1. června 2009 • 19:40

RG: Federer jde dál, Jankovičová končí

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Roger Federer si na antukovém Roland Garros udržel šanci na zisk svého posledního chybějícího grandslamového titulu. Druhý hráč světa porazil ve čtvrtém kole v pěti setech Němce Tommyho Haase a postoupil do čtvrtfinále.



Federer byl přitom dva gamy od vyřazení, ale dramatické utkání po třech hodinách vyhrál 6:7, 5:7, 6:4, 6:0 a 6:2. Po nečekaných výpadcích favoritů Novaka Djokoviče a především obhájce Rafaela Nadala se před Federerem otevřela šance na titul a jakoby tento fakt švýcarského fenoména negativně ovlivnil.

V prvních dvou setech často kazil především forhendové údery a naopak Haas téměř nechyboval. Německý tenista dokázal zvládnout i krizovou situaci ve druhé sadě, kdy ztratil své podání a prohrával 3:4 před Federerovým servisem. Švýcar však brejk nevyužil a po ztrátě dvou servisů prohrál i set.

"Velmi dobře podával a měl jsem opravdu velké potíže s returnem," uznal druhý hráč světa.

Zřejmě klíčový okamžik zápasu přišel v deváté hře třetí sady za stavu 4:4. Haas v něm zahrál dvojchybu a při Federerově brejkbolu skončil jeho volej daleko za základní čarou. Sedmadvacetiletý Švýcar následně vyhrál sedm gamů za sebou a rozloženému Haasovi nadělil kanára.

Zkušený Němec držel s favoritem v rozhodující sadě krok do stavu 2:2, kdy opět přišel o servis a rozjetého soupeře už nezastavil. "Pětisetové vítězství vám dá hodně informací o hře a motivaci do dalšího zápasu," dodal Federer, jenž odvrátil další pařížskou senzaci a může se připravovat na čtvrtfinále.

V tom se střetne Gaelem Monfilsem, jenž zůstává jediným domácím želízkem ve dvouhře. Postup si zajistil hladkou výhrou ve třech setech nad turnajovou šestkou Andym Roddickem. Federerovi ovšem příliš velkou radost neudělal. "S Roddickem to mám 18:2, takže je jasné, koho si přeju," smál se totiž třináctinásobný grandslamový vítěz, když si měl vybrat soupeře pro boj o postup do semifinále.

O největší překvapení dne se zasloužila Rumunka Sorana Cirsteaová, která v téměř tříhodinové bitvě přetlačila bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovičovou. Ta sice vyhrála první set 6:3, v tom druhém ale neuhrála ani game a nechala si ošetřovat puchýře na noze.

Za stavu 5:4 ve třetí sadě podávala na vítězství, ale devatenáctiletá Cirsteaová blížící se konec odvrátila. Navíc za stavu 8:7 proměnila třetí mečbol a dosáhla největšího úspěchu kariéry.


V atraktivním ženském čtvrtfinále se utkají Američanka Serena Williamsová a Ruska Světlana Kuzněcovová. Druhá nasazená Williamsová postoupila hladce 6:1, 6:2 přes Kanaďanku Aleksandru Wozniakovou a prodloužila svou vítěznou sérii na turnajích "Velké čtyřky" na 18 zápasů. Sedmadvacetiletá Američanka vyhrála loňské US Open a letošní Australian Open a útočí na zisk jedenáctého grandslamového titulu.

Ruska Kuzněcovová si po vyhrané první sadě 6:4 v duelu s Polkou Agnieszkou Radwaňskou vybrala slabší chvilku ve druhém setu, který ztratila 1:6. Rozhodující fázi však vítězka US Open 2004 zvládla suverénně a po výhře 6:1 postoupila mezi nejlepších osm.

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Haas (Něm.) 6:7 (4:7), 5:7, 6:4, 6:0, 6:2,

Del Potro (5-Arg.) - Tsonga (9-Fr.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:1, 6:4,
Monfils (11-Fr.) - Roddick (6-USA) 6:4, 6:2, 6:3,
Robredo (16-Šp.) - Kohlschreiber (29-Něm.) 6:4, 5:7, 7:6 (7:4), 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) - Soares, Ullyett (5-Braz./Zimb.) 6:2, 7:6 (7:5),
Moodie, Norman (JAR/Belg.) - Acasuso, Gonzalez (Arg./Chile) bez boje.

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
S. Williamsová (2-USA) - Wozniaková (24-Kan.) 6:1, 6:2,
Kuzněcovová (7-Rus.) - A. Radwaňská (12-Pol.) 6:4, 1:6, 6:1,

Cirsteaová (Rum.) - Jankovičová (5-Srb.) 3:6, 6:0, 9:7,
Stosurová (30-Austr.) - Razzanová (Fr.) 6:1, 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Azarenková, Vesninová (12-Běl./Rus.) - Čeng Ťie, Jen C' (Čína) 6:4, 4:6, 6:2,
Medinaová-Garriguesová, Ruanová-Pascualová (3-Šp.) - Grönefeldová, Schnyderová (11-Něm./Švýc.) 7:6 (7:2), 6:2.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
B. Bryan, Huberová (1-USA) - Sá, Sugijamaová (5-Braz./Jap.) 1:6, 6:4, 12:10,
Melo, Kingová (Braz./USA) - Kubot, Bammerová (Pol./Rak.) 6:3, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud