň to tak donedávna platilo. Druhý grandslamový turnaj roku nebyl výjimkou. Na French Open bude Petra Kvitová letos startovat podesáté, nejlepší ročník zažila v roce 2012, kdy došla do semifinále.

    A bylo to právě loňské Roland Garros, na kterém se Kvitová po vážném zranění ruky vracela na okruh. Letošní ročník by však mohl patřit právě jí. Poslední tituly z Prahy a Madridu staví osmadvacetiletou tenistku do role jedné z favoritek.  

    "Jsem sama za sebe překvapená, jak jsem zvládla psychickou i fyzickou nálož. Ale vím, že na antuce se najdou lepší hráčky, než jsem já," říkala fulnecká rodačka po svém triumfu v Madridu.

  • Marin Čilič

    Marin Čilič se hecuje ve finále Australian Open proti Rogeru FedereroviFoto Reuters

    NA ŽEBŘÍČKU: 4. místo
    MAXIMUM NA FRENCH OPEN: čtvrtfinále (2017)

    Grandslamový titul z US Open 2012, wimbledonské finále z minulého roku či to letošní na Australian Open… Všechno turnaje, kde Marin Čilič může uplatnit svůj drtivý servis a agresivní hru.

    Přesto i vytáhlý Chorvat přichází oranžovému povrchu postupně na chuť. V loňském roce vyhrál v Istanbulu svůj premiérový antukový titul, letos si zahrál čtvrtfinále v Monte Carlu a především semifinále v Římě, kde podlehl po velké bitvě pozdějšímu finalistovi Alexandru Zverevovi.

    "Chci se v této sezoně více zaměřit na antuku, je nezbytné, abych svoji hru na tomto povrchu zlepšil," posílá jasné varování soupeřům Čilič.

  • Karolína Plíšková

    Karolína Plíšková na podáníFoto Reuters

    NA ŽEBŘÍČKU: 6. místo
    MAXIMUM NA FRENCH OPEN: čtvrtfinále (2017)

    Podobným případem, jako Petra Kvitová, je i současná česká jednička Karolína Plíšková. I ona daleko raději preferuje tvrdé a rychlé povrchy, i ona se na French Open dostala nejdále do semifinále. Toho však dosáhla na rozdíl od Kvitové v loňském roce.

    A pod vedením Tomáše Krupy předvádí velmi slibné výkony na antuce i letos. Vítězství na turnaji ve Stuttgartu a semifinále v Madridu kazí jen vyřazení ve druhém kole turnaje v Římě s Řekyní Sakkariovou, což Plíšková "ozdobila" rozsekaným umpirem po špatném rozhodnutí rozhodčí za klíčového stavu v závěru třetího setu. (VÍCE ZDE >>>)

    I přes nečekané vyřazení však tenistka s nejlepším servisem na okruhu patří k vážným uchazečkám o úspěch z French Open. Grandslamovým maximem Karolíny Plíškové je zatím finále US Open ze sezony 2016.

  • Kevin Anderson

    Kevin Anderson porazil na US Open Sama Querreyho a poprvé postoupil do grandslamového semifináleFoto Reuters / Jerry Lai-USA TODAY Sports

    NA ŽEBŘÍČKU: 7. místo
    MAXIMUM NA FRENCH OPEN: čtvrtfinále (2013, 2014, 2017)

    Přizpůsobit svoji 203 centimetrů vysokou postavu na antukové bitvy není pro jihoafrického tenistu Kevina Andersona věc vůbec jednoduchá. A tak není divu, že na French Open se nejdále dostal do osmifinále a to hned ve třech případech.

    Už dvaatřicetiletý tenista však dokonale naplňuje rčení o zrajícím vínu. V pokročilém tenisovém věku zažívá nejlepší období kariéry, před pár měsíci si zahrál ve svém prvním grandslamovém finále na US Open, jeho současná sedmá příčka je také jeho životní.

    Všechny své dosavadní čtyři tituly však rodák z Johannesburgu získal na tvrdých površích, jeho bilance na antuce se jen lehce dostává přes padesát procent (52 výher, 47 porážek). "Nikdy jsem nevyhrál žádný turnaj na antuce. To je pro mě hlavní cíl," má jasno jihoafrická hvězda.

    I přes nepřesvědčivé výsledky na antuce patří Kevin Anderson podle francouzských médií k možným překvapením turnaje. Naplní jejich očekávání?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud