28. května 2009 • 16:24

Čilič brousí zbraně na Štěpánka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak se chorvatský tenista Marin Čilič připravuje na páteční duel s Radkem Štěpánkem ve třetím kole French Open? Telefonuje si o rady svému australskému kouči Bobu Brettovi.



"Vždycky mu zavolám a jsem zvědavý, co mi řekne," řekla dvacetiletá chorvatská nová hvězda, která v prvním kole vyřadila Jana Hernycha a ve druhém nedala podobně šanci izraelskému hráči Dudimu Selovi.

Na Roland Garros přijel Čilič jen se svým kondičním trenérem a jedním ze svých tří bratrů. Zaneprázdněný Brett nemohl a jen sleduje zápasy v televizi. "Naše spolupráce je čím dál užší a teď, když jsem na vrcholné úrovni, tak potřebuji jeho rady," řekl Čilič.

Když není na turnajích, tak jezdí za Brettem trénovat do jeho akademie v San Remu nedaleko italsko-francouzských hranic. Bývalému kouči Borise Beckera ho doporučil wimbledonský vítěz Goran Ivaniševič, který si Čiliče všiml, když mu bylo čtrnáct.

Pak zvedl telefon a požádal renomovaného trenéra, zda by mu nepomohl.Od té doby Čilič získává od Bretta zkušenosti a nemůže si kouče vynachválit. "Je vynikající, což již v minulosti dokázal, a vždycky, když jsme spolu nebo spolu mluvíme, tak cítím, jak hře rozumí," pronesl Čilič, letošní vítěz turnajů v Čennaí a v Záhřebu.

Chorvat o sobě tvrdí, že má radši rychlé betony a trávu, ale na antuce taky moc dobře umí. V Paříži dokázal rodák z Medžugorie v Bosně a Hercegovině před čtyřmi lety vyhrát dvouhru juniorů, poté co v semifinále porazil současnou světovou trojku Andyho Murraye.

Skoro dvoumetrový hráč (198 cm) je na třináctém místě světa, nejvýše v kariéře, ale nahlas nechce předpovídat, kam až míří. Dá se ale tušit, že myslí na tenisový trůn. Minimálně se tak dá usuzovat z toho, že ví, co všechno je potřeba, aby se hráč stal prvním v žebříčku.

"Člověk si musí nadmíru věřit, být fyzicky silný a psychicky odolný, nenechat se zbytečně vyvádět z míry na kurtu i věcmi mimo něj. Je toho potřeba dát hodně dohromady," uvedl Čilič letos na Australian Open, kde postoupil do čtvrtého kola.Otázka zní, zda je toho sám jednou schopen. "Zdaleka se tomu neblížím, ale uvidíme. Pracuji na tom," ušklíbl se tenista.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud