Pavel Novotný
2. prosince 2008 • 11:30

Dojde Tomáš Berdych až na vrchol?

TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Má všechny předpoklady špičkového tenisty. Kvalitní servis, vynikající forhend, slušný bekhend, kvalitní voleje, agresivní hru. Přesto Tomáši Berdychovi něco chybí k tomu, aby definitivně pronikl mezi elitu bílého sportu.



Je bezkonkurenčně největší nadějí českého mužského tenisu. Rodákovi z Valašského Meziříčí je teprve dvacet tři let a již patří mezi špičkové hráče světového okruhu. V srpnu minulého roku ho žebříček zaznamenal na devátém místě, což je také jeho nejlepší dosavadní umístění.

Uplynulá sezona však Berdychovi nevyšla úplně podle přestav. Na své konto si připsal pouze jedno turnajové vítězství v Tokiu, kde ve finále porazil Argentince Del Potra. Finálovou účast naše daviscupová jednička zaznamenala i na turnaji v Bastadu, tam však nestačila na španělského hráče Tommyho Robreda.

Tomáš Berdych
Tomáš Berdych


A grandslamy? Ani tam se česká hvězdička nerozzářila do nejjasnějších barev. V Melbourne ho v osmifinále zastavila v té době úřadující světová jednička Roger Federer, na Roland Garros vystavil Čechovi stopku již ve druhém kole Francouz Michael Llodra, pouť Wimbledonem ukončil ve třetím zápase španělský tenista Verdasco a US Open? Radši zapomenout. V prvním kole vyřídil českého hráče ve třech setech domácí Querrey.

Proč zapadá hvězda Nicole Vaidišové? >>>

A co olympiáda? Historie se opakovala a Berdych si po čtyřech letech znovu zopakoval duel s Rogerem Federerem. Tady však veškerá podobnost končí. Senzační vítězství z Atén rodák z Valašského Meziříčí nezopakoval a s turnajem se rozloučil ve třetím kole. "Zklamal mě servis, moje největší zbraň. To byl rozhodující moment utkání," našel po zápase příčiny porážky Berdych.

Přístup Tomáše Berdycha k Davis cupu však dává českému fanouškovi jistotu, že tenis v malé zemi ve středu Evropy bude mít i v následujících letech hráče světového kalibru. "Davis cup je pro mě velmi důležitý a vždy jsem bral jako čest, že můžu reprezentovat svojí zemi," říká česká hvězda.

To konečně potvrdil i v letošním roce, kdy výrazným způsobem pomohl porazit v prvním kole tým Belgie. Ve čtvrtfinále zastavilo českého hráče ve veledůležitém čtvrtém utkání proti Rusku za stavu 1:2 na zápasy zranění kotníku v duelu s domácím Davyděnkem. A následek ? Český tenista se propadl z deváté na dvacátou osmou pozici žebříku.

Tomáš Berdych v souboji s úřadující světovou jedničkou Rafaelem Nadalem



Že se však přece jen začíná blízkat na lepší časy, ukazuje právě zářijové vítězství v Tokiu, kdy česká hvězda přejela mimo jiné Robreda, Roddicka a již zmiňovaného Del Potra.

Český tenis? Připravte se na špatné časy >>>

Tomáš Berdych v letošním roce ukončil spolupráci se svým dlouholetým trenérem Jaroslavem Navrátilem, jehož místo zaujal Tomáš Krupa. "Tomáš má potenciál dostat se jednou mezi nejlepších pět tenistů světa. Naším cílem však teď je návrat mezi top ten," říká nový trenér. A konkrétní cíle: Tajným přáním je, aby Tomáš vyhrál jednou grandslamový turnaj," uzavírá Krupa.

Pistolník servíroval výhru >>>

Český tenis neměl od dob Petra Kordy nikoho v elitní společnosti nejlepších pěti hráčů světa. Tomáš Berdych na to hráčské kvality určitě má. Dočká se malá země ze středu Evropy opět hráče z absolutního tenisového Olympu?

 

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud