Pavel Novotný
2. srpna 2009 • 08:30

Drtivá zbraň: servis v podání hvězd

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Není pochyb o tom, že servis patří mezi muži k největším zbraním. Zvláště, když se může využít na rychlém povrchu. Podání však není jen o dělové ráně vyslané na určenou čtvrtinu dvorce soupeře.



Chytat rány špičkových tenistů? Na to opravdu potřebujete kus odvahy. A když se proti vám na dvorci postaví 208 centimetrů vysoký Karlovič, možná byste raději čelili přímého kopu Roberta Carlose. Zajímá vás, kdo si v disciplíně "Nejlepší servis" vede letos nejlépe?

Pak věřte, že nejvíce es nastřílel chorvatský tenista Ivo Karlovič, které své soupeře zasypal v jednatřiceti zápasech 643 nechytatelnými ranami. V průměru tak nasází v každém zápase téměř 21 es!

Čeští tenisté se tedy mají ve vzájemném semifinálovém měření proti Chorvatsku opravdu na co těšit. Až na dalších místech se s uctivým odstupem umístili Andy Roddick, Sam Querrey, Roger Federer, Jo-Wilfried Tsonga, Mardy Fish a Andy Murray.

Ivo KarlovičFoto sita


Dělostřelec Karlovič

A můžete si vsadit na to, že toto není jediná statistika, kterou třicetiletý tenista ze Záhřebu ovládá. Pokud se totiž pětadvacátý hráč světa trefí do prvního podání, pak má přesně 85 % naději, že tento fiftýn také vyhraje. O šest procent hůře je na tom shodně čtveřice Federer, Roddick, Tsonga a Querrey.

A šance, že vezmete Chorvatovi gam, když jde na podání? Osm procent! O procento vyšší šanci byste měli, pokud byste čelili servisu Roddicka, celých 10% pak proti podání světové jedničky Federera.

Nejméně druhých servisů spotřebuje během svých klání v tomto roce světová devítka Fernando Verdasco, kterému stačí první podání v 74% případů. Těsně za ním je italský tenista a čtyřiadevadesátý hráč žebříčku Potito Starace, třetí pozice patří Rodickovi, čtvrté Monacovi. S 68% úspěšností prvního dodání je na osmém místě Rafael Nadal.

Fernando VerdascoFoto ČTK/AP


Vítězné míče po druhém podání


Získat fiftýn z druhého servisu je často považováno za známku kvality a především pevných nervů. Zatímco uhrát bod na Karloviče, když se Chorvat trefí do prvního podání, je téměř nemožné, mezi nejlepšími osmi, pokud se vítězných bodů po druhém podání týká, už pětadvacátý hráč světa nefiguruje.

Vlády nad světem se zde ujímá Rafael Nadal spolu s Federerem, Roddickem a Němcem Kohlschreiberem, kteří získali shodně 57% míčů. Nejúspěšnějším tenistou, jenž získává body po prvním a druhém servisu, je tak Francouz Jo-Wilfried Tsonga. Po prvním podání vybojoval hned 79 bodů ze sta, po druhém 55 a patří mu v tomto ohledu první místo.

Ivo Karlovič bojuje během letošního ročníku Indian Wells s Rogererem Federerem.


Odvrácené brejkboly

Dělostřelec Karlovič vládne i poslední uveřejněné statistice, kterou je procentuální úspěšnost odvrácených brejkbolů. Pak věřte, že pokud už se dostanete na rozdíl jediného bodu od toho, abyste sebrali vytáhlému čahounovi servis, pak se vám to na 71% nepodaří.

V odvracení této nepříjemné situace je druhý další Chorvat Marin Čilič, což je celkem jasná zpráva pro české tenisty před zářijovým semifinále. Třetí a čtvrté místo pro změnu patří švýcarské dvojici v pořadí Wawrinka, Federer. Nadal je sedmý, Tsonga osmý.

České tenisty čeká v září opravdu přetěžký úkol. Jediné štěstí pro náš tým tak spočívá v tom, že Chorvaté si pozvou Berdycha a spol. na antuku. Tam by drtivý servis našeho soupeře mohl trošku ztratit na síle.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud