Jan Jaroch
29. srpna 2009 • 14:46

US Open: Raubíř Murray vs. táta Federer

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Grandslamový rok 2009 zapadá od pondělí v New Yorku. A má to být velkolepé adieu. Tenisové US Open nabízí mnoho zajímavých příběhů. Dokonce může dojít i ke střídání stráží na světovém trůnu.



Hitparádě kraluje souboj táty Rogera Federera proti skotskému raubíři Andymu Murraymu.

Dvaadvacetiletý Murray předpovídá sice přímou bitvu o světovou jedničku až pro listopadový Turnaj mistrů, jenž se letos stěhuje ze Šanghaje do jeho domovského Londýna.

Ale už ve Flushing Meadows je možné, že by se mohla britská světová dvojka dostat až na samý vrchol. Murray by však musel zvítězit a obhájce Federer skončit v prvních čtyřech kolech turnaje.

Je to nepravděpodobné, stejně tak nepravděpodobný byl ale krach Rafaela Nadala v osmifinále French Open...

FEDERER VERSUS MURRAY
Již od začátku týdne si na Manhattanu užívá s manželkou a měsíčními dvojčaty Federer. „Všechno jde skvěle, holky jsou superhodné. Prožívám nádherné léto a chtěl bych si ho ještě prodloužit.“ To jde jen jediným způsobem - šestnáctým grandslamovým titulem. Na cestě za ním je největší překážkou právě Murray.

A tady na sebe narážejí dvě teorie. Jedna, „probritská“ říká, že Murrayho hlad po grandslamu je tak silný, že chce prostě uspět víc než Federer a už nyní to ve Flushing Meadows, kde si loni zahrál finále, dokáže. Druhá, „prošvýcarská“ teze zase tvrdí, že je Murray stále příliš velkým obranářem a nedokáže vytáhnout ve velkých grandslamových zápasech patřičně razantní a riskantní údery na to, aby urval nejprestižnější tenisové tituly.

Andy Murray Andy MurrayFoto ČTK/AP
Murray je letos nejlepším hráčem na betonech (34:3), s Federerem drží pozitivní bilanci 6:3, a ačkoliv pro něj vždy během Wimbledonu umírá celá Británie, on tvrdí, že jeho nejoblíbenějším turnajem je právě US Open.

Také Federer je skvěle naladěný. Minulý víkend vyhrál v Cincinnati turnaj Masters, teprve druhý za poslední dvě sezony. V semifinále přetlačil právě Murrayho, ve finále Novaka Djokoviče. Při potížích Rafaela Nadala tedy dva zbylé nejlepší světové hráče. Třetí grandslamový titul v řadě a první v roli otce je pro něj pravděpodobnější.

CO DOKÁŽE ZRANĚNÝ ŠPANĚL?
Rafael Nadal Rafael NadalFoto čtk
Vždy se tvrdilo, že US Open je pro Rafaela Nadala nejtěžším turnajem. Termín na konci sezony, kdy už je vyčerpaný, navíc superrychlý a supertvrdý povrch náročný pro tělo hraje v jeho neprospěch.

Když se k tomu přidá dvouměsíční pauza se zraněnými koleny, není divu, že není jméno španělského matadora skloňováno spolu s hlavními favority.

„Ale stále jsem světová trojka, takže šanci vyhrát logicky mám,“ oponuje Nadal, jenž sám přiznává, že není zrovna v ideální kondici. Na dvou turnajích po návratu pronikl do čtvrtfinále respektive semifinále.

NÁVRAT KIM
Hodně výmluvně o kvalitě ženského tenisu mluví bleskový návrat Kim Clijstersové na kurty po dvou letech. Kuzněcovová, Azarenková, Bartoliová, Schnyderová - všechny veličiny skončily na její raketě. Ze sedmi zápasů vyhrála po návratu pět.

„Ukázalo mi to, že chybí jen trocha tréninku, abych se dostala na svou nejlepší úroveň,“ raduje se šampionka US Open 2005, která bude v New Yorku startovat na divokou kartu a každá z nasazených hvězd se jí bude chtít vyhnout. Je velmi pravděpodobné, že dojde na zajímavé osmifinále mezi šestadvacetiletou Belgičankou a Venus Williamsovou.

Kim Clijstersová Kim ClijstersováFoto čtk

Bude pokračovat nadvláda sester? Na běžných turnajích neoslňují, když ale dojde na grandslamy, mohou se sestry Williamsovy, v jejichž rodinné pokladnici je 18 grandslamových titulů (11 Serena, 7 Venus) přetrhnout.

Například letošní statistika Sereny je až úsměvná. Na grandslamech 18:1, na zbylých turnajích 20:10. „Raději vyhraju US Open a pak už nic, než abych tady propadla a po zbytek roku všude vítězila. Grandslamy jsou pro mě nejvíc,“ hecuje Serena, které los neudělal velkou radost. S Venus by se utkala již v semifinále.

ČESKÉ TRUMFY

Tomáš Berdych Tomáš BerdychFoto ČTK/AP

Český daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil musí být rozpolcený.
Stejně jako si přeje úspěch svých koňů Tomáše Berdycha s Radkem Štěpánkem, jejich dlouhé tažení turnajem by výrazně narušilo české daviscupové plány pro semifinále v Chorvatsku, které je na programu jen pět dní po finále US Open. Přechod z betonu na antuku, únava. To vše by bylo nepříjemné.

Zvlášť u rozjetého Berdycha se úspěch v New Yorku nabízí. Dobrý los, sebevědomí po čtvrtfinále v Cincinnati, na betonu ve Flushing Meadows se navíc cítí jako doma a předvádí tam zpravidla nejúspěšnější grandslamy.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud