Jan Jaroch
29. května 2009 • 02:00

Nový trend v ženském tenisu: Baculky!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jste při těle, vysmívají se s oblibou tenisté svým kolegyním. A ne že by neměli pravdu. „Kilové problémy“ má v posledních letech podivuhodně mnoho dívek s raketou. Nepochopitelné? Neprofesionální? Kdepak.



Tenisová moderna, to je hra na jednu ránu. Hrubá síla vítězí nad inteligencí a tvořivostí. A tady vám faldíky kolem pasu neškodí, ale pomáhají.

Křiklavým příkladem je hromotluk jménem Serena Williamsová. Před dvěma lety měla během Australian Open jedno ze svých „tlustých období“. Po kurtu se pohybovala jako buldozer, přesto ve finále rozplakala Mariu Šarapovovu s postavou jako laň – 6:1, 6:2.

Anna-Lena GroenefeldováFoto Archiv Sport


Jak je to možné? Vždyť ji stačí rozpohybovat od lajny k lajně a „metráček“ nemůže stíhat, tvrdili někteří. „Tak jednoduché to vůbec není,“ kroutí hlavou česká jednička Iveta Benešová. Sama patří k muším váhám a dobře ví, jaké to je stát na druhé straně a čelit kanonádě dobře stavěných soupeřek.

„Zvlášť na rychlých površích je obtížné umisťovat míče z těch jejich ran.Čím větší síla, tím je to lepší. Je dobré mít nějaké kilo navíc,“ míní Benešová, jež už se dostala do třetí desítky žebříčku, ale občas si povzdechne, že se svou subtilnější postavou (170 cm, 56 kg) asi narazila na strop.

Velké úspěchy v posledních měsících sbírá Ruska Alisa Klejbanová. Na Australan Open vyřadila Anu Ivanovičovou, před týdnem v Madridu Venus Williamsovou. To vše navzdory tomu, že by mohla být dobrou reklamou na pneumatiky Michaelin a potí se tak, že si dokonce během utkání ždímá svůj dlouhý cop?

Dynara Safinová
Dynara Safinová

V oficiálních informacích WTA sice uvádí váhu 72 kilo při výšce 181 centimetrů, stejně jako u mnohých dalších je ale realita úplně jiná. Klejbanová musí mít o dobrých 7 kilo víc, ani to jí ale nezabránilo vystoupat až na 23. místo žebříčku.

Kilovou válku letos v Melbourne rozpoutal Australan Roger Rasheed, bývalý kouč Hewitta. „Některé tenistky nosí zavazadlo navíc. A vůbec nechápu proč. Vždyť vaše váha je jednou z mála věcí, které můžete v tenise kontrolovat,“ rýpl si známý sexista, který loni při komentování zápasu Venus Williamsové tak hlasitě obdivoval její pozadí, až se televize musela omluvit. Přinejmenším byl o trochu diplomatičtější než kdysi Richard Krajicek, který prohlásil, že 80 procent tenistek jsou „tlustá prasata“.

„Jeho výroky? No comment,“ vzkázala Rasheedovi Nicole Prattová, trenérka domácí Australanky Casey Dellacquaové, na kterou kritika mířila. Stejně nazlobená byla možná půlka světa. Našly se však i výjimky. „Za mých časů jsme byly víc v kondici,“ souhlasila mnohonásobná grandslamová šampionka z 60. a 70. let Margaret Courtová.

Dnešní hráčky ale budou první, které se ohradí. „Před třiceti čtyřiceti lety, to byl ženský tenis spíš nahazovanou typu: hrajte paní Radová,“ řeknou vám. Dnes jsou kila potřeba. Úderům udělujete razanci hlavně vahu svého těla, ne svaly.

 

Alisa KlejbanováFoto Archiv Sport

„Je naprostým mýtem, že čím hubenější hráčka bude, tím bude i rychlejší. Tenis není vytrvalostní sport, záleží na výbušnosti, předvídavosti, práci nohou a reakčním čase. I mohutné tenistky mohou být velmi rychlé,“ tvrdí americký kouč Robert Landsdorp, jenž trénoval světové jedničky Tracy Austinovou, Lindsay Davenportovou i Mariu Šarapovovou.

Jsou však případy, kdy vás kila zahubí. Němka Ana-Lena Groenefeldová se rozešla s koučem a ze 14. místa na světě sjela až na začátek třetí stovky. Především proto, že deprese zaháněla nezřízeným obžerstvím a přibrala 15 kilogramů. „Je tak tlustá, že není těžké ji porazit,“ vysmíval si jí zhrzený trenér Rafael Font de Mora, který se s hráčkou soudil o ušlý zisk.

Ani to nic nemění na faktu, že tenisových úspěchů může dojít i hráčka se zřetelnou nadváhou.

 

UROSTLÉ TENISTKY NA OKRUHU

Světlana Kuzněcovová (Rus.) 174 cm, 73 kg 7. na žebříčku
Kaia Kanepiová (Est.) 181 cm, 74 kg 18. na žebříčku
Alisa Klejbanová (Rus.) 181 cm, 72 kg 23. na žebříčku
Anna-Lena Groenefeldová (Něm.) 180 cm, 75 kg 51. na žebříčku
Roberta Vinciová (It.) 163 cm, 60 kg 54. na žebříčku
Aravane Rezaiová (Fr.) 165 cm, 62 kg 57. na žebříčku
Tamira Paszeková (Rak.) 165 cm, 60 kg 61. na žebříčku
Jarmila Grothová (Sloven.) 174 cm, 67 kg 73. na žebříčku
Casey Dellacquaová (Aus.) 165 cm, 68 kg 122. na žebříčku

Pozn.: váhy jsou uváděné podle oficiálních informací WTA

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud