Jan Jaroch
4. září 2012 • 17:15

Paterová na US Open: Hokejové jméno chce zářit na kurtech

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tátovi jako by z oka vypadla. Má jeho rysy i dlouhé nohy. V jednom se ale brzy sedmnáctiletá Dominika Paterová, dcera hokejového mistra světa a olympijského vítěze Pavla Patery, odrodila. Svůj život nezasvětila ledu ale tenisovým kurtům. Na US Open si prošla grandslamovou premiérou v hlavní soutěži juniorky. A ač byla krátká (porážka s desátou nasazenou Američankou Chalenou Schollovou 1:6, 2:6), věří, že kariéra bude trvat o světelné roky déle.



„Chtěla bych se tenisem živit, být v první stovce a hrát grandslamy,“ vytyčila si sympatická dívka, jež stále ještě mezi urostlými soupeřkami působí spíš jako dítě. A podle vystoupení na US Open byste ji neměli soudit. „Byla jsem fakt hrozně nervózní. Nebyla jsem schopná vůbec držet raketu, klepala jsem se jak výpravčí.“

Grandslam je pro ni ohromující zkušeností. Připadá si jak děcko v hračkářství. Ač nemají juniorky stejnou šatnu jako dospělé hvězdy, potkává své idoly.

„Na obědě si k vám třeba přisedne Azarenková, to je krásný,“ culí se. K jejím největším oblíbenkyním patří Serena Williamsová s Marií Šarapovovou.Na společnou fotku se Serenou byla ochotná čekat hodinu před tréninkovými kurty. „Pak jsem z toho skoro nemohla spát,“ vypráví roztomile.

V rodičích má největší oporu. Maminka s ní často jezdí po turnajích, táta, kladenský centr, jí před každým zápasem píše zprávu.

„Dnes mi psal něco o Hlinkovi, ale už si vážně nevzpomínám co,“ krčí rameny nejstarší ze tří Paterových dětí.

Jedenáctiletý bratr Pavel hraje na Kladně hokej, sedmiletá Natálie se také věnuje tenisu.

Pavel Patera je známý šikovnýma rukama a tím, že mu jde skoro každý sport. Cit pro míč zdědila Dominika, jež za svůj nejsilnější úder považuje bekhend a slabinu podání, po něm. I díky tomu je dnes 81. na světě mezi juniorkami.

„A taky mám po něm bojovnost a výbušnost. Jsem hrozný vztekloun, což je táta taky, i když tak nevypadá,“ směje se finalistka letošní Pardubické juniorky a vítězka turnaje v tuniském Monastiru.

Pavel Patera s dcerou Dominikou, jejím bratrem a manželkou v roce 2003 při focení pro deník Sport Pavel Patera s dcerou Dominikou, jejím bratrem a manželkou v roce 2003 při focení pro deník SportFoto Jaroslav Legner (Sport)
Hokejisté milují tenis, to je známá věc. A přes léto ho hojně hrají. Zápasy Dominiky s tátou jsou prý ale již jen sporadické.

„Vždycky jsme se hádali. Hrozně mě provokovala a pak to dopadlo tak, že jsme se nebavili. Odmítla jsem s ním prostě hrát. I když taťka pořád dobře běhá, porazím ho. Ještě aby ne!“ opáčí hrdě Dominika, jež jako malá žila s rodinou v Americe, kde táta působil v NHL.

Slavné jméno prý tenistce, jež trénuje na pražské Spartě, neškodí. I když tuší, že dosáhnout otcových úspěchů bude skoro nemožné, zápal jí nechybí. „Určitě chci být u tenisu, nechtěla bych dělat nic jiného,“ vyznává se odhodlaně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud