10. září 2013 • 13:38

Šampion Nadal: Nejsem Isner, Novaka bych jen servisem neporazil

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Padl na zem, obličej skryl v dlaních. Rafael Nadal prožíval svůj druhý titul z US Open emotivně. Finálovou výhrou nad Djokovičem stvrdil španělský tenista skvělý návrat, kdy po půlroční pauze zaviněné zraněním kolene ovládl deset turnajů. Pět ze série ATP Masters 1000 a dva grandslamy.



Poslední titul z Flushing Meadows chutnal obzvláště sladce. Na betonu, kterému dle svých slov zčásti vděčí za zdravotní problémy, přetlačil ve čtyřech setech světovou jedničku Novaka Djokoviče.

"Novak hrál neskutečně. Dokonce tak dobře, že mě až přepadaly pochyby, zda ho vůbec můžu porazit," přiznal se na webových stránkách US Open španělský tenista. Za klíčový moment zápasu vypíchl devátý game třetí sady, ve kterém odvracel tři brejkboly.

"Má strategie? Žádnou jsem neměl. Nejsem Isner, abych se mohl spoléhat jen na první servis. Novak má jeden z nejlepších returnů na tour, možná vůbec nejlepší. Navíc dokáže zahrát vítězný úder téměř odevšad. Musíte být proti němu pořád ve střehu a mít i štěstí," hodnotil Nadal, který loňské finále US Open sledoval s bolavým kolenem u televize.

Letos se rodák z Manacoru na stadion Arthura Ashe vrátil. A to silný jako nikdy. Po uhájeném servisu prorazil Srbovo podání a ve čtvrtém setu na dvorci vládl.

"Skoro šest měsíců jsem nehrál a cítil strašnou chuť vyhrávat. Nikdy v kariéře jsem asi nebyl hladovější. Tvrdě jsem pracoval a teď sklízím zaslouženou odměnu. Víte, není vůbec jednoduché chodit jen každý den do posilovny a nevidět výsledky. V krizových momentech mě ale podrželi moji blízcí, dodali mi energii."

V průběhu finále televizní komentátoři chválili Španělův zlepšený beckhand i vyzrálejší herní projev. "Žádnou změnu jsem nezaznamenal. Stále hraju s vášní a maximální nasazením. Jediný rozdíl je možná moje sebedůvěra. Potom, co vše jsem musel překonat, si věřím si víc. A snažím se hrát hodně agresivně, co nejvíc být v kurtu," hodnotil Nadal, se ziskem třináctého grandslamového titulu třetí hráč historických tabulek.

Dojatý Rafael Nadal po finálové výhře nad Djokovičem
Dojatý Rafael Nadal po finálové výhře nad Djokovičem

O triumf více má jen Američan Pete Sampras a v čele je se sedmnácti vavříny Švýcar Roger Federer. Aktuální Nadalova forma slibuje brzkou další rošádu. Letos vyhrál dva turnaje velké čtyřky, k titulu z US Open přidal v červnu výhru na Roland Garros, a stal se prvním tenistou, který získal alespoň jeden grandslamový titul v devíti sezonách za sebou.

A co je důležité, zbavil se nálepky antukového specialisty. Na tvrdém povrchu letos ani jednou neprohrál. "Nebojte, však to ještě přijde. Každý prohrává, ani já nebudu výjimkou," dala soupeřům naději aktuální světová dvojka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud