Jan Jaroch
30. září 2008 • 16:23

Zabiják Tsonga je zpět

Autor: Jan Jaroch
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový hit z lednové Austrálie je zpátky na scéně. Jo Wilfried Tsonga poprvé v životě vyhrál turnaj ATP. A ve velkém stylu. Třiadvacetiletý Francouz ve finále v Bangkoku srovnal účty se Srbem Novakem Djokovičem (7:6, 6:4).



Právě Djokovič totiž před osmi měsíci upřel Tsongovi senzační triumf z grandslamového Melbourne.

Když Tsonga přijel do metropole Thajska, vytáhli ho organizátoři turnaje hned do ringu, aby si oblékl rukavice a vyzkoušel thajský box. Tenista, jenž je slavný i díky podobě s Muhammadem Alim, později na kurtu ukázal, že má nejen vizáž, ale i bojovné srdce boxera.

Tsongův rok
- v lednu senzačně postupuje až do finále Australian Open, kde prohrává s Djokovičem 3:1 na sety

- v květnu den před startem French Open ohlašuje, že musí na operaci s kolenem, na domácím Roland Garros tak chybí potřetí v řadě

- v září, při druhém turnaji po návratu na kurty, vrací Djokovičovi australskou prohru a vítězí v Bangkoku


Bangkok byl teprve jeho druhým turnajem po květnové operaci pravého kolena. A hned šlo o vítězný comeback. „O tomhle okamžiku jsem snil od dětství,“ jásal Tsonga po 101 minut dlouhém finále s Djokovičem, kterého přetlačil svou pověstnou agresí při servisu i na síti.

Stříbrný pohár pro vítěze byl další pečetí na Tsongovu výjimečnost, které však osud hází do cesty velké překážky. Vleklé zranění zad, ještě horší patálie s ramenem, naposledy koleno.

Má tenhle devadesátikilový pořízek na to, aby dlouhodobě vydržel nelidský zápřah na okruhu ATP? „Dělám pro to všechno. A snad jsem teď dokázal, že finále z Australian Open nebylo náhodné,“ prohlásil neohroženě Tsonga, jenž si vysloužil reputaci zabijáka velkých jmen.

V životě se z hráči z první desítky žebříčku utkal jedenáctkrát. A pětkrát dokázal překvapivě vyhrát.

„Prostě vím, co potřebujete k tomu, abyste ulovili velkou rybu,“ směje se rodák z Le Mans, jehož největší vášní je po tenisu právě rybaření.

Táta Didier přišel z Konga v sedmdesátých letech do Francie, aby tam hrál profesionálně házenou. Jeho mladší bratr patří k velkým basketbalovým nadějím země, bratranec Charles N'Zogbia hraje fotbal za Newcastle v Premier League. Největší sportovní pýchou rodiny ale zůstává Jo Wilfried.

Ten se díky triumfu z Bangkoku znovu vehementně vložil do hry o účast na Turnaji mistrů v Šanghaji. „Je to můj letošní cíl,“ klade si smělé plány proniknout do startovního pole osmi nejlepších hráčů sezony.

Jestliže tenisoví fanoušci ve Francii bouřlivě tleskají, pro ty české to není zrovna povzbudivá zpráva. Francie bude příští rok v březnu českým soupeřem v úvodním kole Davis Cupu.

A není nepravděpodobné, že Tsonga povede svou zemi do bitvy jako jednička. Na šestnáctém místě žebříčku dnes ztrácí na třináctého kamaráda Richarda Gasqueta pouhých 55 bodů.

„Tohle je jedna z nejlepších ér francouzského tenisu. Naše země je strašně silná,“ vzkazuje do Česka.

Zatímco Češi mají ve stovce jen Berdycha se Štěpánkem, Francouzů je za hranicí, která určuje opravdovou tenisovou elitu, hned patnáct. A nic na tom nemění ani fakt, že tenisový Muhammad Ali žije a trénuje ve Švýcarsku.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud